Γιατί δεν έχεις πάει ποτέ στο Άργος;

Ένα φαντασμαγορικό κάστρο, τρία φημισμένα ταβερνάκια, ένα αρχαίο θέατρο και πέντε χιλιάδες χρόνια Ιστορίας. Γιατί είπαμε δεν έχεις πάει ακόμα στο Άργος;

Γιατί δεν έχεις πάει ποτέ στο Άργος;

Το πρώτο πράγμα που σηματοδοτεί ότι σχεδόν έφτασες, καθώς οδηγείς προς το Ναύπλιο, είναι το κάστρο του Άργους. Κι ωστόσο, παρά τα εκατοντάδες πήγαινε-έλα, ελάχιστοι είναι οι Αθηναίοι που έχουν κάνει την παράκαμψη για να το επισκεφτούν –πόσο μάλλον, για να περιπλανηθούν στην πόλη που απλώνεται στα πόδια του. Ε λοιπόν, εμείς λέμε ότι αυτό είναι καιρός να αλλάξει. Και να γιατί.

Μικρό σκονάκι πατριδογνωσίας

Δώδεκα χιλιόμετρα, ή ένα τέταρτο οδήγησης, μακριά από το Ναύπλιο που του κλέβει όλη τη δόξα, το Άργος είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Κατοικείται συνεχόμενα εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια, κι αυτός είναι αριθμός ρεκόρ, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα. Σήμερα είναι μια μικρή πόλη 22.000 κατοίκων, που γραφική μπορεί να μην τη λες, όσο όμως την βολτάρεις τόσο ανακαλύπτεις εδώ κι εκεί μικρές εκπλήξεις: Η χτισμένη το 1899 Δημοτική Αγορά με τις χαρακτηριστικές Καμάρες που της έδωσαν το όνομά τους, οι στρατώνες του Καποδίστρια που σήμερα στεγάζουν το Βυζαντινό Μουσείο, τα απομεινάρια ενός αρχαίου ναού στριμωγμένα ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες, ένα διώροφο νεοκλασικό με εντυπωσιακά ακροκέραμα. Ο νούμερο ένα λόγος να έρθεις εδώ, ωστόσο, εμείς επιμένουμε ότι είναι…

Το κάστρο, το κάστρο

Λάρισα το λένε επίσημα, που σήμαινε Ακρόπολη στη γλώσσα των πρώτων κατοίκων της πόλης, των Πελασγών. Το κάστρο όπως το βλέπεις σήμερα, βέβαια, είναι εν πολλοίς μεσαιωνικό, με στοιχεία κυρίως βυζαντινά από τον 10ο αιώνα και φράγκικα, από τον 13ο. Σκαρφαλωμένο ψηλά στα 287 μέτρα του λόφου του, απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα σε όλη την αργολική πεδιάδα, ενώ στο εσωτερικό του θα περιπλανηθείς ανάμεσα στους γιγάντιους ασβεστόλιθους της μυκηναϊκής οχύρωσης, τις βυζαντινές πύλες, τα απομεινάρια αρχαίων ναών, τους οθωμανικούς πύργους και τα τείχη των Φράγκων, σαν να χαζεύεις ένα αρχιτεκτονικό παζλ που διηγείται την Ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων και τεσσάρων σπουδαίων πολιτισμών.

Μην φεύγεις, έχει κι άλλο

Το Αρχαίο Θέατρο του Άργους βρίσκεται μέσα στην πόλη, ούτε ένα χιλιόμετρο από την κεντρική πλατεία, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα αρχαία θέατρα που έχεις δει ποτέ. Λαξευμένο στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου τον 3ο αιώνα π.Χ., χωρούσε 20.000 θεατές (εντυπωσιακό, αν σκεφτείς ότι η Επίδαυρος χωρά περίπου 13.000). Εξακολουθεί μέχρι σήμερα να φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες κάθε καλοκαίρι.

Απέναντί του απλώνεται η Αρχαία Αγορά της πόλης, η οποία ιδιαίτερα αυτή την εποχή που αρχίζει να λουλουδιάζει είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Φιλοξενεί απομεινάρια κτιρίων από την κλασική ως την ρωμαϊκή εποχή, με παλαιότερο όλων το Βουλευτήριο του 475 π.Χ. Στο δε πρώτο κτίριο που θα δεις μπαίνοντας, έκαιγε σύμφωνα με τον Παυσανία μια άσβεστη φλόγα, προς τιμήν του πρώτου κατοίκου του Άργους. Αυτός ήταν ο Φορωνέας, γιος ενός ποτάμιου θεού, του Ίναχου, που έκλεψε την φωτιά για να την φέρει στους ανθρώπους του (ναι, δεν ήταν ο μόνος ο Προμηθέας). Ένα αρχαίο γυμνάσιο με την παλαίστρα του, τμήματα των ρωμαϊκών δρόμων που περνούσαν από εδώ, μνημεία ηρώων και απομεινάρια σπιτιών του 4ου αιώνα μ.Χ. συμπληρώνουν το ενδιαφέρον παζλ της Αγοράς, που είναι άψογα σηματοδοτημένη σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) για να κάνεις εικόνα πού ήταν τι, και τι έκανε.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε στα πέριξ;

Πέρα από την προφανή απάντηση «το Ναύπλιο»: Μια αρχαία πυραμίδα, ένα μυκηναϊκό γεφύρι, πολλούς ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, άλλα τόσα μονοπάτια ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικες πεζοπορίες, ένα χωριό που έχει γίνει θρύλος για το σουβλάκι του, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, που σου έχουμε συγκεντρώσει εδώ - 10 πράγματα που δεν έχεις δει γύρω από το Ναύπλιο 

Πού (και τι) θα φάμε;

Στον Μεζεδόκηπο, για ευφάνταστα μεζεδάκια αλλά και κυρίως πιάτα που παντρεύουν την ελληνική με τις άλλες κουζίνες της Ευρώπης –σκέψου sticks κοτόπουλο πανέ με φιστίκι και spicy μαγιονέζα, φάβα «χωρισμένη» με μπούκοβο και κάππαρη, κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι, πανσέτα με μέλι και μπύρα, και νιόκι πατάτας με λιαστή ντομάτα και chorizo. Λογαριασμός με κρασί, στα 15-17€ το άτομο.

Στην Ταβέρνα του Γιάννη για πεντανόστιμα μαγειρευτά (μην χάσεις το κοκκινιστό μοσχαράκι, τον μουσακά και το παστίτσιο) αλλά και ζουμερά ψητά, με must τα παϊδάκια, σε ένα παραδοσιακό σκηνικό με κρασοβάρελα και καρό τραπεζομάντηλα. Λογαριασμός στα 15-17€ το άτομο, με κρασιά ή μπύρες.

Στην Σπηλιά, λίγο έξω από το κέντρο, που είναι… μια κανονικότατη σπηλιά (αν δεν μας πιστεύεις τσέκαρε φωτογραφίες) στο εσωτερικό της οποίας θα πιάσεις τραπεζάκι για να δοκιμάσεις καταπληκτικά ψητά στη σχάρα και τη σούβλα, αλλά και λίγα και καλά μαγειρευτά, σαν το αρνάκι με πατάτες στη γάστρα και το λεμονάτο κοτόπουλο. Λογαριασμός με κρασί, στα 17-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v