Πού θα βρω βιολογικά αυγά και ελευθέρας βοσκής;

Ψάχνεις βιολογικά αυγά ή ελευθέρας βοσκής; Μήπως και τα δύο; Ό,τι και αν ζητάς εδώ θα το βρεις, egg-υημένα.

Πού θα βρω βιολογικά αυγά και ελευθέρας βοσκής;

Ένα σούπερ τρόφιμο όπως το αυγό, το οποίο καταναλώνουμε συχνά τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, έχει σημασία να είναι όσο πιο αγνό γίνεται.

Επειδή όμως λίγοι έχουμε την ευτυχία να έχουμε τη θεία από το χωριό να μας προμηθεύει με αυγουλάκια από αγνές κοτούλες, προσανατολιζόμαστε σε βιολογικές φάρμες, οι οποίες προσφέρουν αυγά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά αυγά ή… και τα δύο.

Τα μεν ελευθέρας βοσκής έρχονται από κοτούλες που έχουν ελευθερία κινήσεων και προαυλίζονται, τα δε βιολογικά έρχονται από εκείνες που ταΐζονται με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές και επίσης προαυλίζονται. 

Η θρεπτική τους αξία, αλλά και η γεύση τους, διαφέρουν από εκείνα της κλωβοστοιχίας, και μια δοκιμή θα σε πείσει – και ας είναι κατιτίς πιο ακριβά.

Οικολογική Φάρμα Μετεώρων  

Το 2012, ο Νίκος Ευθυμίου εγκαταστάθηκε στον Κονισκό Μετεώρων και ίδρυσε πτηνοτροφική μονάδα με όρους οικολογίας για παραγωγή χωριάτικων αυγών. Μερικά χρόνια μετά, τα αυγά της φάρμας τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και… κατανάλωσης. Κάθε κοπάδι ζει και μεγαλώνει σε ένα χώρο 3,5 στρεμμάτων, ενώ το κοτέτσι είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε οι κότες να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης κίνησης. Το κόστος τους ανέρχεται στα 12€ η καρτέλα των 30 αυγών, με δωρεάν παράδοση.

Αυγά Κοντογιάννη 

Η οικογένεια Κοντογιάννη δραστηριοποιείται στο χώρο των πτηνοτροφείων και της παραγωγής αυγών από το 1948, όταν ίδρυσε μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Λυκόβρυση. Τα αυγά ελευθέρας βοσκής παράγονται από κότες που βόσκουν ελεύθερα σε καταπράσινα κτήματα (σε κάθε κότα αναλογούν 4m² πυκνής βλάστησης), ενώ τα βιολογικά παράγονται σε ένα σύστημα ελεύθερης βοσκής από κότες που η διατροφή τους αποτελείται κατά 95% από βιολογικές τροφές. Το κόστος ανέρχεται στα 12,5€ για την καρτέλα των 30 αυγών.

Giannakos BIO Farm

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Giannakos BIO Farm (@giannakosbiofarm)

Η οικογενειακή φάρμα της οικογένειας Γιαννάκου βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό λίγο έξω από τη Σπάρτη Λακωνίας, στα Χανιά Βασιλακίου. Εκεί σε μια παρθένα περιοχή που συνορεύει με το μεγάλο δάσος της Βασιλικής, εκτρέφουν τα πουλερικά τους με άγρια βότανα, θυμάρι και χαμομήλι ενισχύοντας την ποιότητά τους, και τα… προαυλίζουν στην ύπαιθρο για πολλές ώρες την ημέρα. Τα αυγά που βγάζουν είναι ταυτόχρονα βιολογικά και ελευθέρας βοσκής. Το κόστος ανέρχεται στα 15€ για την καρτέλα των 30 αυγών, με δωρεάν μεταφορικά.

Αυγά Χατζέλη

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Αυγά Χατζέλη (@ayga_chatzeli)

Εδώ και 40 χρόνια η οικογένεια Χατζέλη φροντίζει να έρχονται στο πιάτο μας θρεπτικά, φρέσκα αυγά ελευθέρας βοσκής. Τα αυγά της παράγονται σε μια σύγχρονη πτηνοτροφική μονάδα στην Πηγή Λέσβου, σε μια πευκόφυτη περιοχή σε υψόμετρο 300 μέτρων και διατίθενται online για παραγγελίες. Η τιμή τους ανέρχεται στα 7,5€ για την καρτέλα των 30 αυγών και μπορείς να τα παραγγείλεις από εδώ

Αγρόκτημα Κερκίνης 

Το Αγρόκτημα Κερκίνης είναι μια οικογενειακή φάρμα παραγωγής αυγών δίπλα στη λίμνη Κερκίνη Σερρών, η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων και αυγά ελευθέρας βοσκής και βιολογικά. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013, με σεβασμό στη φύση της περιοχής, θέτοντας ως στόχο να παρέχει προϊόντα πρώτης ποιότητας. Τα αυγά ελευθέρας βοσκής κοστίζουν 3,95€ η εξάδα, ενώ τα βιολογικά 5,45€ η εξάδα, συν 4€ μεταφορικά για παραγγελίες εντός Αττικής.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v