10 καλοί λόγοι να κάνεις φέτος διακοπές στην Ηλεία

Η πιο παραγνωρισμένη γωνιά της Πελοποννήσου έχει μαγικές παραλίες, φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα και παραμυθένια κάστρα. Εσύ ακόμα να την εξερευνήσεις;

10 καλοί λόγοι να κάνεις φέτος διακοπές στην Ηλεία

Μερικές από τις πιο απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές όχι απλώς της Πελοποννήσου, της Ελλάδας όλης. Καρτποσταλικά ηλιοβασιλέματα, με τον ήλιο να βουτά στο απόλυτο τιρκουάζ του Ιονίου. Κάστρα βγαλμένα από την εικονογράφηση παραμυθιών, και ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχεις δει ποτέ σου. Δυσκολευτήκαμε να διαλέξουμε μόνο δέκα από τους πολλούς λόγους να κάνεις διακοπές στην Ηλεία. Αλλά τουλάχιστον προσπαθήσαμε.

Τα Λουτρά της Κυλλήνης

Αγνόησε το όνομα, που παραπέμπει σε τουριστικό θέρετρο των 70s, βάλε το GPS να δείξει εδώ, και πήγαινε να βουτήξεις στα διάφανα, πρασινογάλαζα νερά αυτής της φανταστικής παραλίας που έχει μόνο βελούδινη, εξωτική αμμουδιά, χωρίς ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι, και αμμόλοφους με λευκά κρινάκια στο πίσω μέρος της. Μην φύγεις πριν το ηλιοβασίλεμα, αν δεν θέλεις να χάσεις το υπερθέαμα του ήλιου να βουτά στην θάλασσα και να βάφει τα νερά και το τοπίο χρυσαφένια.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi)

Το Χλεμούτσι

Ναι, πάσχει λιγάκι από ονόματα η περιοχή, αλλά ό,τι χάνει σε ευωχία το αναπληρώνει σε ομορφιά. Το Χλεμούτσι, που λες, το έχτισαν οι Φράγκοι που ήρθαν τον Μεσαίωνα εδώ γυρνώντας από τις Σταυροφορίες που έκαναν την Πόλη λίμπα (το 1204, για όσους δεν πρόσεχαν στο σχολείο) και είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φράγκικα κάστρα που έχουμε στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα - Το Κάστρο της Κυλλήνης είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ΣΚ 

Η Αρχαία Ολυμπία

Το μέρος όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σαφώς ένας από τους πιο υποβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους που θα δεις στη ζωή σου. Ειδικά το πέρασμα από την σκοτεινή Στοά της Ηχούς στο φως του Σταδίου είναι ό,τι κοντινότερο σε ταξίδι στον χρόνο έχουμε διαθέσιμο ώσπου να εφεύρουμε την χρονομηχανή. Εντυπωσιακό είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, που αξίζει μια επίσκεψη έστω και μόνο για να δεις τον αριστουργηματικό Ερμή του Πραξιτέλη που έχει μια ολόκληρη αίθουσα δική του.

Διαβάστε περισσότερα - Η Αρχαία Ολυμπία την άνοιξη είναι μαγεία! 

Η Φολόη

Πέντε εκατομμύρια δρύες πλέκουν τα κλαδιά τους σε μια καταπράσινη στέγη που σχεδόν κρύβει τον ουρανό. Το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης απλώνεται σε ένα εντελώς επίπεδο οροπέδιο, ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα χωμάτινα μονοπάτια του, αλλά και για να στήσεις πικνίκ στη σκιά των πανύψηλων δέντρων του, την ώρα που όλοι οι άλλοι θα ψήνονται στις παραλίες.

Διαβάστε περισσότερα - Φολόη: Περπατώ εις το δάσος... 

Ο Επικούρειος Απόλλωνας

Ο εντυπωσιακός ναός του Ικτίνου με το μάλλον άχαρο στέγαστρο που τοποθετήθηκε για να τον προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα, χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., και απολαμβάνει πανοραμική θέα σε ένα απόκοσμο τοπίο, εκεί όπου τα βουνά της Αρκαδίας συναντούν τις απέραντες πεδιάδες της Ηλείας. Ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που αναγνώρισε η UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά (το 1986 εντάχθηκε στη γνωστή λίστα) και αυτό στο οποίο βρίσκεται το αρχαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο του κόσμου. Είναι, τέλος, ο αγαπημένος αρχαίος ναός των κυνηγών παραφυσικών φαινομένων, χάρη στον μύθο ότι… περιστρέφεται γύρω από τη βάση του, που δεν λέει να πεθάνει.

Η Κουρούτα και ο Καϊάφας

Δύο ακόμη από τις απέραντες αμμουδιές της Ηλείας που απλώνονται ως εκεί που φτάνει το μάτι, βουτούν τα πόδια τους σε κρυστάλλινα, Ιόνια νερά και αγναντεύουν εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα. Η μεν Κουρούτα είναι η σούπερ σταρ της περιοχής, με ξαπλώστρες και beach bars και πρόσβαση για ΑμεΑ. Σαφώς ακατάλληλη για ερημίτες, έχει νεανικό vibe και ατμόσφαιρα ολοήμερου πάρτι, διαθέτει ωστόσο και ελεύθερο κομμάτι αν θες να απλώσεις τις ψάθες και τα κουβαδάκια σου.

Ο δε Καϊάφας δεν υπάρχει ακριβώς –είναι το όνομα που χρησιμοποιούμε οι Αθηναίοι για την εκπληκτική παραλία με τους αμμόλοφους και τα κρινάκια ανάμεσα στη Ζαχάρω και το Κάτω Σαμικό. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λίμνη του Καϊάφα, και δανείζεται το όνομά της από τον πάλαι ποτέ σιδηροδρομικό σταθμό στον οποίο μας άφηνε το τραίνο, και από τον οποίο αρκούσε να κουτρουβαλήσεις τον αμμόλοφο για να βρεθείς στην παραλία. Η ταμπέλα του εγκαταλελειμμένου πια σταθμού γράφει ακόμα «Καϊάφας» σκέτο.

Διαβάστε περισσότερα - Αυτές είναι οι ωραιότερες παραλίες της Ηλείας 

Η Ανδρίτσαινα

Παραδοσιακά αρχοντικά και πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν το ωραιότερο πιθανότατα χωριό της Ορεινής Ηλείας –και ένα από τα πιο ανεπτυγμένα, από άποψη τουριστικών υποδομών. Στα αγαπημένα μας σημεία συγκαταλέγονται η πετρόχτιστη πλατεία της με τα πανύψηλα πλατάνια και τη μαγευτική θέα στον κάμπο της Ηλείας, και η περίτεχνη Τρανή Βρύση, που χτίστηκε το 1724, και είναι η παλαιότερη ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Η Αρχαία Ήλιδα

Το ήξερες ότι στην αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν κανονικότατα προκριματικά; Πού να το ξέρεις, δεν είναι και πολύ γνωστό. Οι επίδοξοι ολυμπιονίκες, που λες, για να πάρουν την πρόκριση και να πάνε στην Ολυμπία έπρεπε πρώτα να διαγωνιστούν στο στάδιο της πόλης που αναλάμβανε τη διοργάνωση των αγώνων. Αυτή η πόλη δεν ήταν η Ολυμπία, αλλά η Ήλιδα, που είναι σήμερα ένας πολύ ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος, με το δικό του αρχαίο θέατρο, το στάδιο και τα απομεινάρια των ναών της Αθηνάς, του Άδη, του Διόνυσου και της Αφροδίτης. Σε ελάχιστη απόσταση από τον ναό, υπάρχει και το άριστα οργανωμένο Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας, όπου φιλοξενούνται τα ευρήματα των ανασκαφών.

Το Κατάκολο

Νόμιζες ότι είχαμε ξεμπερδέψει με τα άσχημα ονόματα για όμορφα μέρη, ε; Γελιόσουν. Το επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο, είναι ένα γραφικό λιμανάκι με πολύχρωμα, κεραμιδοσκέπαστα κτίρια να στολίζουν την παραλιακή του περαντζάδα, η οποία είναι ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες με παγωτό χωνάκι στο χέρι. Η απέραντη αμμουδιά που εκτείνεται έξω από το Κατάκολο λέγεται Σπιάντζα και είναι ιδανική για οικογένειες με πιτσιρίκια, ενώ στα αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνονται το φράγκικο Ποντικόκαστρο και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Οι καλές τιμές

Λόγος βασικός για να επιλέξεις ένα μέρος για διακοπές στις εποχές που ζούμε, οι τιμές στην Ηλεία είναι στα μισά και κάτω σε σχέση με άλλα μέρη της Πελοποννήσου, πόσο μάλλον της νησιωτικής Ελλάδας –χώρια που γλιτώνεις και τα ακτοπλοϊκά. Ενδεικτικά, για τον Ιούλιο βρήκαμε δωμάτια με 40€ το δίκλινο στο Theodore Apartments στη Ζαχάρω, πολύ κοντά στον Καϊάφα, και στο Mellia στην Αρχαία Ολυμπία, με 50€ το δίκλινο στο Ξενοδοχείο Πανόραμα στη Σκαφιδιά και στο υπέροχο Κτήμα Λιοστάσι στην Αμαλιάδα, και με 55€ το δίκλινο στο Αγνάντιο στη Λυγιά.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v