Δράμα η κατάσταση και μας αρέσει

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη σκληρή γλώσσα της αλήθειας και για την Δράμα ώστε να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του κι άλλα τέτοια κλισέ.

Δράμα η κατάσταση και μας αρέσει

Πριν λίγες μέρες διεξήχθη με ζηλευτή επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με πολλούς κινηματογραφόφιλους να συρρέουν στην πόλη. Είχαν δεν είχαν ωστόσο κάποιοι εγκάθετοι κι άλλοι λίγοι καλοθελητές να βγουν να πουν ότι η Δράμα δεν τους άρεσε και τόσο πολύ και ότι το όνομά της μόνο τυχαίο δεν είναι. Εμείς που δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια, θα υπερασπιστούμε μέχρι τελικής πτώσεως το καμάρι των Δραμινών απαριθμώντας όλες τις ομορφιές της πόλης τους, συνεχίζοντας τον αγώνα μας ενάντια σε όσους καιροφυλαχτούν για να στάξουν το φαρμάκι τους.

Έχει τίποτα να δούμε;

Η ακριτική Δράμα βρίσκεται περί τα 650 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα κι έχει μπόλικα πράγματα να δεις σα βρεθείς στα μέρη της. Ξεκινάμε από τον Δημοτικό κήπο και την Πλατεία Ελευθερίας που δεσπόζουν στη καρδιά της πόλης, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους για ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού. Σε κεντρικό σημείο της πόλης θα βρεις το άγαλμα της Ελευθερίας της Δράμας, ενώ πολύ κοντά στέκουν αγέρωχα κι αλώβητα από τον χρόνο το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο των μαρτύρων της Σφαγής της Δράμας, η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το Μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου. Ρυάκια και λιμνούλες συμπληρώνουν μια γλυκύτατη εικόνα προσφέροντας χαλαρωτικές ανάσες τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης.

Συνεχίζουμε με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Δράμας και αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την ωραία αυτή πόλη της Μακεδονίας. Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας αποτελείται από 60 στρέμματα γεμάτα με τρεχούμενα νερά και φυσικά τις φημισμένες πηγές της περιοχής. Μικρές καρτποσταλικές λιμνούλες, ποταμάκια γεμάτα με ψάρια, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια αλλά και μονοπάτια συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο αναψυχής στο οποίο συχνά πυκνά πλατσουρίζουν πάπιες και κύκνοι.

Αφήνουμε τις πηγές και πιάνουμε το δάσος της Ελατιάς (θα το ακούσεις και σαν Καράντερε) με την οργιώδη βλάστηση και τα θηριώδη δέντρα (η ερυθρέλατη είναι ένα είδος ελάτου που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας) που φτάνουν και κάποιες φορές ξεπερνούν τα 65 μέτρα σε ύψος. Οι οξιές, οι βελανιδιές, τα μαυρόπευκα, οι καστανιές, τα σφενδάμια, οι κέδροι, οι φράξοι, τα σκλήθρα, οι γαύροι, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα μύρτιλλα κι η δασική πεύκη ευδοκιμούν συνθέτοντας μια καταπράσινη ζωγραφιά με περισσότερα από 1800 είδη χλωρίδας, 40 είδη θηλαστικών και 130 είδη πτηνών. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζει κι ο σπάνιος αγριόκουρκος που αναγκάζει τους bird-watchers να βαράνε υπερωρίες για να τον δουν.

Τα αξιοθέατα δεν σταματούν ποτέ

Δεν χαλαρώνουμε λεπτό κι έπειτα επισκεπτόμαστε το Ιερό του Διονύσου, δυόμισι χιλιόμετρα από την περιοχή της Καλής Βρύσης στην θέση «Μικρή Τούμπα», το οποίο δεσπόζει στην κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη, επάνω σε ένα πλάτωμα - φυσική θέση, ανάμεσα στα βουνά Μενοίκιο και Φαλακρό και σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη. Μια πρώτη προσπάθεια χρονολόγησης που στηρίζεται σε ευρήματα, οδηγεί στις αρχές του 300 π.Χ.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι αφού σε απόσταση αναπνοής θα συναντήσουμε το εντυπωσιακό Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δράμας, στην περιοχή Προσοτσάνης. Το σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Φαλακρό και όπως έδειξαν οι σχετικές έρευνες κατοικείτο τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες χρόνια πριν. Στην είσοδο του σπηλαίου μπορεί να δει κανείς από κοντά αξιόλογους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, ενώ ύστερα από παλαιοντολογικές έρευνες που έγιναν εδώ, εντοπίστηκαν πέτρινα εργαλεία της προϊστορικής εποχής καθώς και υπολείμματα από σκελετούς ζώων, από τα οποία ξεχωρίζουν οι σκελετοί από ρινόκερους, μεγάκερους και μαμούθ. Απόκοσμα όμορφο το σπήλαιο μπαίνει στην κορυφή της Δραμινής sightseeing λίστας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αν το λέει η καρδούλα μας διασχίζουμε το επιβλητικό φαράγγι Πετρούσας - Πύργων, το οποίο ξεκινάει βόρεια από το χωριό των Πύργων και καταλήγει στην Πετρούσα και έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα. Ελίσσεται μέσα σε πανύψηλα βράχια και πυκνή βλάστηση παρέχοντας καταφύγιο σε πλήθος ζώων.

Φεύγουμε κι από εκεί και πάμε βουρ στην Αγορά της Δράμας θα βρεις το πεντάμορφο Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων Πτηνών του Κώστα Ελευθεριάδη, που έχει βάλει στόχο της ζωής του τη φιλοξενία τραυματισμένων αρπακτικών πτηνών, με σκοπό την αποκατάσταση της υγείας τους και την ομαλή επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Αν στην παρέα υπάρχει κάποιος  αρχαιολάγνος τότε πρέπει να κρατήσει χρόνο για να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στο οποίο μπορεί να θαυμάσει ευρήματα 50.000 χρόνων.

Θα φάμε τίποτις;

Το Ροδόσταμο περηφανεύεται δικαίως για την γιαγιαδίστικη πολίτικη κουζίνα του στην οποία χωράνε οικογενειακές παραδοσιακές συνταγές από κεφτεδάκια της γιαγιάς, μέχρι βαρένικα (γεμιστά ζυμαρικά). Ο Καρβουνιάρης τώρα που τρεντάρει και στα social media είναι ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης που φτιάχνει υπέροχα σουτζουκάκια στον ντελικάτο χώρο του.

Αν είσαι μερακλής θα πας συστημένος στου Παστουρμά, για να δοκιμάσεις τοπικές νοστιμιές, ενώ αν είσαι της καλομαγειρεμένης σπιτικής κουζίνας με μια essence γκουρμεδιάς τότε πρόσω ολοταχώς στο εστιατόρια Εντράδες. Το Meating από την άλλη εξερευνά με περίσσια έμπνευση όλες τις έθνικ κουζίνες, βάζοντας και την απαραίτητη ελληνική πινελιά του Για χαλβά πας ντουγρού στη φημισμένη χαλβαδοποιεία του Ελευθερίου, που συνεχίζει παραδοσιακά κι οικογενειακά από το 1900 και για τυριά στα τυροκομεία του Πελέχρα και του Μενοίκιου.

Θα πιούμε κάτι;

Η Δράμα φημίζεται και για τα κρασιά της, αφού στον τόπο της λειτουργούν κάποια από τα πλέον ονομαστά οινοποιεία της χώρας. Πρώτο και καλύτερο αυτό του Νίκου Λαζαρίδη με το ξακουστό Château Nico Lazaridi σε λευκό και ερυθρό να σε προκαλεί και να σε προσκαλεί κάθε φορά να τελειώσεις όλο το μπουκάλι. Εκλεκτά και τα οινικά αποστάγματα του Oenops στην Προσοτσάνη με την Κυδωνίτσα (λευκός ξηρός οίνος) να κλέβει την παράσταση. Στη Fabrica τώρα η φάση είναι εναλλακτική και τα κοκτέιλ φανταστικά, ενώ στο Honey το ζουν αληθινά και τα πίνουν μέχρι πρωίας. Yπέροχο all day μπαρ με ψαγμένη κάβα και το Navarino.

Πού θα μείνουμε;

Πολύ συμπαθητικό το Smile Studio στην πόλη της Δράμας με το κόστος του δίκλινου δωματίου στα 39€ τη βραδιά. Υπέροχο το Giardino High Living Suites με το δίκλινο στα 75€ συμπεριλαμβανομένου πρωινού, ανά διανυκτέρευση. Αν θες κάτι πιο deluxe τότε το Diamond City Living θα καλύψει όλες τις ανάγκες σου με το δίκλινο να κοστίζει 98€ τη βραδιά, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v