Η Καλλονή της Τροιζηνίας είναι βγαλμένη από τα παιδικά σου καλοκαίρια

Ερημικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ρετρό ταβερνάκια πλάι στο κύμα και γαλήνιοι υδροβιότοποι, όλα σε συσκευασία μονοήμερης.

Η Καλλονή της Τροιζηνίας είναι βγαλμένη από τα παιδικά σου καλοκαίρια

Ανάμεσα στην Επίδαυρο και τα Μέθανα, η Καλλονή της Τροιζηνίας είναι ένα τοσοδούλι ψαροχώρι 669 κατοίκων, που θα σου φέρει στο νου κάτι από τις διακοπές που έκανες στα 90s (ή στα 80s, αναλόγως την ηλικία σου). Παραλίες χωρίς οργάνωση, μόνο με κρυστάλλινα νερά και ψιλό βοτσαλάκι, ταβερνάκι πάνω στην θάλασσα χωρίς ταμπέλα απέξω, να σερβίρει φρέσκο ψάρι και ψητά της ώρας σε κόσμο που τρώει με το μαγιό, λιμανάκι και ξωκκλήσια και ζωή που κυλά αργά κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο.

Κι αν σκέφτηκες ότι αυτό που περιγράφουμε ακούγεται σαν το ιδανικό σου καλοκαίρι, σου έχουμε ακόμα καλύτερα νέα: Δύο ώρες κι ένα τέταρτο μακριά από την Αθήνα, η Καλλονή γίνεται άνετα και μονοήμερη, αν όμως θέλεις να μείνεις έχει και δωμάτια σε ωραιότατες τιμές.

Εν αρχή ην οι βουτιές

Η παραλία της Καλλονής είναι εμφανώς παραλία-κοντά-σε-ηφαίστειο (των Μεθάνων, αν δεν είσαι καλός/η στη γεωγραφία): Το καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά, από το μαύρο της βοτσαλάκι, το επιβεβαιώνεις βουτώντας στα διάφανα νερά της και νιώθοντας τα θερμά ρεύματα να εναλλάσσονται με ψυχρά μέσα στο νερό. Φέρε μάσκα οπωσδήποτε, αφενός για να χαζέψεις τον γεμάτο κοχύλια βυθό στα βαθιά, αφετέρου για το υπερθέαμα της τάφρου που ξεκινά καμιά 10αριά μέτρα από την ακτή. Άπαξ και την περάσεις κολυμπώντας δεν διακρίνεις πια βυθό, μόνο απόκοσμη, βαθυγάλαζη απεραντοσύνη που θα σου δώσει την εντύπωση πως αιωρείσαι σε ένα αλλιώτικο σύμπαν. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, έχει όμως μεγάλες ψάθινες ομπρέλες για να απλώσεις από κάτω τις ψάθες και τις πετσέτες σου (δωρεάν, εννοείται). Προσοχή μην σε μπερδέψει το Google Maps, η παραλία στην οποία αναφερόμαστε βρίσκεται εδώ, λίγο πιο νότια από αυτήν που αναφέρεται στους χάρτες ως «παραλία Καλλονής».

@in2life_gr Ο καύσωνας θέλει ερημική παραλία #greece #peloponnese #fyp #hot ♬ Dj Care Bebek Full Bass Horeg (Remix) - PWMUSIC PROJECT

Ούτε δυο χιλιόμετρα από την παραλία της Καλλονής, θα βρεις τα Βοτσαλάκια, που σου τα έχουμε ξανασυστήσει ως μια από τις ωραιότερες παραλίες στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου. Λευκά βότσαλα, τιρκουάζ σαν πισίνας νερά, και πλήρης απουσία οργάνωσης, με την εξαίρεση μιας από τις πιο κουλ καντίνες της Ελλάδας, που λέγεται Καντιναΐς, απλώνει τραπεζάκια σε μια ξύλινη εξέδρα πάνω από την παραλία και σερβίρει καφεδάκια, παγωμένες μπύρες και ελαφρά μεσημεριανά σε vibe Ικαρίας. Αν δεν έρθεις νωρίς να πιάσεις σκιά στο πίσω μέρος της παραλίας, που έχει λίγα δέντρα, φέρε οπωσδήποτε την ομπρέλα σου, γιατί το λευκό βότσαλο αντανακλά ανελέητα τον ήλιο και δεν αστειεύεται.

Εμείς για το φαγητό ήρθαμε

Ακριβώς απέναντι από την πρώτη παραλία, αυτή με τις ομπρέλες, το ταβερνάκι του Μάνθου δεν έχει ταμπέλα απέξω, δεν υπάρχει όμως περίπτωση να μπερδευτείς, είναι το μοναδικό στην περιοχή. Απλώνει τα τραπεζάκια του σε μια γλυκύτατη, νοσταλγική αυλή, πνιγμένη στα λουλούδια και τις γάτες που λαγοικοιμούνται στον ίσκιο, και σερβίρει την ψαριά της ημέρας, αλλά και ζουμερά κρεατικά της ώρας. Μην χάσεις σε καμία περίπτωση τα σπιτικά μπιφτέκια που συνοδεύονται από κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες, τους κολοκυθανθούς στο τηγάνι, τις μπριζόλες (με μέτρο οι παραγγελίες, είναι γιγάντιες) και τη μυρωδάτη χωριάτικη. Λογαριασμός με παγωμένες μπύρες, στα 12-15€ το άτομο για κρεατικά, στα 17€ περίπου αν κινηθείς θαλασσινά.

Αν δε σε πειράζει να απομακρυνθείς λίγο από την παραλία, η Δήμητρα βρίσκεται στην καρδιά του χωριού, και σερβίρει στη ρετρό αυλή της ωραία τυλιχτά σουβλάκια, μια μοσχοβολιστή χωριάτικη σε extra large μέγεθος, και ενίοτε κοψίδια στη σούβλα. Για σουβλάκια, μπύρες και σαλάτα δεν θα χρειαστείς παραπάνω από 10-12€ το άτομο.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Πέντε χιλιόμετρα έξω από την Καλλονή, μετά από μια 8λεπτη διαδρομή που κινείται διαρκώς πλάι στην θάλασσα, θα φτάσεις στον Υδροβιότοπο της Ψήφτας, έναν από τους ελάχιστους της νότιας Ελλάδας, που φιλοξενεί 89 διαφορετικά είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων ερωδιούς και ενίοτε φλαμίνγκο που κάνουν εδώ στάση στο μεταναστευτικό ταξίδι τους. Ακριβώς απέναντι από τη λιμνοθάλασσα της Ψήφτας, η παραλία της Μεταμόρφωσης είναι μεγάλη και βοτσαλωτή, με καθαρά νερά και οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε ένα μικρό τμήμα της.

Πολύ κοντά εδώ, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίς Τροιζήνας, τόπου εξορίας του Θησέα, όπου διαδραματίζεται η τραγική ιστορία του Ιππόλυτου, του νεαρού που αψηφά την Αφροδίτη και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον έρωτα της μητριάς του για αυτόν. Σε έναν μικρό αλλά ατμοσφαιρικό αρχαιολογικό χώρο σώζονται τα απομεινάρια των ναών του Ιππόλυτου και του Ασκληπιού, καθώς και τμήματα των τειχών της αρχαίας πόλης.

Τέλος, στον λόφο του Αγίου Γεωργίου της Καλλονής, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα ερείπια ενός προϊστορικού οικισμού βιοτεχνών που ζούσαν εδώ γύρω στο 1500 π.Χ. και ήταν κεραμοποιοί και τεχνίτες ειδικευμένοι στην σφραγιδογλυφία, με καταγωγή πιθανότατα από την Αίγινα, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Μωρέ μήπως να μείνουμε;

Ωραιότατα δωμάτια σχεδόν επάνω στην θάλασσα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 45€ το δίκλινο, έχουν ο Μάνθος και η Μαρίνα. Λίγο πιο μακριά από την θάλασσα, το Kalloni Royal Resort έχει πισίνα και προσεγμένα δωμάτια που ξεκινούν από τα 65€ το δίκλινο με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v