Το φθινόπωρο στις ελληνικές λίμνες θα είναι μαγικό

Λίμνες στις οποίες μπορείς να πεταχτείς για μονοήμερη, και άλλες που σηκώνουν μια ολόκληρη εβδομάδα διακοπών. Κυρίες και κύριοι, οι ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας.

Το φθινόπωρο στις ελληνικές λίμνες θα είναι μαγικό

Λίγα πράγματα ταιριάζουν περισσότερο από το φθινόπωρο με τις όχθες μιας λίμνης –η ντομάτα με τη φέτα ίσως, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα για άλλο κείμενο. Τα χρυσοκόκκινα τοπία που καθρεφτίζονται σε ακίνητα νερά, και οι γαλήνιες βαρκάδες κάτω από τον ελαφρά συννεφιασμένο ουρανό είναι εικόνες από αυτές που κουβαλάς μαζί σου εβδομάδες ολόκληρες μετά την επιστροφή. Και αν δεν ξέρεις πού θα τις βρεις, γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Στη Δόξα
Στον χάρτη εδώ 

Είναι η πρώτη που έρχεται στο μυαλό των εξ Αθηνών ορμώμενων όταν μιλάμε για λίμνες, και όχι άδικα: Η μία από τις δύο λίμνες της Ζήρειας, της Ορεινής Κορινθίας αν προτιμάς, απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, και προσφέρεται τόσο για ολοήμερα πικνίκ (θα βρεις τα σχετικά τραπεζάκια στις όχθες της) όσο και για πεζοπορίες στα μονοπάτια γύρω της. Η στενή λωρίδα γης που σπάει τη συμμετρία των νερών της καταλήγει σε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, και ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες… μέσα στη λίμνη. Η οποία λίμνη βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της, με τα δάση που την αγκαλιάζουν να ντύνονται με χρώματα κοκκινωπά και χρυσαφένια, και τις τιμές των δωματίων στα χωριά γύρω της να μην έχουν τραβήξει ακόμα τον ανήφορο. 

Ακόμα, πάντως, και αν το κάνεις μονοήμερη, στην επιστροφή, αξίζει να ξεστρατίσεις λίγο προς το χωριό που λέγεται Μεσινό, για να πιάσεις τραπεζάκι για φανταστικά ντόπια κρέατα και σπιτικά μαγειρευτά στην Τρίκρηνα (λογαριασμός με κρασί, στα 15-17€ το άτομο).

Στην Κερκίνη
Στον χάρτη εδώ 

Πολύς κόσμος θα σου πει ότι η Κερκίνη είναι η ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας. Εμείς τώρα είμαστε αντικειμενικοί και αδέκαστοι, οπότε δεν θα αποκαλύψουμε αν συμφωνούμε ή όχι. Θα σου πούμε όμως πως η Κερκίνη το φθινόπωρο είναι ένα χάρμα οφθαλμών, ιδανική για βαρκάδες στα ακίνητα νερά της, παρέα με ερωδιούς, αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους, ποδηλατάδες και βόλτες με τα άλογα στις όχθες της, αλλά και εξερευνήσεις στα όμορφα, σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια γύρω της (Μανδράκι, Κερκίνη, Άνω Πορόια…) και τις ειδυλλιακές ορεινές διαδρομές του όρους Μπελλές. Στα συν, οι εξαιρετικές τιμές των ξενώνων της, που ισοφαρίζουν το κόστος της βενζίνης για όσους ξεκινούν από τα νότια της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα - 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη 

Στη Λίμνη Πλαστήρα
Στον χάρτη εδώ 

Μια από τις δημοφιλέστερες λίμνες της Ελλάδας, είναι διάσημη για τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στις όχθες και τα νερά της (από καγιάκ μέχρι ιππασία και από τοξοβολίες μέχρι mountain bike) αλλά και για το ακαταμάχητο φυσικό τοπίο που την αγκαλιάζει. Η Λίμνη Ταυρωπού, όπως είναι το επίσημο όνομά της που κανείς ποτέ δεν χρησιμοποιεί, απλώνεται σε 24 ολόκληρα τετραγωνικά χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει πως τον γύρο της σε μια βολτίτσα με τα πόδια δεν τον κάνεις: Θα χρειαστείς αυτοκίνητο γι’ αυτό, αλλά χαλάλι, γιατί οι διαδρομές στις όχθες της είναι από τα ωραιότερα πράγματα που θα κάνεις στην εκδρομή σου. Ένα άλλο είναι οι βόλτες στα πανέμορφα χωριά γύρω της, λεπτομέρειες για τα οποία έχουμε εδώ - Η Λίμνη Πλαστήρα είναι υπέροχη και τον χειμώνα

Στη Λίμνη της Καστοριάς
Στον χάρτη εδώ 

Παιδιά της πόλης, μην ανησυχείτε. Δεν είναι όλες οι λίμνες βουκολικά τοπία μακριά από τον πολιτισμό. Και για εσάς που την φύση σας την θέλετε σε αστική συσκευασία έχουμε: Την Ορεστειάδα, κατά κόσμο Λίμνη της Καστοριάς, στις όχθες της οποίας απλώνεται μια ολοζώντανη πόλη, κομπλέ με τα πανέμορφα αρχοντικά της, τα λιθόκτιστα δρομάκια, τα παρεΐστικα μεζεδοπωλεία, τα αξιοθέατα, και τα κεφάτα café και μπαράκια που αγναντεύουν από μπαλκονάκια και τζαμαρίες τα ακίνητα νερά της. Επτά ειδυλλιακά χιλιόμετρα συναποτελούν τη «Γυρολιμνιά της», ήτοι την παραλίμνια διαδρομή που περνά κάτω από σκιερά πλατάνια, μπροστά από επιβλητικά αρχοντικά, και πλάι σε παγκάκια με θέα στη λίμνη, ιδανικά για στάσεις και ανάκτηση δυνάμεων.

Διαβάστε περισσότερα - 10 λόγοι που αγαπάμε την Καστοριά 

Στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου
Στον χάρτη εδώ 


Φωτό: Messolonghi by Locals

Κλέβουμε λίγο, αλλά θα μας το συγχωρήσεις όταν ερωτευτείς το Μεσολόγγι όπως το ερωτευτήκαμε κι εμείς στο πρόσφατο ταξίδι μας εκεί. Η λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας που απλώνεται στα πόδια του είναι, ειδικά το φθινόπωρο, ένα τοπίο μαγικό, φουλ στους αργυροπελεκάνους, τους ερωδιούς, τα φλαμίνγκο και τους σταχτοτσικνιάδες που φωλιάζουν και τσαλαβουτούν στα σχεδόν ακίνητα νερά της. Ειδικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, όταν τα νερά της λιμνοθάλασσας βάφονται χρυσαφένια, κάθε βόλτα επάνω στις λουρονησίδες, αυτά τα στενά χωμάτινα δρομάκια που επιτρέπουν σε πεζούς και οχήματα να διασχίζουν τη λίμνη, μοιάζει βγαλμένη από τα πιο σουρεαλιστικά σου όνειρα. Εμπειρία μοναδική οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είναι και η βαρκάδα με παραδοσιακό πρυάρι –βαρκάκι χωρίς καρίνα για να πλέει άνετα στα ρηχά νερά της λίμνης που μετά βίας ξεπερνούν σε σημεία το ενάμιση μέτρο.

Διαβάστε περισσότερα - Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη – έκπληξη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v