Η Αντίπαρος του Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη

Η τοσοδούλικη Κυκλάδα που μας έχει κλέψει την καρδιά, το αποκαλόκαιρο φορά τα πιο όμορφα της χρώματα για πάρτη μας και μόνο.

Η Αντίπαρος του Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη

Δύσκολα θα βρεις κάποι@ που έχει πάει μια φορά Αντίπαρο και του φτάνει κι αν τον βρεις κράτα τ@ για να πάρουμε και μια επιστημονική γνώμη για την περίπτωσή του. Άλλωστε μια πανανθρώπινη ταξιδιωτική αλήθεια λέει πως η Αντίπαρος, με την μικροσκοπική της Χώρα και τις ορδές νεαρόκοσμου αλλά και jet setters που την γεμίζουν κάθε καλοκαίρι μας χαρίζει ακομπλεξάριστες διακοπές κι αν βρεθείς στα μέρη της, δύσκολα ξεκουβαλάς για κάπου αλλού. Ειδικά το αποκαλόκαιρο, που συμπίπτει με τον Σεπτέμβρη όταν οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και λοιποί εγχώριοι κι εισαγόμενοι τουρίστες την εγκαταλείπουν, μοιάζει ιδανική περίοδος για να πάρεις μια γεύση από τις ομορφιές της.

Πώς θα πάμε εκεί;

Παίρνεις το πλοιαράκι που λες από Πειραιά και σε περίπου 4 ώρες, δένεις στο λιμάνι της Πάρου. Το κόστος του one way εισιτηρίου ανά επιβάτη ανέρχεται στα 50€, ενώ η αντίστοιχη τιμή εισιτηρίου για το αυτοκίνητο είναι 116€. Έπειτα από το μικρό λιμανάκι της Πούντας (πας με ΚΤΕΛ ή με το αυτοκίνητο σου) μπορείς να πάρεις το ferry boat και να περάσεις απέναντι. Το κόστος one way εισιτηρίου είναι €1,50 ανά επιβάτη (€0,75 τα παιδιά), €2,00 το μηχανάκι και €7,30 για κάθε αυτοκίνητο για κάθε διαδρομή.

Τα sos της Αντιπάρου

Από πού πάμε για Σιφνέικο;

Τουλάχιστον μια φορά οφείλεις να περπατήσεις όλο τον κεντρικό πεζόδρομο της τοσοδούλικης Χώρας, και από την πλατεία να βγεις στο Σιφνέικο, για να απολαύσεις ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με φόντο την Σίφνο.

Σαν τα μονοπάτια της Αντιπάρου δεν έχει

Αν πάλι η καρδιά σου χτυπά με περιπατητικό ρυθμό τότε καλό είναι να ξέρεις ότι η Αντίπαρος έχει ένα ωραιότατο δίκτυο οργανωμένων μονοπατιών, 12 το σύνολο παρακαλώ. Από τα πλέον δημοφιλή είναι εκείνο που ξεκινά από το Σιφνέικο, πολύ κοντά στην πλατεία, κάνει έναν παραλιακό γύρο, καταλήγοντας στο κάμπινγκ και από εκεί επιστρέφει στο χωριό.

Στο Σπήλαιο είναι τα ωραία

Ανατολικά του νησιού πάνω στον λόφο του Άη Γιάννη θα βρεις το περίφημο σπήλαιο της Αντιπάρου. Πριν αρχίσεις τις ωχαδερφίστικες δικαιολογίες για να μην πας, μάθε πως πρόκειται για το μόνο κατακόρυφο σπήλαιο σε όλη την Ευρώπη με βάθος περίπου 85 μέτρων. Το σπήλαιο είναι ένα φυσικό θαύμα το οποίο φιλοξενεί τους πιο εκλεκτούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που το κάνουν ένα από τα ωραιότερα φυσικά μουσεία στην Ελλάδα. Στο Σπήλαιο Αντιπάρου θα συναντήσεις και τον παλαιότερο σταλακτίτη της Ευρώπης που εκτιμάται ότι είναι 45 εκατομμυρίων ετών. Η είσοδος κοστίζει 6€ (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται κι η δυνατότητα επίσκεψης του Λαογραφικού Μουσείο και πριν ξεκινήσεις για εκεί φόρα απαραιτήτως παπούτσια γιατί έχει κάθετη κατάβαση.

Δεσποτικό λέμε και κλαίμε

Ένα νησάκι τόσο δα, ενδείκνυται για αυθημερόν επίσκεψη με το καΐκι. Εδώ βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες εποχές (γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασσική κ.α.), αρκετά από τα οποία είναι καλά διατηρημένα έως σήμερα, ενώ διαθέτει και μια πανέμορφη παραλία με τιρκουάζ νερά για να λιώσεις με τις ώρες, το υπέροχο Λιβάδι.

Εμείς για τις παραλίες ήρθαμε

Με ακτογραμμή 57 χιλιομέτρων, η Αντίπαρος «αγκαλιάζεται» από εκπληκτικές παραλίες. Από τη μία πλευρά έχει  γαλήνια νερά με χρυσαφένιες αμμουδιές,  ενώ από την άλλη πλευρά έχει σπηλιές που χαράχτηκαν από την ανοιχτή θάλασσα και τους ανέμους.

Η Πάνω Ψαραλυκή με το αδερφάκι της την Ψαραλυκή είναι και οι δύο τους οργανωμένες και εύκολα προσεγγίσιμες από τη Χώρα με τα πόδια, ενώ αν θες να το ζήσεις σε εναλλακτικό κλίμα θα βουτήξεις στον Θεολόγο, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το διάσημο κάμπινγκ του νησιού.

Ο Σωρός είναι η πιο δημοφιλής ίσως παραλία του νησιού, οργανωμένη με ωραίο beach bar και χαλικάκι, ενώ διαθέτει μερικά σημεία με ίσκιο από αρμυρίκια που αν είσαι τυχερός θα τα προλάβεις για να απλώσεις την ψάθα σου.

Η παραλία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το εκκλησάκι της Φανερωμένης. Η παραλία Φανερωμένη είναι ένα προστατευμένο καταφύγιο που προσφέρει ηρεμία και ασύγκριτες βουτιές. Εδώ θα βρεις ίσως τα πιο όμορφα νερά του νησιού, ενώ για να την προσεγγίσεις θα περάσεις από έναν βατό χωματόδρομο, με μερικές πετρούλες που θέλουν προσοχή. Ίσκιο δεν έχει, οπότε φόρτωσε ψάθες κι ομπρελίτσες.

Πιο απομονωμένη και δύσβατη, επίσης από χωματόδρομο, τα αμμουδερά και ελάχιστα βοτσαλωτά Μοναστήρια είναι από εκείνες τις παραλίες που σε ανταμείβουν για την όποια ταλαιπωρία της διαδρομής, με τα κρυστάλλινα νερά της να παίζουν σε γαλαζοπράσινους τόνους και τη βλάστηση να την πλαισιώνει ιδανικά.

Αν θες να την δεις ερημίτικα τότε αξίζει να πας στα υπέροχα Λιβάδια που προσφέρουν ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον που προστατεύεται από έναν πανέμορφο κολπίσκο.

Το Κακό Ρέμα με τα κρυστάλλινα, σχεδόν σμαραγδένια νερά είναι υπέροχο, ενώ και ο Άγιος Γεώργιος δεν πρέπει να λείψει από το Aντιπαριώτικο beach trip σου.

Να φάμε τώρα τίποτις γιατί κουραστήκαμε;

Στο Samano του Λεωνίδα Κουτσόπουλου θα δοκιμάσεις ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις με τη λογική του «όλα στη μέση και τσιμπολογάμε» (30-35€/ άτομο με ποτήρι κρασί), ενώ στην ξακουστή ταβέρνα του Παντελή θα βρεθείς σε τραπεζάκια στην άμμο να απολαμβάνεις φρέσκο ψαράκι αλλά και αρκετά μαγειρευτά ημέρας (20-25€/ άτομο, με κρασί, χωρίς φρέσκο ψάρι).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ακρογιάλι (@akrogiali_antiparos)

Το Kalokeri είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αντιπάρου και το σιγομαγειρεμένο κουνέλι στην γάστρα απλά συγκλονιστικό. Ο Καπετάν Πιπίνος και το Ακρογιάλι στον Άγιο Γεώργιο σερβίρουν εκλεκτά θαλασσομεζέδια, μια ανάσα από το κύμα. Σούπερ τίμια κι η ταβερνίτσα Κυκλάδες για Value for money πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις.

Ποτάκι να κεράσουμε;

Αν έχεις ροκάδικη ψυχούλα, τότε θα γίνεις μόνιμος κάτοικος στο Lucky Luke αλλά και στο θρυλικό Doors που κρύβει αμέτρητες αποθεωτικές ιστορίες στις συζητήσεις των θαμώνων του.

Η πανέμορφη αυλή του Boogaloo είναι must στο νησί, με τη φάση εδώ να ξεκινά χαλαρά και από μια ώρα και μετά στο εσωτερικό του η κατάσταση ανεβαίνει με house/ electro ρυθμούς. Εξίσου όμορφη και ολίγον τι εξωτική, η αυλή του Little Frog επίσης είναι ό,τι πρέπει για χαλαρό ποτάκι. Τη μπαρολίστα σου πρέπει να συμπληρώσει και το Tabula Rasa.

Λίγο πριν ξημερώσει όλο το νησί θα μαζευτεί στη La Luna, μια υπαίθρια ντισκοτέκ που έμελλε να γίνει θρύλος κι ίσως το πιο γνωστό μπαράκι όλου του Αιγαίου, που μπήκε στις οθόνες των κινηματογραφόφιλων όλου του κόσμου, χάρη στο υπέροχο Suntan του Αργύρη Παπαδημητράτου. Αν δεν χαϊδέψουν το αποκαμωμένο κορμάκι σου οι πρώτες ακτίνες του ηλίου δεν έχεις δει τίποτα από την Αντίπαρο.

Πού να μείνουμε;

Eξαιρετικό το ξενοδοχείο Αντίπαρος, με το δίκλινο να κοστίζει 45€ τη βραδιά, όπως και το Κοράλι με το δίκλινο να κοστίζει 47€ ανά διανυκτέρευση. Αμφότερα βρίσκονται στην πόλη.

Πολύ καλή επιλογή κι ο Asteras με το δίκλινο να κοστίζει 65€ τη βραδιά, ενώ αν θες να το ζήσεις πιο luxurious τότε το Ardilia Appartments είναι ιδανική επιλογή με το δίκλινο να κοστίζει 120€ τη βραδιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v