Όχι άλλα πειραγμένα: «Φαγητάδικα» με απλή και καλή ελληνική κουζίνα στο κέντρο

Μια ωδή σε αγαπημένα φαγητάδικα που τιμούν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και πολύ καλά της κάνουν.

Όχι άλλα πειραγμένα: «Φαγητάδικα» με απλή και καλή ελληνική κουζίνα στο κέντρο

Η γαστρονομία προχωρά, εξελίσσεται και ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας με τους ουρανίσκους μας τα τελευταία χρόνια προσφέροντάς τους νέες λουκούλλειες κι εξεζητημένες συνταγές. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ρίζες της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, και να βγάζουμε το καπέλο σε όσους συνεχίζουν να τιμούν τις συνταγές του τόπου μας ενώ αντιστέκονται στις γκουρμέ παραλλαγές. Φτιάξαμε μάλιστα και σχετική λίστα η οποία πρέπει να γυρνάει στις παρέες σου, αν θέλουν επιτέλους να μάθουν να καλοτρώνε.

Κανέλλα

Κων/πόλεως 70, Γκάζι, τηλ: 21 0347 6320

Ο χώρος της νοσταλγικός και παρεΐστικος, οι μυρωδιές σπάνε τη μύτη και τα φαγητά είναι πάντα μαμαδίσια και λαχταριστά όπως ακριβώς μας αρέσουν. Ο κατάλογος έχει μπόλικα καλούδια στα οποία επιβάλλεται να γίνει ξεχωριστή αναφορά αλλά και άμεση γευστική δοκιμή όπως η σαντορινιά φάβα, η τηγανιά κοτόπουλο του Τσελεμεντέ, το λουκάνικο αγριογούρουνου στη σχάρα, το αρνάκι στη γάστρα, τα σουτζουκάκια σμυρνέϊκα, το μοσχάρι κοκκινιστό και τα μακαρόνια βουτύρου. Ο λογαριασμός μαζί με μπυρίτσα ή κρασάκι στα 15-17€ κατ’ άτομο.

Μαρτίνης

Πατησίων 289 & Ιακωβάτων, Αθήνα τηλ: 210 2111063

Για περισσότερα από 50 χρόνια το παραδοσιακό μαγέρικο του Μαρτίνη καλοταΐζει τους Αθηναίους που συρρέουν στα μέρη του, σερβίροντας εκλεκτά πιάτα που τιμούν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Χοιρινό με σέλινο, κουνέλι στιφάδο, κόκορας γιουβέτσι, αρνάκι γάλακτος φρικασέ, αρνάκι γάλακτος λεμονάτο, μοσχαράκι στιφάδο, κοκορέτσι, γίγαντες φούρνου, μπριάμ, μελιτζάνες ραγού, αρακάς σωτέ, φασόλια σούπα και σουφλέ ζυμαρικών ξεχωρίζουν από τον πλούσιο κατάλογο που τιμούν καθημερινά πολλοί μερακλήδες. Ο λογαριασμός στα 15€ κατ’ άτομο μαζί με κρασάκι.

Μπούκα

Σολωμού 15, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3800365

Στην μεγάλη βιτρίνα του εξαρχειώτικου οινομαγειρείου της καρδιάς μας πηγαινοέρχονται ταψάκια με εξαιρετικές μαμαδίσιες συνταγές που δύσκολα τους αντιστέκεσαι. Δύσκολα θα αντισταθείς να γλείψεις τα δαχτυλάκια σου στα τραπεζομαντιλάτα τραπεζάκια που βγάζει έξω η Μπούκα. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις παπουτσάκια, συκώτι μοσχαρίσιο, κοτόπουλο κοκκινιστό με ζυμαρικά, θράψαλο με κοφτό μακαρονάκι, ρεβύθια με σπανάκι, χοιρινά φιλετάκια με γλυκόξινη, ψάρι γλώσσα φούρνου, κεφτεδάκια κοκκινιστά με δυόσμο και κριθαρότο με φρέσκα μανιτάρια. Για ένα πλήρες γεύμα μαζί με κρασάκι υπολόγισε 10-12€ ανά άτομο.

Πλάτανος

Διογένους 4, Πλάκα, τηλ: 21 0322 0666

Από τα τραπεζάκια αυτής της παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας έχουν περάσει ο Παλαμάς, ο Ξενόπουλος, η Κοτοπούλη, η Κυβέλη και πολλές ακόμα ιστορικές προσωπικότητες της παλιάς Αθήνας. Παραδόξως, ο Πλάτανος στην Πλάκα ξεφεύγει από τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και σερβίρει ποιοτικά, απλά μα έξτρα λαχταριστά ελληνικά παραδοσιακά πιάτα. Εδώ θα δοκιμάσεις σε τραπεζάκια έξω σαν σε πλατεία χωριού κοκκινιστό μοσχαράκι, κατσικάκι στη λαδόκολλα, ωραιότατες μπάμιες, γεμιστά με πιπεριές και ντομάτες, μουσακά πληθωρικό και παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ, αλλά και ωραία ψητά της ώρας με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 20€ ανά άτομο, με κρασί δικό τους.

Η Κληματαριά

Πλατεία Θεάτρου 2, Αθήνα, τηλ: 2103216629

Χώρος τέρψης των αισθήσεων, που τις ικανοποιεί εδώ και σχεδόν 100 χρόνια (έτος ιδρύσεως 1927), η γεύση και η ακοή η Κληματαριά έχει την τιμητική της, καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Μουσική μπακαλοταβερνίτσα η οποία επενδύσει στο κέφι που ποτέ δεν σταματά ενώ οι μεζέδες της είναι κολασμένα νόστιμοι.

Στα του φαγητού, στην Κληματαριά θα δοκιμάσεις νοστιμότατα μαγειρευτά, όπως σαλιγκάρια στιφάδο, γίγαντες πλακί και λαχανοντολμάδες, καθώς και κάποια πιάτα πολίτικης κουζίνας, όπως η πεντανόστιμη πίτα Καισαρείας με ψητή φέτα, αυγά, πικάντικο ζαμπόν, παστράμι, ντομάτα και κρεμμυδάκι. Εξίσου ωραία και τα κρεατικά της, με αποκορύφωμα τα νοστιμότατα μπιφτέκια. Με το κρασί ή το τσίπουρό μας, πληρώνουμε περί τα 18-20€ το άτομο.

Νοστιμιές της Μαίρης

Ύδρας 2-4, Κυψέλη, τηλ.: 21 0822 9239

Σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας, απλώνει τα τραπεζάκια της κι η Μαίρη για να μοιραστεί τα μυστικά της καλής και παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ξέρεις πού θα πας αν θελήσεις μαμαδίσιο φαγητό, καθώς όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο εκλεκτό φαγητάδικο της Μαίρης. Όλος ο κατάλογος της θα έκανε τον Τσελεμεντέ και τους λοιπούς φημισμένους μάγειρες της χώρας περήφανους.

Σαγανάκι με λουκάνικο χωριάτικο, γιουβαρλάκια, γίγαντες, τεράστιες ομελέτες, σπανακόπιτα, σπανακόρυζο,μοσχάρι γιουβέτσι, αγκινάρες α λα πολίτα ξεχωρίζουν από τον κατάλογο ενώ για πλήρες γεύμα με κρασί ή μπύρα, υπολόγισε στα 12 με 15€ το άτομο.

Ταβέρνα Οικονόμου

Κυδαντιδών 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555

Από τα πλέον θρυλικά ταβερνάκια των αγαπημένων μας άνω Πετραλώνων, η Ταβέρνα Οικονόμου έχει γίνει συνώνυμη του καλού μαμαδίσιου ελληνικού φαγητού χωρίς γκουρμέ φιοριτούρες κι αχρείαστες γαστρονομικές προσθήκες. Παραδοσιακή μέχρι το κόκαλο σε γυρνά πίσω στο αθηναϊκό παρελθόν ενώ οι μυρωδιές στήνουν παιχνίδι ερωτικό με τα ρουθούνια σου.

Η ταβέρνα του Οικονόμου καλοταΐζει όλη την Αθήνα σερβίροντας στα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο στιφάδο, λαδερά, ντολμάδες, κοκκινιστά και όλα τα καλά. Με υπέροχο χύμα κρασί, υπολόγισε περί τα 15-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v