Τώρα τραβιέται μια Κέρκυρα

Η αρχοντοκόρη του Ιουνίου με τις βενετσιάνικες γωνιές, τα καντούνια και την απαράμιλλη γοητεία της τον Οκτώβρη ζει τη δεύτερη νιότη της.

Τώρα τραβιέται μια Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα υπέροχο νησί που το ζει αληθινά σχεδόν όλο τον χρόνο κι όχι μόνο το καλοκαίρι. Μόλις φθινοπωριάσει δε ντύνεται με πανέμορφα φυσικά χρώματα κι απολαμβάνει τα κομπλιμέντα όλων των τυχερών επισκεπτών που θα βρεθούν στις γειτονιές της. Αν και του λόγου ετοιμάζεις ταξίδι μοναχά για πάρτη της, τότε καλό θα ήταν να ρίξεις ένα βλέφαρο στα sos της αρχόντισσας του Ιουνίου.

Πώς πάμε εκεί;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να αριβάρει κανείς στην Κέρκυρα είναι ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το one way εισιτηριάκι από εκεί κοστίζει 5€ ενώ η αντίστοιχη τιμή εισιτηρίου για το αυτοκίνητο είναι 20€. Το αεροπλανάκι επίσης παραμένει μια πολύ καλή λύση για την Κέρκυρα, μιας και τα αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής κοστίζουν περί τα 115€ κατ’ άτομο.

Τι να δούμε;

Οι βενετσιάνικες επιρροές που δίνουν στην πόλη της Κέρκυρας την χαρακτηριστική ατμόσφαιρά της είναι περισσότερο εμφανείς στο γαλλικό Λιστόν, τον διάσημο κοσμοπολίτικο πεζόδρομο με τις τοξωτές στοές, στα καντούνια που το χωρίζουν από τη Σπιανάδα. Αντίστοιχης ομορφιάς εικόνες θα δούμε στις βόλτες μας στην Αγίου Σπυρίδωνος και στο δημαρχείο-θέατρο San Giacomo.

Περνώντας μέσα από τα ενετικά οχυρώματα και πάνω από την τάφρο, θα βρεθούμε στο παλιό φρούριο της πόλης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με τα επιβλητικά κτίρια, τους θολωτούς διαδρόμους, τους ναούς, τις βιβλιοθήκες και την απίστευτη θέα από το cafe του. Αντίστοιχα, μια βόλτα στους κήπους και το εσωτερικό της εντυπωσιακής έπαυλης τις πριγκίπισσας Σίσσυ στο Γαστούρι, επισημότερα γνωστής ως Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, είναι πάντα απολαυστική.

Σκαρφαλωμένο επάνω στον λόφο του Αγίου Μάρκου, πάνω από το παλιό ενετικό λιμάνι, με το εμβληματικό λιοντάρι της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας να φυλά την πύλη του, το «νέο» φρούριο δεν είναι και πολύ νέο: Χτίστηκε τον 16ο αιώνα, και σήμερα φιλοξενεί μέσα από τα τείχη του το ενδιαφέρον Μουσείο Κεραμικής Τέχνης.

Συνεχίζουμε προς το Αχίλλειον ένα από τα πιο όμορφα επισκέψιμα κτίρια της Κέρκυρας. Η «θλιμμένη πριγκίπισσα» Σίσυ, επισημότερα γνωστή ως Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, έχτισε το 1890 αυτή την εντυπωσιακή έπαυλη στο Γαστούρι, λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας, την αφιέρωσε στον Αχιλλέα και τη γέμισε με εντυπωσιακά έργα τέχνης και αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Μια βόλτα στους κήπους και το εσωτερικό της είναι πάντα απολαυστική.

Το Αγγελόκαστρο, πολύ κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα (που έχει «τα πιο όμορφα κορίτσια», κατά το άσμα) είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα που έχεις δει: Φωλιασμένο πάνω στον βράχο, από τον οποίο μοιάζει να ξεφυτρώνει, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Β’ Κομνηνό, και είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας.

Village hopping θα κάνουμε;

Φυσικά και θα κάνουμε. Ξεκινάμε από την Παλαιά Περίθεια η οποία είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, ένα εγκαταλελειμμένο βενετσιάνικο χωριό με λιθόστρωτα σοκάκια και αρχοντόσπιτα πλαισιωμένα από φύση που διεκδικεί το μερίδιό της απέναντι στην ανθρώπινη παρέμβαση. Αν το επισκεφτείς, μη χάσεις την ευκαιρία για ουζάκι στην περιοχή στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Αχαράβης. Ο Σπάρτυλας από την άλλη είναι ένα παραδοσιακό μεσαιωνικό χωριουδάκι, με ζηλευτή θέα, ενώ οι Κυνοπιάστες κομπάζουν δικαίως για τα αρχοντικά τους, που στέκουν αγέρωχα από τον 17ο αιώνα. Πολύ γραφικοί κι οι Λάκωνες που απολαμβάνουν μια ανεμπόδιστη κι εξίσου υπέροχη θέα προς την Παλαιοκαστρίτσα.

Καμιά βουτιά προλαβαίνουμε;

Όσο τα 30ρια συνεχίζονται υπάρχει ελπίδα κι είναι κρίμα να την αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη, ειδικά όταν μιλάμε για πεντάμορφες παραλίες όπως η  Κερασιά προσφέρεται για δροσερές βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της και είναι στρωμένη με λευκό βότσαλο, αλλά και ο Αρύλλας με τα καταγάλανα νερά. Από την άλλη έξι παραλιάρες απλώνονται στην ελαφρώς πιο τουριστική Παλαιοκαστρίτσα, «σκιτσάροντας» ένα μαγευτικό και καταπράσινο σκηνικό, με άμμο, βοτσαλάκια, και διάφανα νερά. Κοσμοπολίτισσα και χιλιοφωτογραφημένη κι η παραλία της Γλυφάδας.

Εμείς για το φαγητό ήρθαμε

Στην ταβέρνα του Καρύδη στην Μπούκαρη θα φας ολόφρεσκο ψάρι μπροστά στη θάλασσα, ενώ στο Κτήμα Αμπελώνας θα δοκιμάσεις ντόπιο κρασί συνοδεία εκλεκτών πιάτων όπως μοσχάρι σιγομαγειρεμένο σε λευκό κρασί και αρνί μαγειρεμένο με λευκό κρασί, ντομάτα βότανα και μπαχαρικά. Αν πάλι είσαι της υψηλής γαστρονομίας τότε το Callao on the Coast θα σε ενθουσιάσει με τα πιάτα του κι ειδικά το λαβράκι tartare με κόκκινο chili, κόλιανδρο, κρεμμύδι, ψημένους σπόρους καλαμποκιού και aji amarillo sauce ταλιατέλες κολοκυθιού με ροδάκινο, φινόκιο, κατσικίσιο τυρί, μέντα και φιλέ αμυγδάλου.  Στην πόλη, το Ταβερνάκι της Μαρίνας αποτελεί σταθερή αξία για τοπικές γεύσεις, όπως μπουρδέτο με φρέσκιες γαρίδες και παστιτσάδα με μοσχαράκι, ενώ στο Εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Κέρκυρας θα γευτείς πιο μοντέρνες γεύσεις σε όμορφο περιβάλλον.  Το Τσιπουράδικο έχει υπέροχα μερακλήδικα μεζεδάκια ενώ το Pomo D’ Oro φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού.

Πού θα μείνουμε;

Το Seaview Corner στον Υψό είναι μια εξαιρετική επιλογή με το κόστος του δίκλινου δωματίου στα 83€ ανά διανυκτέρευση, όπως αντίστοιχα και το αρχοντικό Πετρετίνη στην πόλη, με το δίκλινο να κοστίζει 57€ τη βραδιά. Πολύ οικονομικό είναι το Chandris Appartments στον Κάβο με το δίκλινο να κοστίζει 39€ τη βραδιά, ενώ πιο λουξούριους είναι το TRYP στο κέντρο της Δασιάς, με την τιμή του δίκλινου στα 113€ ανά διανυκτέρευση, πρωινού συμπεριλαμβανομένου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v