Γιατί μαυρίζουν νύχια των ποδιών μου;

Παρατηρείς κάποιο νύχι στο πόδι σου να μαυρίζει; Δεν είναι επειδή έκατσε ώρα στον ήλιο, δες τι μπορεί να φταίει.

Γιατί μαυρίζουν νύχια των ποδιών μου;

Αν θεωρήσουμε ότι καθαρίζεις τα νύχια σου και οποιαδήποτε μαυρίλα δεν οφείλεται σε – χμ- μπίχλα, τότε υπάρχει μια σειρά αιτιών που μπορεί να κάνουν το νύχι ή τα νύχια σου μαύρα.

Ποιες είναι;

Επαναλαμβανόμενο τραύμα

Όταν ένα άτομο φοράει παπούτσια με κακή εφαρμογή, κινδυνεύει να αναπτύξει μαύρα νύχια στα πόδια λόγω επαναλαμβανόμενου τραύματος. Η μακροχρόνια πίεση στα δάχτυλα των ποδιών από παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, από μικρές φουσκάλες έως αιματηρές φουσκάλες κάτω από το νύχι.

Σε ήπιες περιπτώσεις, το μαύρο νύχι του ποδιού θα φύγει φυσικά με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως όταν το νύχι αρχίζει να αποσπάται θα πρέπει να υπάρξει ιατρική επέμβαση.

Το μαύρο νύχι λόγω τριβής με τα παπούτσια είναι αρκετά συνηθισμένο και στους δρομείς.

Οξύς τραυματισμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μαύρο νύχι μπορεί να μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, για παράδειγμα, εάν πέσει ένα βαρύ αντικείμενο στο πόδι ή στα δάχτυλα. . Όταν συμβεί αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή σπάνε, προκαλώντας συγκέντρωση αίματος. Το τραυματισμένο δάκτυλο του ποδιού θα αρχίσει να πονάει και θα «λιμνάσει» αίμα κάτω από το δέρμα σχεδόν αμέσως, κάτι που προκαλεί πόνο και πρήξιμο στο δάκτυλο του ποδιού. Και εδώ, ίσως απαιτείται ιατρική επέμβαση για αφαίρεση του αίματος.

Λοιμώξεις από μύκητες

Οι μυκητιάσεις είναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό μαύρων νυχιών. Συνήθως, μια μυκητιασική λοίμωξη προκαλεί λευκό ή κιτρινωπό αποχρωματισμό. Ωστόσο, διάφορα υπολείμματα μπορεί να συσσωρευτούν κοντά στη μόλυνση, με αποτέλεσμα το νύχι να φαίνεται μαύρο.

Τα νύχια των ποδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε μυκητιασικές λοιμώξεις, καθώς οι κάλτσες και τα παπούτσια παρέχουν ένα ζεστό και υγρό έδαφος αναπαραγωγής για την ανάπτυξη ενός μύκητα. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν συνήθως να προληφθούν με την κατάλληλη φροντίδα των ποδιών.

Μελάνωμα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα μαύρο νύχι μπορεί να προκληθεί από μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το μελάνωμα κάνει το δέρμα να αναπτύσσει ένα ή περισσότερα μπαλώματα σκούρου, ακανόνιστου δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σκουρόχρωμο δέρμα αναπτύσσεται κάτω από το νύχι.

Το μελάνωμα αναπτύσσεται αργά και χωρίς άλλα συμπτώματα, επομένως συχνά δεν γίνεται αντιληπτό στα αρχικά στάδια.

Αλλαγές μελάγχρωσης

Οι τόνοι του δέρματος των ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Για άτομα με πιο σκούρο δέρμα, μια πιο σκούρα περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από τα νύχια των ποδιών.

Οι αλλαγές μελάγχρωσης είναι συνήθως ομοιόμορφες, επομένως εάν επηρεάζει ένα δάκτυλο στο ένα πόδι, συνήθως επηρεάζει το αντίστοιχο δάχτυλο του άλλου ποδιού. Τα νύχια μπορεί επίσης να εμφανίσουν σκούρα «μπαλώματα».

Διάφορες παθήσεις

Υπάρχουν μερικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν μαύρα νύχια, όπως:

Διαβήτης

Νεφρική Νόσος

Καρδιακή ασθένεια

Αναιμία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έλεγχος της υποκείμενης πάθησης θα βοηθήσει το νύχι να ανακτήσει το αρχικό του χρώμα.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v