Καλτ σειρές των 90s που είχες ξεχάσει

Θυμάσαι τις Βαρβαρότητες; Τον Ταύρο με Τοξότη; Σκάβουμε βαθιά στις τηλεοπτικές αναμνήσεις και ξεθάβουμε τις πιο καλτ σειρές των 90s που μάλλον δε θυμάσαι.

Καλτ σειρές των 90s που είχες ξεχάσει

Γράφει ο Νικόλας Ράσσελ, Αρχειοθέτης

Δυστυχώς, οι παλιές σειρές είναι ξεχασμένες από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, όταν στο εξωτερικό γίνεται πανικός στα webTV τους, μέχρι και με 4K remastering σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα υπάρχει και γιγάντια λίστα με πλήρως αγνοούμενο υλικό εδώ

Στην Ελλάδα ο μόνος τρόπος να τις δούμε είναι μέσω YouTube, από κάποιους που δέησαν να τις γράψουν είτε στο βίντεο, είτε ψηφιακά αν μπήκαν σε επανάληψη. Σας παρουσιάζουμε 6+1 cult σειρές που αξίζει να δείτε.

Δεν αποτελούν τις κορυφαίες αλλά μια τυχαία επιλογή, όπως το zapping που κάναμε ασταμάτητα μεταξύ των δύο μεγάλων καναλιών, πριν περίπου 30 χρόνια.

Βαρβαρότητες (ΑΝΤ1, 1993-94)

Cultόμετρο: 79%

Λίγες τηλεοπτικές χρονιές πριν το Κωνσταντίνου και Ελένης, υπήρχαν οι θρυλικές Βαρβαρότητες με ένα αρκετά παρεμφερές concept, αλλά με μεγαλύτερες δόσεις σουρεαλισμού. Η Βαρβάρα (Χρύσα Ρώπα) είναι μια συντηρητική και αυστηρή γυμνάστρια, η οποία ζει ανύπαντρη σε ένα μεγάλο σπίτι. Μια μέρα υποδέχεται τον μακρινό συγγενή της, Χάρη (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), για προσωρινή φιλοξενία. Ο Χάρης είναι ένας πάνκης/ρέιβερ/you-name-it, ο οποίος είναι άνεργος και χύμα στο κύμα. Οτιδήποτε του αρέσει, το αποκαλεί «ΑΡΡΩΣΤΙΑ» (με πολλά ρρρ)! Ο Χάρης δεν μπορεί να βρει φθηνό σπίτι (πόσο μπροστά!) και ζει με φέσια. Δεν αντέχονται, όμως μετά μαλακώνουν και τον φιλοξενεί για αόριστο διάστημα …ή έστω για όσο κράτησε το cult αυτό διαμαντάκι. Υπάρχει σε χαμηλή ποιότητα στο YouTube.

Αχ! Ελένη (MEGA, 1992-93)

Cultόμετρο: 84%

Αν και είχε εμφανιστεί νωρίτερα στο «ΟΧΙ τα νέα του ANT1», η Ελένη Ράντου έκανε το ντεμπούτο της ως πρωταγωνίστρια στην ιδιωτική τηλεόραση, με την χαριτωμένη αυτή σειρά. Η Ελένη είναι μια καλή ψυχούλα, την οποία βαρέθηκε ο άντρας της κι έμεινε μόνη, σαν το λεμόνι. Σαν να μην έφτανε αυτό, είναι και άνεργη! Θυμίζει και λίγο Ματίνα Μανταρινάκη, αν την έπαιζε η Ράντου! Στη σειρά αυτή θα δούμε αρκετά σκηνικά που δεν βγάζουν κανένα νόημα (π.χ. φλερτ με AI από ένα PC της εποχής) και το cultόμετρο αρχίζει να δίνει πόνο. Θα βρείτε καλές HD εγγραφές θεατή στο YouTube (αν δεν εξαφανιστούν).


Ταύρος με Τοξότη (ANT1, 1994-95)

Cultόμετρο: 73%

Ξεκάθαρα ελεύθερη, ελληνική διασκευή του Moonlighting (Αυτός, αυτή και τα μυστήρια). Ο Γιώργος (Γιάννης Βούρος), ιδιωτικός ντετέκτιβ και η Ξένια (Πέγκυ Σταθακοπούλου), δημοσιογράφος τύπου April O’Neil, λύνουν μυστήριες υποθέσεις σαν να μην υπήρχε η ΕΛ.ΑΣ. Λόγω των αντίθετων χαρακτήρων τους, βλέπουμε το κλασικό «τα ετερώνυμα έλκονται» που πουλούσε στα 90s πιο πολύ κι από τα τρανς λιπαρά στις λιχουδιές. Ο Μανούσος Μανουσάκης υπογράφει μια σειρά που αξίζει να δείτε ξανά, ειδικά αν βαρεθήκατε τις εξυπνάδες του Bruce Willis στο original (ναι, επιμένω). Υπάρχει θαμπή στο YouTube.


Ρίχτερ Μιούζικ (MEGA, 1993-94)

Cultόμετρο: 91%

Σπεράντζα Βρανά, Νίκος Τζόγιας, Ντίνος Αυγουστίδης, Λίλα Καφαντάρη, Μαρία Τζομπανάκη και αρκετοί ακόμα, δίνουν το παρόν σε μια έντονα σουρεαλιστική σειρά, η οποία αφορά μια δισκογραφική εταιρεία που πάει για φούντο. Η εταιρεία αυτή αναλάμβανε αποκλειστικά ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής και κάτι δραστικό έπρεπε να γίνει. Τι; Να γίνει δισκογραφική για μπουζούκια, πράγμα που κάνει τους παλιούς στην εταιρεία έξαλλους. Καυγάδες, φωνές, πεντοχίλιαρα παντού και καταστάσεις που βγάζουν ελάχιστο νόημα, σε ένα πάντρεμα που περιέργως βλέπεται λόγω cultόμετρου! Μη χαίρεστε όμως, γιατί η σειρά κάθεται στα αρχεία του σταθμού…

Άγγελος κατά λάθος (ANT1, 1990-92)

Cultόμετρο: 94%

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι ο αρχιδαίμονας Βελζεβούλ, ο οποίος βάλλεται από κρυφές ευαισθησίες. Αράζει κρυφά με τον αρχάγγελο Γαβριήλ (Λάμπης Λιβιεράτος) και τους τσακώνουν από το συμβούλιο της Κολάσεως. Για τιμωρία, ο Βούλης (χαϊδευτικό) στέλνεται στη Γη για να αποδείξει ότι είναι αντάξιος της θέσης του. Αποστολή του να κάνει ανθρώπους να υποφέρουν, προκαλώντας τραγωδίες, πόνο και αρρώστια. Όμως κάθε φορά που προσπαθεί, ως άλλος Αστυνόμος Σαϊνης, κάτι πάει στραβά. Με τον Γαβριήλ να παρακολουθεί και τον ίδιο να γίνεται όλο και πιο ευαίσθητος, τελικά ο Βούλης είναι ψυχάρα! Στα άδυτα του ANT1, παίζει στο YouTube χάρη σε εγγραφές.


Σκορπιός (MEGA, 1995-96)

Cultόμετρο: 60%

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί μια υπέροχη αστυνομική σειρά, με συμπρωταγωνιστές τους Άλκη Σακελλαρίου και Φαίη Κικκινοπούλου, υπό τη μουσική υπόκρουση των συνθέσεων του Στέφανου Κορκολή. O Σκορπιός είναι το κωδικό όνομα του Αντώνη Λιναρδάτου, ενός κορυφαίου πρώην πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών. Μετέβη στην ασφάλεια και μαζί με τους δύο συναδέλφους του, λύνουν υποθέσεις φόνων που θα ζήλευαν και οι γνωστότερες ελληνικές σειρές του είδους. Με ένα άρωμα Υπαστυνόμου Ρεξ (για να καταλάβετε και το ύφος της σειράς), θα σας κρατήσει συντροφιά αν το κανάλι αποφασίσει να τη βάλει online ή έστω σε επανάληψη. Σώζεται στο YouTube χάρη σε εγγραφή.


Ο κανονιέρης και η βεντέτα (ANT1, 1991-92)

Cultόμετρο: 101%, we have reached critical mass!

Έσπασε το κοντέρ! Τέτοια βιρτουοζιλίκια δεν έχει παίξει ξανά το cultόμετρο των σειρών! Ο Μπάμπης (Σταμάτης Γαρδέλης) είναι ένας άσσος του ποδοσφαίρου και έχει το παρατσούκλι Κανονιέρης. Έχει παντρευτεί την τραγουδιάρα Στέλλα (Ελένη Φιλίνη) αλλά δεν βλέπονται και πολύ λόγω των επαγγελμάτων τους. Δεν πάει καλά το πράμα. Και ξαφνικά ο Κανονιέρης δαγκώνεται από τζιτζιφιόγκο και μπάμπουρα, παθαίνει μύκητα σομπρέρο στο πόδι και μένει εκτός γηπέδων. Η Στέλλα όμως δίνει πόνο στις πίστες, πουλάει πλατίνες και κάνει τον Κανονιέρη να νιώθει άχρηστος. Θα στεριώσουν; Μιλάμε για καθαρά 80s αισθητική και setup, δυο χρόνια μετά το πέρας της δεκαετίας. Για τους λάτρεις της βιντεοταινίας! Διασώζεται στο επίσημο YouTube του ANT1.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v