Οι ωραιότερες παραλίες στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου

Τι νόμιζες, μόνο η Δύση έχει την χάρη; Έξι φανταστικές παραλίες (και μία αμμουδερή!) στην Αρκαδία, την Αργολίδα και τη Λακωνία.
Οι ωραιότερες παραλίες στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν θα το κρύψουμε, όταν μιλάμε για τις καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου, οι απέραντες αμμουδιές της δυτικής ακτής και οι μικροί, γραφικοί κολπίσκοι του νότου συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει και η ανατολική πλευρά τις δικές της, πανέμορφες παραλίες. Βοτσαλωτές στην πλειοψηφία τους, με βαθυγάλαζα νερά και βλάστηση που φτάνει συχνά σχεδόν στο κύμα, οι πελοποννήσιες παραλίες που βρέχονται από το Μυρτώο και τον Αργολικό, αξίζουν μια και δυο και τρεις αυγουστιάτικες βουτιές.

Το Φωκιανό, στην Αρκαδία
Στον χάρτη εδώ 

Η πρώτη παραλία που μας έρχεται στο νου όταν μιλάμε για την από δω πλευρά της Πελοποννήσου, έχει μεγάλα λευκά βότσαλα που λαμπυρίζουν στον ήλιο, διάφανα σαν πισίνας νερά και δύο καταπράσινα λοφάκια να βουτούν απότομα στην θάλασσα στις άκρες της. Λίγες και καλές ξαπλώστρες, κι ένα φανταστικό ταβερνάκι στο πίσω μέρος της παραλίας συμπληρώνουν το σύνολο.



Διαβάστε περισσότερα - Φωκιανό: Βουτιές με άρωμα Μυρτώ(ου) 

H Καντιναΐς, στην Αργολίδα
Χάρτης εδώ 

Ανάμεσα στην Επίδαυρο και τα Μέθανα, θα βρεις αυτή τη φανταστική βοτσαλωτή παραλία με τα τιρκουάζ σαν πισίνας νερά της. Καντιναΐς λέγεται (το μάντεψες) η καντίνα από πάνω της, που έχει στήσει ένα τέλειο, παρεΐστικο σκηνικό ανάμεσα σε μπανανιές και καλαμωτές που προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους τα μεσημέρια. Παίρνεις προμήθειες, κατεβαίνεις τα σκαλάκια, και απλώνεις πετσέτες και ψάθες στην απολύτως ελεύθερη από ξαπλώστρες και τα συναφή παραλία. Φέρε ομπρέλα, το λευκό βότσαλο αντανακλά ανελέητα τον ήλιο και οι σκιές είναι λίγες και δυσεύρετες.



Οι Βίλες, στην Αργολίδα
Χάρτης εδώ 

Η αγαπημένη παραλία των ερημιτών που δεν αντέχουν άλλο την πολυκοσμία των παραλιών γύρω από το Ναύπλιο, έχει πρόσβαση από μονοπάτι, και μερικά κομμάτι τρομακτικά σκαλάκια στο τέλος της διαδρομής, αλλά αφενός αξίζει τον κόπο, αφετέρου δεν μιλάμε για περισσότερο από 5λεπτο από εκεί που θα αφήσεις το αυτοκίνητο. Μικρά λευκά βοτσαλάκια, κρυστάλλινα νερά, φυσική σκιά από τα βράχια και οργάνωση που λάμπει εξολοκλήρου διά της απουσίας της είναι τα δυνατά χαρτιά της.


Φωτό: Kostas Sinanos | Google Maps

Η Άμμος του Μουλά, στην Αρκαδία
Στον χάρτη εδώ

Σπάνια, σπανιότατη περίπτωση αμμουδιάς στην ανατολική ακτή, μέχρι πρότινος μυστική αλλά πλέον με κοσμοσυρροή ειδικά τα Σαββατοκύριακα –είναι όμως φανταστική, οπότε χαλάλι της. Έλα νωρίς για να πιάσεις θέση στον ίσκιο των δέντρων της, και φέρε μαζί ό,τι χρειάζεσαι, γιατί δεν έχει απολύτως καμία οργάνωση. Αυτό που έχει είναι αφράτη αμμουδιά τέλεια για να απλώσεις τις πετσέτες σου και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά που δεν είναι σχεδόν ποτέ παγωμένα.



Η Αγία Κυριακή, στη Λακωνία
Χάρτης εδώ 

Μία από τις παραλίες του Κυπαρισσιού, ένα χιλιόμετρο έξω από τον οικισμό του χωριού που λέγεται Μητρόπολη, η Αγία Κυριακή έχει μικρά λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά. Δεν είναι οργανωμένη, έχει όμως πολύ κοντά ένα café για προμήθειες, οπότε δεν χρειάζεται να κουβαλήσεις τα πάντα. Είναι επίσης καλά προστατευμένη από τους βοριάδες που ταλαιπωρούν συχνά άλλες παραλίες της περιοχής.



Τα Αμπελάκια, στη Λακωνία
Χάρτης εδώ

Μπορεί η περιοχή γύρω από τη Μονεμβασιά να μην φημίζεται για τις παραλίες της (απλώς γιατί δεν είναι εξωπραγματικές, όχι ότι δεν είναι αξιοπρεπέστατες) αλλά πολύς κόσμος θα σου πει πως τα Αμπελάκια αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Ψιλό βοτσαλάκι, τόσο ψιλό που από μακριά το μπερδεύεις με άμμο, βαθυγάλαζα νερά, λίγη οργάνωση με ξαπλώστρες και ψάθινες ομπρέλες σε ένα τμήμα της παραλίας, και ένα beach bar για τα απαραίτητα. Αν είσαι πρωινός τύπος, η ανατολή φαίνεται από εδώ φαντασμαγορική, με τον ήλιο να βγαίνει μέσα από την θάλασσα.


Φωτό: Lakonia.mobi

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v