Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη - έκπληξη

Βαρκάδες στη λίμνη, δείπνα σε σπιτάκια που ισορροπούν σε πασσάλους μέσα στο νερό, βόλτες με φόντο ένα ηλιοβασίλεμα μαγικό. Εσύ γιατί δεν έχεις πάει ακόμα Μεσολόγγι;

Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη - έκπληξη

Έτσι στα γρήγορα: Τι ξέρεις για το Μεσολόγγι; Αν μουρμούρισες κάτι για την Έξοδο, και κάτι για μια λιμνοθάλασσα, ετοιμάσου να εκπλαγείς. Γιατί το Μεσολόγγι, ένα σκάρτο τριωράκι μακριά από την Αθήνα, έχει τόσα πράγματα να κάνεις και να δεις, που δεν σου φτάνει ένα Σαββατοκύριακο για να τα προλάβεις όλα. Δεν πειράζει, όμως. Έτσι κι αλλιώς θα το αγαπήσεις τόσο, που θα επιστρέψεις. Όλοι επιστρέφουν.

Εν αρχή ην η λιμνοθάλασσα

Ένα τοπίο μαγικό απλώνεται στις όχθες της πόλης του Μεσολογγίου. Είναι η λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, τμήμα της μεγαλύτερης λιμνοθάλασσας της Μεσογείου, που έχουμε μάθει να τη λέμε απλώς «λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου».


Φωτό: Messolonghi by Locals

Αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, φλαμίνγκο, σταχτοτσικνιάδες και πολλά άλλα είδη πουλιών φωλιάζουν και τσαλαβουτούν στα σχεδόν ακίνητα νερά της, η γαλήνη των οποίων διακόπτεται από τα παραδοσιακά βαρκάκια, γαΐτες και πριάρια, που μοιάζουν από μακριά σαν να αιωρούνται στη γαλάζια απεραντοσύνη, κάπου μεταξύ ουρανού και θάλασσας. Ειδικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, όταν τα νερά της λιμνοθάλασσας βάφονται χρυσαφένια, κάθε βόλτα επάνω στις λουρονησίδες, αυτά τα στενά χωμάτινα δρομάκια που επιτρέπουν σε πεζούς και οχήματα να διασχίζουν τη λίμνη, μοιάζει βγαλμένη από τα πιο σουρεαλιστικά σου όνειρα.


Φωτό: Γιώργος Ντέκας | Messolonghi by Locals

Εμπειρία μοναδική οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είναι και η βαρκάδα με παραδοσιακό πρυάρι –βαρκάκι χωρίς καρίνα για να πλέει άνετα στα ρηχά νερά της λίμνης που μετά βίας ξεπερνούν σε σημεία το ενάμιση μέτρο. Η διαδρομή ακολουθεί την πορεία των ψαριών στα ιβάρια, τα παραδοσιακά εκτροφεία της λίμνης, κάνει στάση στο ιστορικό νησάκι της Κλείσοβας, όπου δόθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες της πολιορκίας του Μεσολογγίου, και περιλαμβάνει πολύτιμες πληροφορίες για το οικοσύστημα, την αλιευτική παράδοση και την Ιστορία της περιοχής. Η βαρκάδα διοργανώνεται από την υπερδραστήρια ομάδα – θησαυρό πληροφοριών για την περιοχή Messolonghi by Locals, διαρκεί περίπου μία ώρα και κοστίζει 12€ το άτομο.


Φωτό: Messolonghi by Locals

Ξέρεις από αλιευτικό τουρισμό;

Θέλεις να δεις από κοντά τη διαδικασία του ψαρέματος με δίχτυα, να επισκεφθείς απομονωμένες βραχονησίδες με παραδοσιακούς φάρους (κομπλέ με φαροφύλακες, όπως παλιά), να βουτήξεις σε μυστικές παραλίες και να δοκιμάσεις πιο-φρέσκο-δε-γίνεται ψάρι, απευθείας από το δίχτυ στο πιάτο σου, πάνω στο καΐκι; Η Λαμπρινή Καπουρδέλη και ο πατέρας της, επί δεκαετίες επαγγελματίας ψαράς στο Μεσολόγγι, είναι οι άνθρωποί σου. Επικοινώνησε μαζί τους στο τηλέφωνο 6940968012 ή στο email [email protected] για να κλείσεις μια περιήγηση με το αλιευτικό τους σκάφος που θα σου μείνει αξέχαστη. Το κόστος ξεκινά από 30€ το άτομο.


Φωτό: Γιώργος Ντέκας | Messolonghi by Locals

Να πατήσουμε, όμως, και λίγη στεριά

Μπορεί αυτή εδώ η πόλη να γεννήθηκε από το νερό, με το οποίο παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι βόλτες σου θα περιοριστούν στις όχθες της λιμνοθάλασσας. Πολλά και ενδιαφέροντα έχεις επίσης να δεις στο κέντρο του Μεσολογγίου, για το οποίο πρέπει παρεμπιπτόντως να σου πούμε ότι είναι μια πόλη απολύτως επίπεδη, ιδανική για να την περπατήσεις ή να την… ποδηλατήσεις.


Φωτό: Messolonghi by Locals

Ενδεικτικά σημείωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο του 1885, τον Κήπο των Ηρώων που φιλοξενεί σε ένα καταπράσινο πάρκο 73 διαφορετικά μνημεία Ελλήνων και ξένων αγωνιστών που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους την πόλη και την λαχτάρα για ελευθερία, τη Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενεί έργα τέχνης αφιερωμένα στις πολιορκίες και την έξοδο, το Μουσείο Τρικούπη, το σπίτι του Κωστή Παλαμά, και το ιστορικό Μουσείο Διέξοδος.

Ένα μουσείο που θα σε κάνει τ’ αλατιού

Η πρώτη αλυκή λειτούργησε στην Ελλάδα το 1885, με άλογα που έσερναν πάνω σε ράγες τα βαγονέτα με το αλάτι, το οποίο οι εργάτες συνέλεγαν Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ήταν η Αλυκή Τουρλίδας, στη νοτιοδυτική γωνιά της Κλείσοβας, εκεί που σήμερα συναντάμε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άλατος. Εδώ θα μάθεις όσα δεν φανταζόσουν ότι ήθελες να ξέρεις για το αλάτι –και δεν είχες και ποιον να ρωτήσεις: Τι διαφορά έχει το μαύρο από το ροζ, τι σχέση έχει με το αλάτι ο Σαίξπηρ, γιατί η αφρίνα του Μεσολογγίου είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, γιατί το αλάτι ήταν κάποτε τόσο ακριβό που έφτασε να χρησιμοποιείται ως νόμισμα, πώς είναι δυνατόν να έχει 14.000 διαφορετικές χρήσεις;

Ανάμεσα σε πολύχρωμους κρυστάλλους αλατιού απ’ όλο τον κόσμο, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη ζωή στις αλυκές του περασμένου αιώνα, και 1.500 αλατιέρες από το 1800 μέχρι σήμερα, θα συνειδητοποιήσεις γιατί το προσωνύμιο «πηγή ζωής» δεν είναι καθόλου σχήμα υπερβολής. Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης, 10.00-17.00, με εισιτήριο 4€.


Φωτό: Messolonghi by Locals

Μια αρχαία πόλη που δεν ξέρεις

Λίγο έξω από το Μεσολόγγι, η Νέα Πλευρώνα είναι σκαρφαλωμένη πάνω σε ένα λοφάκι 280 μέτρων που αγναντεύει από ψηλά τη μεγαλειώδη απεραντοσύνη της λιμνοθάλασσας. Η πόλη χτίστηκε το 235 π.Χ., αφότου ο Δημήτριος Β ο Μακεδών κατέστρεψε την Παλαιά Πλευρώνα –την οποία αναφέρει ο Όμηρος στον γνωστό νηών κατάλογο της Ιλιάδας, οπότε φαντάζεσαι πόσο παλιά ξεκινά η ιστορία της. Εδώ, πέρα από την φαντασμαγορική θέα, θα δεις τα επιβλητικά τείχη και την πύλη με το γιγάντιο μονολιθικό υπέρθυρο, και το εκπληκτικό αρχαίο θέατρο που αναστηλώθηκε φέτος και φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες. Ο (άψογα φροντισμένος) αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.30, με εισιτήριο 3€.

@in2life_gr Σκαρφαλωμένη σε ένα λοφάκι 280 μέτρων κοντά στο Μεσολόγγι, η Πλευρώνα είναι η ωραιότερη αρχαία πόλη που δεν έχεις επισκεφθεί. #plevrona #αρχαιαελλαδα #messolonghi #greecetraveltips #αρχαια #fyp #μυστικα #greece #ελληνικοτικτοκ ♬ original sound - in2life

Γεύση από Μεσολόγγι

Τα ολόφρεσκα ψάρια της λιμνοθάλασσας, το ξακουστό στα πέρατα του κόσμου αυγοτάραχο, οι μοναδικές τοπικές συνταγές (αν δεν έχεις φάει κέφαλο γιαχνί, κέφαλο δεν έχεις εκτιμήσει) όλα εγγυώνται ότι όπου και να καθίσεις για φαγητό στο Μεσολόγγι, παραπονεμένος/η αποκλείεται να φύγεις.


Φωτό: Messolonghi by Locals

Αν επιμένεις για συστάσεις, εμείς αγαπήσαμε πολύ την Τουρλίδα, που απλώνει τα τραπέζια της σε ξύλινες εξέδρες μέσα στο νερό, και σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι (μην χάσεις το λαυράκι, μαστόρικα ψημένο στα κάρβουνα) και θαλασσινούς μεζέδες σε εξαιρετικές τιμές: από 25€ μέχρι 40€ το κιλό το φρέσκο ψάρι, βάλε και ούζο και μεζέδες για τη μέση και πάλι δύσκολα θα ξεπεράσεις τα 20-25€ το άτομο. Επίσης σούπερ επιλογή είναι η Αλατιέρα που παντρεύει τις τοπικές συνταγές με φαντασία και μεσογειακές επιρροές, και το αποτέλεσμα περιλαμβάνει νοστιμιές σαν το σπαγγέτι με αυγοτάραχο, το ριζότο με γαρίδες, κολοκυθόσπορο, κάσιους, πιπεριά Φλωρίνης και σαφράν, και τον ψητό σολομό με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα λεμονιού. Συνοδεύεις με κρασί, και πληρώνεις περί τα 25€ το άτομο.

Την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία του Μεσολογγίου, όμως, δεν θα τη βρεις σε εστιατόριο, αλλά στις παραδοσιακές πελάδες, τα σπιτάκια των ψαράδων που ακροβατούν επάνω στα νερά της λιμνοθάλασσας. Κανόνισε με τα παιδιά στο Messolonghi by Locals, όταν κλείσεις την βαρκάδα σου, να καθίσεις μετά για φαγητό στην πελάδα της Κλείσοβας. Εδώ, με φόντο τον ήλιο που δύει βάφοντας χρυσοκόκκινα τα νερά, θα δοκιμάσεις απίθανη σπιτική κουζίνα: Κέφαλο γιαχνί, καβουρομακαρονάδα, παραδοσιακές μακαρονόπιτες, την ψαριά της ημέρας ψημένη στα κάρβουνα, σαλάτες που μοσχοβολούν ντομάτα. Συνοδεύονται όλα με το τοπικό παραδοσιακό ούζο Τρικενέ και την αίσθηση ότι η ζωή μπορεί να γίνει πολύ ωραία.

@in2life_gr Το Μεσολόγγι είναι η τέλεια πόλη - έκπληξη στην Ελλάδα #mesologgi #greece #ελληνικοτικτοκ #μυστικα #μεσολογγι #fyp #greecetraveltips #traveltiktok #ταξιδι ♬ πρωτότυπος ήχος - Vasia Spyroglou

Δωμάτιο με θέα

Δωμάτια και Airbnb για να μείνεις στο Μεσολόγγι θα βρεις πολλά, αν έπρεπε όμως να διαλέξουμε μόνο ένα για να σου προτείνουμε αυτό θα ήταν σίγουρα το Socrates Organic Village Wild Olive. Φωλιασμένο μέσα σε έναν βιολογικό ελαιώνα στην Αγριλιά, μόλις 3 χιλιόμετρα έξω από το Μεσολόγγι, προσφέρει όμορφα, ευρύχωρα δωμάτια με καταπληκτική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές του Αράκυνθου που το αγκαλιάζουν. Η ησυχία εδώ είναι ονειρική, και οι πισίνες ανάμεσα στα σπιτάκια που στεγάζουν τα δωμάτια ό,τι πρέπει για την πρώτη βουτιά της ημέρας πριν ξεκινήσεις τις εξερευνήσεις σου στο Μεσολόγγι. Οι τιμές για τον Σεπτέμβριο ξεκινούν από 70€ το δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v