Λόφο Αρδηττού έχεις πάει;

Ο Λόφος του Αρδηττού έχει ίσως την ωραιότερη θέα σε όλη την Αθήνα. Ναι, καλύτερη και από του Λυκαβηττού. Ναι, το είπαμε.

Λόφο Αρδηττού έχεις πάει;

Χωμάτινα μονοπάτια. Ελικοειδείς διαδρομές που αγκαλιάζουν τον λόφο. Μυρωδάτα πεύκα και φουντωτές ελιές. Τζιτζίκια που δίνουν το απόλυτο καλοκαιρινό ρεσιτάλ. Η Ακρόπολη. Το Καλλιμάρμαρο σε κάτοψη. Ο Λυκαβηττός. Το Ζάππειο. Πόσο πολύχρωμο είναι το Ζάππειο, μόνο από εδώ πάνω το καταλαβαίνεις. Τα ερείπια ενός αρχαίου ναού στην κορυφή του λόφου. Πάντα στο σημείο με την ωραιότερη θέα, όλοι οι αρχαίοι ναοί. Μια πέτρινη στέρνα δίπλα του μαζεύει το νερό της βροχής. Ένα πηγάδι γεμάτο θρύλους. Μια ησυχία στοιχειωτική.

Μα πού είμαστε;

Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά: Αρδηττός λέγεται ο λόφος που αγκαλιάζει το Καλλιμάρμαρο. Έχει ύψος 235 μέτρα, είναι σκιερός και καταπράσινος, ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές σου βόλτες, και απολαμβάνει την καλύτερη ίσως θέα της πόλης –σίγουρα την πιο ασυνήθιστη, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς δεν είναι πως ο Λυκαβηττός ή ο λόφος του Φιλοπάππου υστερούν, είναι που την θέα από τα πλατώματά τους την έχουμε χαζέψει 357 χιλιάδες φορές.

Ο Αρδηττός μαζεύει σαφώς λιγότερα πλήθη, εν μέρει εξαιτίας της φήμης περί δύσκολης πρόσβασης που τον περιβάλλει. Φήμες όμως, αγαπητοί, μην ακούτε. Ούτε τρύπες στα συρματοπλέγματα, ούτε μυστικά περάσματα. Η είσοδος του Αρδηττού βρίσκεται εδώ, επί της οδού Αρχιμήδους στο Παγκράτι. Είναι λίγο δυσδιάκριτη, γιατί όντως τη μισοκρύβουν από τον δρόμο τα κτίρια των γραφείων του Καλλιμάρμαρου, είναι όμως ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Περνάς την καγκελόπορτα (που παραμένει ανοιχτή ως τις 23.00 το βράδυ) διασχίζεις το προαύλιο, ακολουθείς το ανηφορικό μονοπάτι και βρίσκεσαι… πάνω από το Καλλιμάρμαρο. Εκεί κάνεις αριστερά, ακολουθώντας την χωμάτινη διαδρομή που αγκαλιάζει το στάδιο, και είσαι στους πρόποδες του λόφου. Από εδώ, τα μονοπάτια ανηφορίζουν σαν έλικες, αποκαλύπτοντας πίσω από κάθε στροφή άλλη μια καρτποσταλική εικόνα απ’ αυτές που αραδιάσαμε στην αρχή.

Μικρή ιστορική παρένθεση

Το όνομά του ο Αρδηττός το πήρε από τον Αρδήττη, μυθικό ήρωα που κατάφερε να συμφιλιώσει όλους τους κατοίκους της Αττικής μεταξύ τους. Στους πρόποδες του λόφου έδιναν τον ετήσιο όρκο τους οι δικαστές της Αθήνας: 6.000 άνδρες άνω των 30 ετών, από όλους τους –συμφιλιωμένους πια– δήμους της Αθήνας, θυμίζουμε για όσους δεν πρόσεχαν στο σχολείο. Εδώ γίνονταν και τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια: Για να πάρεις μέρος στα Μεγάλα, τα ορίτζιναλ, της Ελευσίνας, έπρεπε πρώτα να θυσιάσεις εδώ ένα μικρό γουρούνι και μετά να εξαγνιστείς στον Ιλισσό, που κελάρυζε τω καιρώ εκείνο στους πρόποδες του λόφου.

Έχω ακούσει όμως ιστορίες…

Ναι, όλοι τις έχουμε ακούσει. Ο λόφος του Αρδηττού έχει πολλά υπόγεια περάσματα, με γνωστότερο όλων το καταφύγιο που κατασκεύασε η κυβέρνηση Μεταξά το 1937, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και το οποίο χρησιμοποίησαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής ως αποθήκη πυρομαχικών –τα οποία και ανατίναξαν πριν αποχωρήσουν, τον Οκτώβριο του ’44.

Εννοείται πως τα υπόγεια περάσματα εξάπτουν την φαντασία, και οι ιστορίες που λένε πως ο λόφος του Αρδηττού είναι στοιχειωμένος δίνουν και παίρνουν. Αυτό που μπορούμε να σου πούμε είναι πως τα περί νεκρικής σιγής και τα «δεν ακούγεται κελάηδισμα πουλιού» είναι σίγουρα μύθος, θα το διαπιστώσεις κι εσύ στην πρώτη σου βόλτα εκεί. Τα υπόλοιπα… θα τα αφήσουμε στην φαντασία σου και στους κυνηγούς φαντασμάτων του YouTube.

Στην κορυφή του λόφου: Ο ναός της Τύχης

Τον Ηρώδη τον Αττικό τον θυμάσαι; Φυσικά και τον θυμάσαι, είναι ο άνθρωπος που πλήρωσε από την τσέπη του τα μάρμαρα επάνω στα οποία βλέπεις κάθε Σεπτέμβρη τις συναυλίες σου στο Ηρώδειο. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις, είναι πως ο ίδιος άνθρωπος ήταν που έβαλε και το μάρμαρο στο Καλλιμάρμαρο, το οποίο μέχρι τότε ήταν ξύλινο, και δεν το έλεγαν Καλλιμάρμαρο αλλά Παναθηναϊκό Στάδιο (όπως επιμένει να το λέει και σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού, μπερδεύοντας τους τουρίστες). Πού τα βρήκε όλα αυτά τα λεφτά, και γιατί τα έδωσε όλα σε κοινωφελή έργα, ελπίζουμε να μη ρωτάς, γιατί η ιστορία είναι κάπως σκοτεινή και δεν θέλουμε να σου το χαλάσουμε, αλλά αν επιμένεις την έχουμε γράψει εδώ

Όπως και να ‘χει, ο Ηρώδης, ο οποίος πέθανε το 179 μ.Χ., έχτισε γύρω στο 140 μ.Χ. στην κορυφή του λόφου πάνω από το Καλλιμάρμαρο και έναν ναό αφιερωμένο στη θεά Τύχη. Η Τύχη, Φορτούνα για τους Ρωμαίους, ήταν η θεά (μάντεψε) της τύχης, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος κατά την Θεογονία του Ησίοδου, ή του Δία κατά τον Πίνδαρο. Τα ερείπια του ναού της επιβιώνουν μέχρι σήμερα στην κορυφή του λόφου, στο σημείο με την πιο πανοραμική θέα (όπως είπαμε και στην αρχή, δεν προσέχεις): Από εδώ πάνω βλέπεις ολόκληρο το Καλλιμάρμαρο να απλώνεται στα πόδια σου, με τον Λυκαβηττό στη μια πλευρά, τον Υμηττό από την άλλη και ανάμεσά τους… το μεγαλειώδες χάος της μικρής μεγάλης μας πόλης.

@in2life_gr Ο λόφος με την ωραιότερη θέα στην Αθήνα... δεν είναι αυτός που νομίζεις #arditos #athens #fyp #greece #greektiktok #traveltiktok #greecetraveltips #athenshills ♬ Pretty Carolina - Jontha Links

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v