Μυστικά δρομάκια της Αθήνας: Η Οδός Άγρας στο Παγκράτι

Το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη, οι θρύλοι περί φαντασμάτων, και τρία αγαπημένα παγκρατιώτικα στέκια γύρω από έναν κουκλίστικο πεζόδρομο που αξίζει να βολτάρεις.

Μυστικά δρομάκια της Αθήνας: Η Οδός Άγρας στο Παγκράτι

«Τη μέρα που βραβεύτηκε, ένας εφημεριδοπώλης, τον θυμάσαι, ντε, τον Κώτσο από το Παγκράτι, ροβολούσε την οδό Αρχιμήδους, αναστατώνοντας τη γειτονιά και ανεμίζοντας το Βήμα με οκτάστηλη την είδηση, πρωτοσέλιδη. "Πήραμε το Νόμπελ, πήραμε το Νόμπελ". Και το σπίτι του ποιητή, κατάλαβες, οδός Άγρας, πάροδος Αρχιμήδους, πίσω από το Στάδιο. Ο Μαραθωνοδρόμος. Ο Κώτσος από το Παγκράτι».

Έτσι περιγράφει, στην Χαμένη Άνοιξη, ο Στρατής Τσίρκας την μέρα που πήρε ο Γιώργος Σεφέρης το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την Ελλάδα. Ήταν 24 Οκτωβρίου του 1963. Τα νέα βρήκαν τον ποιητή και τη γυναίκα του, Μαρώ, στην αυλή του απολύτως κυκλαδίτικου σπιτιού τους, στο 20 της οδού Άγρας.

Ένας πεζόδρομος χάρμα οφθαλμών

Η Άγρας ξεκινά από την οδό Αρχιμήδους, σχεδόν δίπλα στην είσοδο του λόφου του Αρδηττού, και καταλήγει στα σκαλάκια που σε βγάζουν στο πλάι του Καλλιμάρμαρου. Είναι πεζόδρομος στα πρώτα λίγα μέτρα της, με παγκάκια στρατηγικά τοποθετημένα στη σκιά των πιο φουντωτών δέντρων της, και εν συνεχεία μικρό, κουκλίστικο δρομάκι πλαισιωμένο από το πράσινο του ομώνυμου λόφου της Άγρας (ναι, αυτόν που αγαπούν πολύ οι εν Αθήναις κυνηγοί παραφυσικών φαινομένων).

Γάτες που χουζουρεύουν σε κατώφλια σπιτιών, τζιτζίκια που δίνουν το απόλυτο καλοκαιρινό ρεσιτάλ, και μια ησυχία ονειρική κάνουν την Άγρας την τέλεια αυγουστιάτικη βόλτα, που συνδυάζεται ιδανικά με τον παρακείμενο λόφο του Αρδηττού και τα φαγοπότια στο Παγκράτι.

@in2life_gr Πάμε μια βόλτα στον πεζόδρομο της Άγρας στο Παγκράτι #athens #streetsofathens #fyp #greece #pagrati #seferis #greecetravel ♬ In Your Eyes - Sammy Adams

Οι Κυκλάδες στο Παγκράτι

Το σπίτι του Γιώργου και της Μαρώς Σεφέρη είναι αναγνωρίσιμο από μέτρα μακριά: Κατάλευκο και με μπλε παράθυρα, είναι μια απολύτως κυκλαδίτικη γωνιά καταμεσής του Παγκρατίου. «Σε αυτό το σπίτι έζησαν ο Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) και η σύζυγός του Μαρώ Σεφέρη (1901-2000) από το 1960 έως το τέλος της ζωής τους» μας ενημερώνει η πλακέτα στον τοίχο του. Το σπίτι δεν είναι προς το παρόν επισκέψιμο, ανοίγει όμως κατά καιρούς για ξεναγήσεις σαν αυτή που διοργανώθηκε πριν από λίγα χρόνια από το Μουσείο Μπενάκη.

Υπάρχουν φαντάσματα εδώ;

Εξαρτάται: Πιστεύεις στα φαντάσματα; Ένας από τους πιο γνωστούς αθηναϊκούς θρύλους λέει ότι δύο σπίτια της οδού Άγρας, αυτά στους αριθμούς 21 και 22, είναι στοιχειωμένα. Το πρώτο από τα δύο, γνωστό και ως Το Σπίτι με τις Γάτες, έχει στην καγκελόπορτα μαρμάρινη επιγραφή βγαλμένη από το Hocus Pocus: “I will not reign, to serve I disdain, the cat I remain” γράφει, εξάπτοντας την φαντασία των κυνηγών φαντασμάτων, κάποιοι από τους οποίους φτάνουν να μιλούν ακόμα και για πύλες στον χωροχρόνο.


Φωτογραφία από το forum Lexilogia.gr

Σκιάχτηκα με όλα αυτά, βάλε κάτι να πιούμε

Εύκολο. Κατηφορίζεις τα σκαλάκια στο τέλος του δρόμου, στην οδό Ζάππα, και πιάνεις τραπεζάκι για καφέ, κρασί και πεντανόστιμο brunch στο Marbella Gastro Bar ή για τέλεια κοκτεϊλάκια στο Ziggy Cocktail Bar. Δυο βήματα πιο πέρα, πλάι στο παρκάκι της Ιβύκου, θα βρεις και το Λούβρον, που δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις, είναι ένας παγκρατιώτικος θρύλος που συνδυάζει λογική και ατμόσφαιρα νεοκαφενείου με πεντανόστιμα τσιμπολογήματα και μπάρα με φανταστικά κοκτέιλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v