Έχεις ξενερώσει κι εσύ με το Facebook;

Ο παππούς των social media έκανε τον κύκλο του, και είναι μάλλον ώρα να τον αφήσουμε να πεθάνει ήσυχος.

Έχεις ξενερώσει κι εσύ με το Facebook;

Το πολύ εύστοχο «το Facebook είναι το ΚΑΠΗ των social media, γεμάτο γραφικούς γέρους που μαλώνουν μεταξύ τους» το διαβάσαμε πρόσφατα σε ένα άλλο, υβριδικό social media, τη Womanlandia. Και συνόψισε σε μία φράση την εμπειρία των τελευταίων χρόνων με τον πάλαι ποτέ πρωτοπόρο, αλλά πλέον αραχνιασμένο και παλιακό «ηγέτη» των κοινωνικών δικτύων.

Καθώς όλο και περισσότερος κόσμος δηλώνει ότι περνά όλο και λιγότερα λεπτά από την ημέρα του στο Facebook, βάζοντας πλώρη για άλλα, πιο φρέσκα social media, ρίχνουμε μια ματιά σε ό,τι πάει στραβά τα τελευταία χρόνια στον άλλοτε μαγικό κόσμο του Mark Zuckerberg.

Λιγότερη ενημέρωση, περισσότερες γλυκές καλημέρες

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει τους χρήστες του που λιγοστεύουν μαντρωμένους, το Facebook έβαλε τον αλγόριθμό του να κόβει όλα τα εξωτερικά λινκ. Έτσι, αν ποστάρεις ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασες ή ένα ωραίο κομμάτι από το YouTube, δεν θα το δει άνθρωπος, ενώ η φωτογραφία με τα λουλούδια και τις «γλυκές καλημέρες» της θείας σου της Ευτέρπης θα περάσει από τα newsfeed και των 546 φίλων της, οι οποίοι θα σχολιάσουν με κινούμενα εμότζι, στέλνοντας αυτή την άνευ νοήματος οπτική φασαρία απευθείας στην πρώτη σου σελίδα. Με αποτέλεσμα το σκρολάρισμα να γίνεται όλο και πιο βαρετό, ακριβώς όπως οι συζητήσεις…

«Τιμούλα;»

Αν έχεις κάνει το λάθος να ανοίξεις τα σχόλια κάτω από οποιοδήποτε ποστ τα τελευταία χρόνια, θα έχεις διαπιστώσει ότι το επίπεδο του διαλόγου πάει από το κακό στο χειρότερο. Όλο και μεγαλύτερο είναι το πλήθος των σχολίων που ρωτάνε «τιμούλα;» κάτω από οτιδήποτε θυμίζει έστω και αμυδρά προϊόν, ή «πού είναι;;;» κάτω από φωτογραφίες σπιτιών, παραλιών, ταβερνών, βιβλιοπωλείων, καφέ και βουνοκορφών, με ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά που ήδη λένε πού είναι, στη λεζάντα τους. Κι αυτές είναι οι light περιπτώσεις. Πού να πιάσουμε και τους…

…Καυγάδες, καυγάδες παντού

Τα ποσοστά ακροδεξιών, ομοφοβικών, μισογύνηδων, ρατσιστών και γενικώς των χειρότερων δειγμάτων των ανθρώπινων κοινωνιών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια ανησυχητικά στο κάποτε αγαπημένο μας social media, συμπαρασέρνοντας τα επίπεδα των διαλόγων στον βούρκο όπου ζουν όλοι αυτοί. Αυτούς, όμως, είναι εύκολο να τους ξεχωρίσεις και να τους αγνοήσεις. Το χειρότερο είναι το εχθρικό κλίμα που δημιούργησαν και που έχει πια ποτίσει το Facebook. Θα το διαπιστώσεις, τις πρώτες φορές που θα ανοίξεις σχόλια σε άλλο social media, και θα εκπλαγείς διαβάζοντας φιλικά, ενθαρρυντικά, αγαπησιάρικα μηνύματα να ανταλλάσσονται μεταξύ αγνώστων. Αντί για 8 στα 10 βρισίδια και ειρωνείες, έχεις 8 στα 10 «μπράβο» και «τι ωραίο!» που, σαν άνθρωπος που γύρισε με μετατραυματικό στρες από τα χαρακώματα του FB, θα αναρωτηθείς στην αρχή μήπως είναι ειρωνικά. Και θα σοκαριστείς με το πώς έχεις μάθει να σκέφτεσαι.

Τα περιβόητα community standards

Ο ξενοφοβικός οχετός του θείου σου του Χαραλάμπη, «δεν αντιβαίνει τους όρους της κοινότητάς μας» όπως θα διαπιστώσεις αν δοκιμάσεις να τον κάνεις report, σε αντίθεση με το γυναικείο στήθος στους αναγεννησιακούς πίνακες, που αυτό ναι, δεν είναι κάτι που επιτρέπεται να βλέπουν παιδιά και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εξ ου και ο αλγόριθμος σεληνιάζεται έτσι και δει γυναικεία ρώγα και τη στέλνει στο σοσιαλμιντιακό πυρ το εξώτερο, μαζί με όποιον την ανέβασε στο σεπτό μας δίκτυο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v