Η Λίμνη Πλαστήρα είναι υπέροχη και τον χειμώνα

Τα χωριά, οι διαδρομές, τα ταβερνάκια, οι δραστηριότητες και όλα όσα κάνουν τη Λίμνη Πλαστήρα την τέλεια εκδρομή… και τον χειμώνα.

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι υπέροχη και τον χειμώνα

Είναι μια από τις δημοφιλέστερες λίμνες της Ελλάδας, και όχι άδικα: Μισή ώρα έξω από την Καρδίτσα, και 4 ώρες από την Αθήνα, η Λίμνη Ταυρωπού όπως είναι το επίσημο όνομά της που κανείς δεν χρησιμοποιεί, φωλιάζει μέσα σε ένα ακαταμάχητο φυσικό τοπίο. Τα δε γραφικά χωριουδάκια γύρω της, σε συνδυασμό με ένα σωρό δραστηριότητες που διοργανώνονται στις όχθες και στα νερά της, φτιάχνουν το τέλειο σενάριο εκδρομής –η οποία εκδρομή καταλήγει απαρεγκλίτως στα πεντανόστιμα ταβερνάκια της λίμνης. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, θα φτάσουμε κι εκεί.

Καταρχάς, γιατί τη λέμε Λίμνη Πλαστήρα;

Γιατί λέγεται πως την ιδέα για την κατασκευή της (ναι, η λίμνη είναι τεχνητή, όσο κι αν δεν της φαίνεται) την είχε ο Νικόλαος Πλαστήρας όταν, το 1935, επισκέφτηκε την γενέτειρά του μετά από πλημμύρες που είχαν προκαλέσει ζημιές στην περιοχή. Το φράγμα του Ταυρωπού που κατασκευάστηκε το 1959, δημιουργώντας τη λίμνη, χρηματοδοτήθηκε από τις πολεμικές αποζημιώσεις που έδωσε στην Ελλάδα η Ιταλία, την δε κατασκευή του ανέλαβε γαλλική εταιρεία.

Όταν κοιτάς από ψηλά…

…Η λίμνη μοιάζει ζωγραφιά: Τα γαλήνια νερά της καθρεφτίζουν τις βουνοπλαγιές που υψώνονται χιονοσκέπαστες αυτή την εποχή γύρω τους, αγκαλιάζοντας μικρά πράσινα ακρωτήρια που όταν τα βλέπεις από ψηλά μοιάζουν με νησάκια και γίνονται τέλειοι πρωταγωνιστές στις φωτογραφίες σου. Η λίμνη απλώνεται σε 24 ολόκληρα τετραγωνικά χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει πως τον γύρο της σε μια βολτίτσα με τα πόδια δεν τον κάνεις: Θα χρειαστείς αυτοκίνητο γι’ αυτό, αλλά χαλάλι, γιατί οι διαδρομές στις όχθες της είναι από τα ωραιότερα πράγματα που θα κάνεις στην εκδρομή σου.

Αναλόγως πόσες στάσεις θα μπεις στον πειρασμό να κάνεις, ο γύρος της λίμνης μπορεί να γεμίσει ακόμα και μια ολόκληρη μέρα με τα 50 χιλιόμετρά του. Αν δεν είσαι φίλος των μεγάλων αυτοκινητάδων, μια σύντομη μεν υπέροχη δε διαδρομή είναι αυτή που συνδέει τα χωριά Κρυονέρι και Νεοχώρι, μέσα από εννιά χιλιόμετρα ανάμεσα στο πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών.

Η αλήθεια βέβαια να λέγεται, αν πετύχεις καλό καιρό είναι μακράν προτιμότερο να κάνεις μια ή περισσότερες από αυτές τις διαδρομές με ποδήλατο, για να απολαύσεις την φύση σε όλο της το μεγαλείο. Ποδήλατα θα βρεις να νοικιάσεις στην βάση της Trekking Hellas στην όχθη της λίμνης (10€ το μισάωρο, ή 30€ το άτομο για να συμμετάσχεις σε οργανωμένο ποδηλατικό tour). 

Χωριό χωριό πηγαίναμε…

Μερικά από τα χωριά της λίμνης που αξίζουν οπωσδήποτε μια ή περισσότερες στάσεις στη διαδρομή σου είναι το Νεοχώρι που απολαμβάνει πανοραμική θέα στα ακίνητα νερά της λίμνης, το γραφικότατο Κρυονέρι, τα κοσμαγάπητα Καλύβια Πεζούλας που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε ξενώνες και ταβερνάκια, και η –δική μας αγαπημένη– Νεράιδα, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, φωλιασμένη ανάμεσα σε έλατα και δάση φυλλοβόλων, να αγναντεύει από εκεί ψηλά την λίμνη από τη μία, τον θεσσαλικό κάμπο και τον Όλυμπο από την άλλη.

Μια στάση αξίζει επίσης να κάνεις στο Τσαρδάκι, για το ομώνυμο ταβερνάκι (λεπτομέρειες γι’ αυτό παρακάτω) και στη χτισμένη στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού Πεζούλα. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, σημειώστε το Λαμπερό, για να κατηφορίσετε από τα δρομάκια του ως την όχθη της λίμνης, και το Μπελοκομύτη, για να εξερευνήσεις τα μονοπάτια του: Έξι στο σύνολό τους, συνολικού μήκος 15 χιλιομέτρων, διατρέχουν το ομώνυμο Δάσος Μπελοκομύτη και είναι η χαρά του πεζοπόρου. Ένα από αυτά, ίσως το πιο εντυπωσιακό, ενώνει την λίμνη με το Παρατηρητήριο που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και απολαμβάνει συγκλονιστική θέα στη λίμνη και τη γύρω περιοχή.

Μιλώντας για πεζοπορίες, άλλη μια φαντασμαγορική διαδρομή είναι αυτή που καταλήγει στον υπέροχο Καταρράκτη του Ανθοχωρίου. Θα τον βρεις στη διαδρομή που ενώνει τη λίμνη με το χωριό Μουζάκι, και θα τον προσεγγίσεις μέσα από ένα 40λεπτο περίπου περπάτημα σε βατό μονοπάτι. Τα αυτοκίνητα μένουν στον νερόμυλο, που θα βρεις στον χάρτη εδώ

Εκτός από πεζοπορίες, τι άλλο έχει να κάνεις εδώ;

Η Λίμνη Πλαστήρα φημίζεται για τις δραστηριότητες στις όχθες και στα νερά της, όπως λέγαμε στην αρχή. Από κανό καγιάκ μέχρι βόλτες με αλογάκια και από τοξοβολίες και ποδηλατάδες μέχρι βόλτες με λιμνίσια (όπως λέμε θαλάσσια) ποδήλατα, ό,τι πάντα ήθελες να δοκιμάσεις σε φυσιολατρική δραστηριότητα, εδώ θα το βρεις. Ρίξε μια ματιά στις σελίδες της Trekking Θεσσαλίας και του Ταυρωπού για να πάρεις ιδέες και να οργανωθείς.

Εμείς για το φαγητό ήρθαμε…

Εσείς και αν δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. Κράτα σημειώσεις: Το Τσαρδάκι στο ομώνυμο χωριό για παϊδάκια βγαλμένα από τα όνειρά σου, λουκάνικο με πράσο, χοιρινό με πιπεριές και φέτα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα, χειροποίητο γαλοτύρι και διπλοκαζανιστό τσίπουρο που φτιάχνεται επιτόπου. Το Μανιτάρι στο Νεοχώρι, για αγριογούρουνο με χυλοπίτες, γίδα βραστή και αρνάκι γάστρας. Το Φαγοτόπι στα Καλύβια Πεζούλας για αρνάκι γάλακτος με μελιτζάνες και Κατίκι Δομοκού, κροκέτες αγριογούρουνο με σάλτσα από άγρια βατόμουρα και προβατίνα με πληγούρι. Ο Μέγδοβας στη Μούχα για φανταστικά ψητά στη σχάρα, ντόπια λουκάνικα και παϊδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Σε καθένα από αυτά, ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο, με τα απαραίτητα τσιπουράκια.

Και πού θα μείνουμε;

Πολλές, καλές και low budget επιλογές διαμονής συγκεντρώνονται στα χωριά γύρω από τη λίμνη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ξενώνα Ίριδα στο Μπελοκομύτη (56€ το δίκλινο με πρωινό), την Χρυσοπέλεια στο Νεοχώρι (86€ το δίκλινο με τζάκι, πρωινό, και θέα στη λίμνη), το Μπαλκόνι της Λίμνης Πλαστήρα επίσης στο Νεοχώρι (76€ το δίκλινο με πρωινό και θέα στη λίμνη), και το Miaritis Rooms στο Κρυονέρι (60€ το δίκλινο με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v