Θήβα αγάπη γλυκιά μου γιατί σε πίκραναν τόσοι πολλοί;

Αιώνιο σταυροδρόμι μύθων και χιλιάδων ετών πολιτισμού η Θήβα σου δίνει πάντοτε έναν καλό να την επισκεφτείς κι ας λένε ότι θέλουν.

Θήβα αγάπη γλυκιά μου γιατί σε πίκραναν τόσοι πολλοί;

Δεν ξέρουμε αν έχει υποπέσει στην αντίληψή σου αλλά υπάρχουν κάποιοι εγκάθετοι που λένε ότι η Θήβα είναι άσχημη πόλη. Εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε πόλη και Θηβαίους –Χρήστο όχι εσύ- που νιώθουν καμάρι για τον τόπο τους, ο οποίος μετρά πολλά, πάρα πολλά, χιλιάδες χρόνια ιστορίας και σπουδαίου πολιτισμού. Ναι εντάξει, μπορεί να μην είναι καρτποσταλική η Θήβα αλλά της οφείλουμε να βάλουμε τα στήθια μας μπροστά και να μιλήσουμε για τις ομορφιές της, στέλνοντας τους επικριτές της από εκεί που ήρθαν, γιατί όξω οι μίζεροι από εδώ.

Εν αρχήν ην το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας είναι ξεκάθαρα ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας ολόκληρης και κατ’ επέκταση του κόσμου αφού στις αίθουσες του ξετυλίγεται ένα ξεχωριστό και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ακόμα και καμία ιδιαίτερη αγάπη να μην τρέφεις για τα μουσεία εν γένει, εδώ θα δεις να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου όλοι οι μύθοι που έχεις ακουστά για την επτάπυλη πόλη του Οιδίποδα, με τις δυσλειτουργικές της οικογένειες, την σφήκα της και τα αινίγματά της, το μυστηριώδες αλφάβητο και την αμφιβόλου ηθικής ανάμειξή της στους περσικούς πολέμους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας αφηγείται μια Ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων, ξεκινώντας με αινιγματικές σφήκες - αγαλματίδια και καταγραφές τροφίμων του παλατιού γραμμένες σε Γραμμική Β’, και φτάνοντας στους πύργους Καταλανών και Ναβαρραίων που (στοίχημα ότι δεν ήξερες πως) ζούσαν και βασίλευαν, στην κυριολεξία, εδώ τον 14ο αιώνα.

Στο ενδιάμεσο, θα περάσεις μπροστά από ελεφάντινα ειδώλια της εποχής του χαλκού (το 2000 π.Χ. είναι περίπου αυτό, για όσους δεν τα πάνε καλά με τις ορολογίες), χάλκινα κράνη του 500 π.Χ., χρυσά κοσμήματα της ελληνιστικής περιόδου, αδριάντες ρωμαίων αυτοκρατόρων, βυζαντινά ψηφιδωτά, βενετσιάνικα νομίσματα και πήλινους λουλάδες της οθωμανικής περιόδου.

Στα 40 λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο το εντυπωσιακό Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού το οποίο θα κάνει την καρδούλα σου να σκιρτήσει είτε είναι αρχαιολάγνα είτε πάλι όχι. Κι αν θες και την μυθολογική σου αναφορά καλό είναι να γνωρίζεις ότι κάτω από την Μακεδονική Ακρόπολη του Ορχομενού γεννήθηκαν κατά τον μύθο οι Τρεις Χάριτες, οι οποίες αργότερα έλουζαν τα χρυσαφένια μαλλιά της Αφροδίτης, στα νερά μιας γάργαρης πηγής που αναβλύζει μέχρι σήμερα.

Mετά φόβου Θεού πίστεως κι αγάπης προσέλθετε στα αξιοθέατα

Πέρα από το υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο η Θήβα είναι σπαρμένη με απομεινάρια των αρχαίων πολιτισμών που μεγαλούργησαν στα χώματά της, όπως το µυκηναϊκό ανάκτορο ή Καδµείον, το θηβαϊκό Καβιρείο, ο ναός του Ισµηνίου Απόλλωνα αλλά και οι πύλες της Καδµείας. Η πατρίδα του Ηρακλή, του θεού Διονύσου, του ποιητή Πίνδαρου, του Οιδίποδα και της Αντιγόνης, είναι γεμάτη αγάλματα κι ενθύμια του σπουδαίου παρελθόντος όπως η Οιδιπόδεια Κρήνη (στην οποία πλύθηκε ο Οιδίποδας) μετά τον φόνο του πατέρα του. Επομένως κάνε χώρο στην κάμερα του κινητού σου ή στη φωτογραφική σου για να απαθανατίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα.

Στο κέντρο της Θήβας τα βλέμματα τραβά δικαιολογημένα ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη, ο οποίος είναι κι ο πολιούχος της πόλης. Αντίστοιχα ιδιαίτερα γραφικός είναι κι ο Ναός του Ευαγγελιστή Λουκά. Πολύ όμορφα είναι και τα μοναστήρια σε χωριουδάκια κοντά στη Θήβα όπως η Ιερά Μονή Σαγματά στο Ύπατο, η Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης στη Δομβραίνα και η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στις Πλαταιές.

Το καλοκαίρι μπορούμε να βουτήξουμε πουθενά;

Φυσικά και μπορούμε. Ειδικά στην παραλία του Αγίου Βασιλείου με τα κρυστάλλινα νερά και το καταπράσινο τοπίο, πρέπει οπωσδήποτε να βουτήξεις και να ριλαξάρεις απολαμβάνοντας τη σκιά των δέντρων τριγύρω της. Αντίστοιχα, η παραλία του Αγίου Νικολάου, η Αλυκή, το Καλαμάκι αλλά και η Λιβαδόστρα, με το Σαράντι σε κοντινές αποστάσεις από την Θήβα δεν πρέπει να λείψουν από το beach-hopping σου, αφού μπροστά σου θα απλωθούν τα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού, προσκαλώντας σε,  σε μακροβούτια, και βυθό-εξερευνήσεις.

Τι άλλο έχει να κάνουμε εκεί κοντά;

Για τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα που βρίσκονται πολύ κοντά στη Θήβα στα έχουμε γράψει επομένως δεν θα επαναληφθούμε ξανά. Θα σου πούμε ωστόσο για το Δάσος του Μοσχοποδίου, που είναι ένας καταπράσινος φυσικός θησαυρός άξιος να τον επισκεφθείς σου και να εξερευνήσεις τα πέριξ του. Πλήθος φυτών κι υπέροχων διαδρομών τόσο για πεζοπορίες όσο και ποδηλατάδες θα σου αποκαλυφθούν εκεί, για αυτό δεν πρέπει να λείψει καθόλου από το ταξίδι σου στας Θήβας. Δίπλα στη Θήβα είναι κι η λίμνη Υλίκη με τον προστατευμένο υδροβιότοπο που θα σου προσφέρει μια υπέροχη παλέτα φυσικών χρωμάτων όταν τον επισκεφθείς.

Θα φάμε τίποτα;

Αν είσαι κρεατολάγνος τότε θα σε πάμε για σούπερ ψητά στη Λαδόκολλα (Επαμεινώνδα 105, τηλ.: 2262 028400). Στα επιβάλλεται του καταλόγου αν τα πετύχεις, σημείωσε τα σουτζουκάκια, το αρνάκι στη λαδόκολλα, το κοντοσούβλι και το μπιφτέκι γεμιστό με κεφαλοτύρι. Αν είσαι των μαγειρευτών τότε κάνε μια χάρη στον εαυτό σου να καθίσεις στο Τζάκι (Τειρεσίου 24, τηλ.: 22620 29307). Αν πάλι θες μερακλήδικα μεζέδια πας τρέχοντας στο Φαγοποτείο του Κόλλια (Επαμεινώνδα 54).

Πού να μείνουμε;

Στο Hotel Meletiou θα βρεις ένα εξαιρετικό δίκλινο στα 95€ τη βραδιά συμπεριλαμβανομένου πρωινού, ενώ το Dionysion είναι μια value for money επιλογή με το δίκλινο να κοστίζει 60€ τη βραδιά. Αν θες κάτι πιο λουξούριους τότε σου προτείνουμε το Irene με το δίκλινο στα 104€ τη βραδιά.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v