To Sex Education μας ξεβλάχεψε σεξουαλικά και μπράβο του

Το Sex Education μας αποχαιρέτησε κι ήταν χαρά μας να παρακολουθήσουμε σε binge watching ρυθμούς μια από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων ετών. 

To Sex Education μας ξεβλάχεψε σεξουαλικά και μπράβο του

Πάρτε χαρτομάντιλα να τελειώσουμε μαζί, μας προσκαλoύσε το Sex Education με αφορμή την προβολή του τέταρτου και τελευταίου κύκλου μιας σειράς που μας ξεβλάχεψε σεξουαλικά και συζητήθηκε όσο λίγες παραγωγές του Netflix. Το αντίο όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις ήρθε με βουρκωμένα μάτια κι ένα αίσθημα που συνοδεύει αποχαιρετισμούς σε οικεία μας πρόσωπα. Βλέπεις, εδώ και τέσσερις σεζόν ο Otis, o Eric, η Maeve, η Ruby, o Adam και οι άλλοι μαθητές του Moordale εξομολογήθηκαν χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος όλα όσα συμβαίνουν στη σεξουαλική ζωή των νέων ανθρώπων.

Αν μας ρωτούσες κάποια χρόνια πριν την εμφάνιση του Sex Education στις οθόνες μας, πώς θα θέλαμε να μας μιλούν για τη σεξουαλικότητα στο σχολείο, μάλλον θα περιγράφαμε τη βασική ιδέα της σειράς που δημιούργησε η Laurie Νun και το Netflix έφερε σε εκατομμύρια οθόνες και σπίτια παγκοσμίως.

Το βασικό story του Sex Education ήταν το ακόλουθο: «Χάρη στη θεραπεύτρια μητέρα του, ο ανασφαλής Otis ξέρει τα πάντα για το σεξ. Γι' αυτό, η ατίθαση Maeve τού προτείνει να ανοίξουν μια σχολική κλινική, όπου οι μαθητές θα μοιράζονται ανώνυμα τα προβλήματά τους και τις απορίες του σχετικά με το σεξ, με τον Otis». Η σειρά δεν άργησε να φέρει μια επανάσταση στη σύγχρονη τηλεόραση όσο κλισέ κι αν ακούγεται η συγκεκριμένη φράση. Με αφοπλιστικά ειλικρινή τρόπο και με απόλυτο σεβασμό σε κάθε επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού, εξήγησε γιατί τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το σεξ στις νεότερες γενιές και ηλικίες.

Το Sex Education απλώθηκε σαν δίχτυ ασφαλείας πάνω σε όλους εκείνους που δίσταζαν ή ακόμη χειρότερα ντρεπόντουσαν να εκφράσουν όσα τους προβλημάτιζαν ή ακόμη χειρότερα τους απέκλειαν από συζητήσεις σχετικές με τη σεξουαλικότητα μέχρι και παρέες. Η σειρά αγκάλιασε με τρυφερό μα συγχρόνως και γενναίο τρόπο όλους τους outsiders της σημερινής εποχής και τα είπε έξω από τα δόντια για ευαίσθητα θέματα, όπως η ταυτότητα φύλου, η φυλομετάβαση, η σεξουαλική κακοποίηση, τα φετίχ αλλά και οι νευρώσεις μιας γενιάς που μαθαίνει συνήθως να κάνει σεξ ακολουθώντας πορνό οδηγίες.

Σεζόν τη σεζόν, το Sex Education μας προσκαλούσε αλλά και μας προκαλούσε να δούμε το ταξίδι των βασικών πρωταγωνιστών του, προς την ενηλικίωση και κάπως έτσι φτάσαμε και στην τέταρτη και τελευταία σεζόν του.

Μετά το κλείσιμο του Moordale Secondary, ο Otis και ο Eric βρίσκονται πλέον στο Cavendish Sixth Form College. Ο Otis είναι πολύ νευρικός για τη δημιουργία της νέας του "κλινικής", ενώ ο Eric προσεύχεται να μην γίνουν ξανά οι losers του πανεπιστημίου.

Οι μαθητές του Moordale νόμιζαν ότι ήταν προοδευτικοί, αλλά αυτό το νέο κολέγιο είναι σε άλλο επίπεδο. Στις ΗΠΑ, η Maeve ζει το όνειρό της στο διάσημο Πανεπιστήμιο Wallace, διδάσκεται από τον συγγραφέα Thomas Molloy. Ο Otis την κυνηγάει, ενώ προσαρμόζεται στο να μην είναι μόνος στο σπίτι ή ο μόνος ψυχολόγος στην πανεπιστημιούπολη.

Η τελευταία σεζόν του Sex Education είναι ίσως η πιο συναισθηματικά φορτισμένη ολοκληρώνοντας με ένα συγκινητικό έπος μια από τις καλύτερες σειρές που δεν ντράπηκαν –και πολύ καλά έκαναν- να μιλήσουν με απελευθερωτικό τρόπο για τη ζωή και τη σεξουαλικότητα χωρίς κλισέ και χιλιοφορεμένα ναι μεν αλλά.

Χωρίς να χάνει στιγμή το χιούμορ της η σειρά επένδυσε περισσότερο στις συναισθηματικές εναλλαγές που βιώνουν οι τελειόφοιτοι, προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ της ορμητικής σεξουαλικότητας τους αλλά και των υποχρεώσεων που για πρώτη φορά βαραίνουν τις πλάτες τους. Όσο τα επεισόδια προχωρούσαν και φτάναμε προς το τέλος της σειράς, μας έπιασε μια αθεράπευτη νοσταλγία για όλες εκείνες τις ιστορίες που ξετύλιξε μπρος στα μάτια μας το Sex Education. Όλοι οι ήρωες ένας προς ένας τόλμησαν να αρθρώσουν λόγο για όλα εκείνα που παρέμεναν ανείπωτα, «ντροπιαστικά» έως κι «ανώμαλα» στο κεφάλι μας και το έκαναν με θαυμαστό σθένος κι ανενδοίαστη ειλικρίνεια. Κι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά της σειράς όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v