To καφέ του Νομισματικού Μουσείου κλείνει, θέλει (;) franchise ο λαός

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να δώσει τη διαχείριση του καφέ του Νομισματικού Μουσείου σε γνωστή εταιρεία με ταχυγεύματα.

To καφέ του Νομισματικού Μουσείου κλείνει, θέλει (;) franchise ο λαός

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους είκοσι εργαζόμενους του καφέ του Νομισματικού Μουσείου αφού αντίκρυσαν σημείωμα της δικαστικής επιμελήτριας, το οποίο τους ενημέρωνε ότι δεν μπορούν να δουλέψουν πλέον εκεί.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε ανακοίνωση από την εταιρεία που διαχειριζόταν τον χώρο του καφέ του Νομισματικού Μουσείου εδώ και 16 χρόνια:

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τους φίλους και επισκέπτες μας ότι από σήμερα το πρωί (28/09/2023) το Υπουργείο Πολιτισμού, διά του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), θα προχωρήσει στην διοικητική αποβολή της εταιρείας ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ από το καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (ΝΟΜ), που το λειτουργούσε επί 16 χρόνια με ευαισθησία και ποιότητα.

Σημειώνουμε ότι ¨Η εταιρεία έχει νόμιμη σύμβαση σε ισχύ για την λειτουργία του αναψυκτηρίου.

Ο ΟΔΑΠ ή άλλος οργανισμός του ΥΠΠΟ ουδέποτε διατύπωσε οποιαδήποτε παρατήρηση ή μομφή ή απαίτηση αποχώρησης της εταιρείας από το Καφέ.

Αντίθετα, ο ΟΔΑΠ, οι εκάστοτε Διευθυντές του Μουσείου, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου και χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του Κήπου, εκφράστηκαν εγκωμιαστικά για το έργο μας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Το Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, όλα αυτά τα χρόνια, φιλοξένησε εκατοντάδες ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, κινηματογραφικές βραδιές κ βραδιές ποίησης. Ο Κήπος του ΝΟΜ, από μία «τρύπα στη γεωγραφία» της Αθήνας που ήταν το 2009, έγινε ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο τοπόσημο πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προτίμησε να αγνοήσει όλα τα προηγούμενα, ακόμη και την ευαρέσκεια που το ίδιο είχε εκφράσει για το έργο και τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να «δωρίσει» το Καφέ του ΝΟΜ, μαζί με δεκάδες άλλα, σε μία αλυσίδα εστίασης που ουδεμία σχέση είχε με λειτουργία αναψυκτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους και που ελάχιστη σχέση έχει με επιχείρηση λειτουργίας χώρων εστίασης, μιας και είναι επιχείρηση  franchising.

Λυπούμαστε βαθύτατα για μία ακόμη επίδειξη αναλγησίας και εχθρότητας για κάθε φιλότιμη προσπάθεια σ ’αυτή τη χώρα, επιφυλασσόμαστε για τα νόμιμα δικαιώματα μας και θα είμαστε ευγνώμονες για κάθε έκφραση συμπαράστασης».

Παρατηρούμε μετά λύπης μας- είναι η αλήθεια- ολοένα και περισσότερους χώρους που προάγουν τον πολιτισμό να γίνονται βορά σε μια λαίλαπα εμπορευματοποίησης που επελαύνει έχοντας -δυστυχώς- τις ευλογίες του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας. Το καφέ του Νομισματικού μουσείου, όπως κι εκείνο του Αρχαιολογικού αλλά και του Ιτς Καλέ στα Ιωάννινα μάς αποχαιρετούν και παίρνουν μαζί τους μια σειρά από αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα πέριξ τους. Παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και πολλές άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις είχαν φιλοξενηθεί στον χώρο των αγαπημένων αυτών καφέ, που σιγά σιγά αφανίζονται από τον χάρτη.

Κάπως έτσι η πρωτεύουσα χάνει την κληρονομιά της και τον χαρακτήρα της ο οποίος ρέπει προς το γρήγορο φαγητό, την ομοιομορφία και τη fast food εξυπηρέτηση. Την ίδια ώρα το υπουργείο Πολιτισμού που θα έπρεπε να πρωτοστατεί στον πολλαπλασιασμό, την προστασία και την ανάδειξη τέτοιων χώρων, κωφεύει στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα λαϊκά στέκια όπως τα συγκεκριμένα καφέ που άντεξαν στο πέρας του χρόνου κερδίζοντας το σεβασμό και την αγάπη των θαμώνων τους. Αν τα «αποβάλλουμε» από την καθημερινότητά μας, τότε αυτή θα γίνει φτωχότερη. Είναι ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού να μην βλέπει στεγνά, υπολογιστικά και με αποκλειστικό γνώμονα το έσοδα  την λειτουργία τέτοιων χώρων. Κι είναι ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να πάρει θέση τόσο απέναντι στους εργαζόμενους που έχασαν εν μια νυκτί τις δουλειέςς τους όσο και στους θαμώνες και τους φίλους των καφέ που στήριξαν την ανελλιπή λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v