Πτολεμαΐδα φως και μπήκα

Βάζουμε τα στήθια μας μπροστά για να υπερασπιστούμε την Πτολεμαΐδα παραθέτοντας όλους τους καλούς λόγους για να την επισκεφθείς.

Πτολεμαΐδα φως και μπήκα

Δεν ξέρουμε αν το έχεις καταλάβει αλλά το τελευταίο διάστημα φοράμε την κάπα του Ζορό και υπερασπιζόμαστε ελληνικές πόλεις που κάποιοι ασέβαστοι τους έχουν φορέσει την ταμπέλα της ασχήμιας. Πριν αρχίσεις να ωρύεσαι στα σχόλια, αξίζει να σου γράψουμε ότι δεν είπαμε ποτέ πως η Λαμία έγινε Καραϊβική, η Θήβα Μονμάρτη και η Πτολεμαΐδα Βουδαπέστη. Όμως έχουν και αυτές τις χάρες και για αυτές θα μιλήσουμε σήμερα, εστιάζοντας στην πόλη της Κοζάνης, που πολλά έχει ακούσει η ταλαίπωρη.

Από πού κρατάει η σκούφια της;

Το όνομα της που λες το χρωστά στον Πτολεμαίο τον Σωτήρα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος κάποια στιγμή έφτασε να γίνει Βασιλιάς της Αιγύπτου – ενώ υπήρξε στρατηγός, σωματοφύλακας και συμμαθητής του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και αγαπημένος μαθητής του Αριστοτέλη- με το όνομα Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ (Λάγος). Σαν βρεθείς στην Πτολεμαΐδα μπορείς να βγάλεις και μια αναμνηστική φωτογραφία κάτω από τον ανδριάντα του που στέκει όρθιος στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Καταπού πέφτει στον χάρτη;

Η Πτολεμαΐδα απλώνεται στην κοιλάδα της Εορδαίας με τις βουνοπλαγιές του όρους Άσκιο να την περιβάλλουν από τα νοτιοδυτικά και τις βουνοπλαγιές του όρους Βερμίου από τα νοτιανατολικά. Αν θες να τουράρεις στη Δυτική Μακεδονία, πίστεψε μας η Πτολεμαΐδα μοιάζει ιδανικό σημείο εκκίνησης, αφού βρίσκεται μια ανάσα μακριά από τη λίμνη Βεγορίτιδα, τις πίστες του Καϊμακτσαλάν, την Κοζάνη αλλά και τη Φλώρινα. Από το 1950 όταν εντοπίστηκαν κοιτάσματα λιγνίτη η Πτολεμαϊδα έδωσε τα φώτα της και την ενεργειακή ισχύ της σχεδόν στο 70% της ηλεκτροδοτούμενης χώρας μας, μέχρι το φυσικό αέριο, να κερδίσει τον «πόλεμο» της ενέργειας παγκοσμίως αλλά και στον ελληνικό χώρο.

Αξιοθέατα έχει;

Ξεκινάμε με το Παλαιοντολογικό- Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας. Μέσα σ΄ αυτό το πολύ όμορφο κτίριο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997, δεν φιλοξενούνται μόνο παλαιοντολογικά και ιστορικά εκθέματα, αλλά στην πτέρυγα της πινακοθήκης, βρίσκουν στέγη η ψύχη και τα  βαθύτερα  συναισθήματα των πολιτών της Εορδαίας. Οι αρχαιολάτρεις κι οι μουσειολάγνοι θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα ενώ οι υπόλοιποι θα εντυπωσιαστούν από την μακρά και σπουδαία ιστορία του τόπου της Πτολεμαΐδας. Εκεί θα μάθεις και για το ξακουστό σε όλο τον κόσμο χωριό Περδίκα, στο οποίο το 1977, ανακαλύφθηκε «ο Ελέφαντας του Περδίκα». Ουσιαστικά μιλάμε για τον παλαιότερο σκελετό ζώου που έχει ανακαλυφθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ένας αρχαιολογικός μαθουσάλας ηλικίας τριών εκατομμυρίων χρόνων και βάλε.

Σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που παλιότερα ήταν το Δημαρχείο της πόλης στεγάζεται κι η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας που εδώ και χρόνια αποτελεί αγαπημένο τόπο συνάντησης για βιβλιόφιλους, ενώ υπέροχο είναι και το διατηρητέο κτίριο του παλιού Υδραγωγείου που χτίστηκε το μακρινό 1927.

Αν πάλι σε ενδιαφέρει η θρησκευτική κληρονομιά του τόπου, ο Ναός του Αγίου Δημητρίου είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς χριστιανικούς ναούς της περιοχής. Ο ναός χτίστηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί παράδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Αν πάλι λαχταράς να δεις την καλύτερη θέα της πόλης, τότε πήγαινε βουρ προς τον λόφο του Αγίου Νικολάου για να δεις ανεμπόδιστα από ψηλά τη φυσική ομορφιά της Πτολεμαΐδας. Σε περίπτωση που σου ξυπνήσει η διάθεση για village-hopping μην την στείλεις για ύπνο αντίθετα, βάλε στο gps σου τις συντεταγμένες των γραφικών χωριών της Βλάστης, του Εμπόριου, της Ολυμπιάδας και της Ασβεστόπετρας αφού δεν πρόκειται να μείνεις παραπονεμέν@ από την ομορφιά τους.

Αν δηλώνεις περιπατητής τότε μια μεγάλη βόλτα αξίζει να την ρίξεις στο Κανάλι, ενώ κι οι ποδηλατάδες στην ευρύτερη περιοχή δεν χάλασαν κανένα. Όμορφη είναι κι η διαδρομή για το Δάσος Κουρί με πυκνό δίκτυο χωματόδρομων που κρύβει μπόλικες ομορφιές.

Θα φάμε και θα πιούμε τίποτις;

Αν ψάχνεις βαρβάτο ψητοπωλείο κι οβελιστήριο τότε να πας από εμάς στον Μπαρμπά Τάσο και να φας τις ψητονοστιμιές του, μέχρι σκασμού. Εδώ τα φώτα πέφτουν πάνω στα υπέροχα παϊδάκια του (αρνί και ζυγούρι για τους έξτρα μερακλήδες) στα μπριζολίδια του αλλά και στα υπέρ-χορταστικά μπέργκερ του. Σοβαρή κρεατοκατάσταση παίζεται και στο Χαγιάτι με τις μπριζόλες και τα παϊδάκια να κερδάνε τη μερίδα του λέοντος των προτιμήσεων των θαμώνων της παραδοσιακής ταβερνίτσας. 

Το Γραμματόσημο από την άλλη είναι ίσως το καλύτερο ουζερί της περιοχής με θαυμαστή συλλογή αποσταγμάτων και σπεσιαλιτέ κασεροκροκέτες, κοντοσούβλι και πρόβεια παϊδάκια. Αν πάλι είσαι λάτρης της ιταλικής κουζίνας το Pinocchio θα σου μεγαλώσει την όρεξη με τις αυθεντικές συνταγές της γειτονικής χώρας να φτάνουν καλομαγειρεμένες στο πιάτο σου. Ο Γιάγκος τιμά τη μακρά και σπουδαία ιστορία των ταβερνακίων της περιοχής ενώ ο Βυθός έχει έναν εκλεκτό ψαρομεζέ για κάθε σου πρόβλημα. Εξαιρετικό το φαγητό και στον Βράχο, όπως και στην Κανελόριζα η οποία πάει την καθημερινή μαγειρευτή απόλαυση σε άλλο level. Για κοτόπουλα πας σούμπιτ@ στον Σωκράτη ενώ ο μοσχαρίσιος γύρος του Δούκα βγάζει νοκ άουτ ότι άλλο έχεις δοκιμάσει πρόσφατα. Για γκουρμέ καταστάσεις στο Chef- t- Elia ενώ αν δεν φας γύρο λαγάνα στον Καπετάνιο, μην τολμήσεις και φύγεις από την πόλη.

Αφού φάμε πάμε για ποτάκι στον Μανδρακούκο που παίζει πάντοτε ροκιές για να ευφρανθεί η ψυχούλα σου. Ωραιότατο και το Baccara ενώ στο Τέλος του Κόσμου είναι βέβαιο ότι θα ζήσεις έπικ καταστάσεις. Αν θες να το ζήσεις πιο τροπικά πήγαινε προς το Baraoda ενώ εξαιρετική κοκτεϊλοκατάσταση παίζει στο Σιγά τον Πολυέλαιο.

Πού να μείνουμε;

Το Ηοtel Apsis στο Εμπόριο είναι μια πολύ καλή επιλογή διαμονής με το δίκλινο να κοστίζει 75€ τη βραδιά, συμπεριλαμβανομένου πρωινού όπως και το Ioannou Resort με το δίκλινο να κοστίζει 69€ ανά διανυκτέρευση συμπεριλαμβανομένου πρωινού. Value for money και το διαμέρισμα Polys με κόστος δίκλινου δωματίου ανά διανυκτέρευση στα 84€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v