Λαχταράς μια σαλάτα με καρπούζι και φέτα;

Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι τέλεια για σαλάτες και αυτές οι δροσερές, πεντανόστιμες συνταγές το αποδεικνύουν. 

Λαχταράς μια σαλάτα με καρπούζι και φέτα;

Καρπούζι, πεπόνι και ροδάκινο. Φρούτα καλοκαιρινά, θρεπτικά, φρούτα μυρωδάτα που όταν μπουν σε σαλάτες τις απογειώνουν γευστικά.

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Υλικά: 500 γρ. καρπούζι, 1 πιπεριά τσίλι, 1/4 ματσάκι κόλιανδρο, ξύσμα, από 1 λάιμ, χυμό  1/2 λάιμ, 1 κ.σ. σουσάμι, μαύρο, 1 πρέζα ανθό αλατιού, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με ρόδι, 100 γρ. ρόκα, 1 κ.σ. μαϊντανό, 200 γρ. φέταρ. φέτα

Εκτέλεση: Κόβουμε τις άκρες από το καρπούζι.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά τις φλούδες και στη συνέχεια το κόβουμε εγκάρσια στη μέση.

Κρατάμε 500 γρ. από τη σάρκα του καρπουζιού.

Κόβουμε το καρπούζι σε κύβους 2 εκ. και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, 1 κ.γ. από το μαύρο σουσάμι, τον ανθό αλατιού, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ. από την κρέμα βαλσάμικο, και ανακατεύουμε ανακινώντας το μπολ για να μην λιώσει το καρπούζι.

Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος απλώνουμε τη ρόκα, προσθέτουμε τα υλικά από το μπολ, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη φέτα κομμένη σε κυβάκια, ελαιόλαδο, το υπόλοιπο σουσάμι και 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, αμύγδαλα, μυζήθρα και μέλι

Υλικά: 3 ροδάκινα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στα 6, 1 κ.σ. μέλι της αρεσκείας μας, 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο. 1 κ.γλ. μουστάρδα πικάντικη, 1 κ.γλ. μέλι, 30 ml βαλσαμικό ξίδι, 10 ml χυμός λεμονιού, 70 ml ελαιόλαδο, 400 γρ. ανάμεικτα φύλλα από σπανάκι baby, ρόκα και λόλα πράσινη και κόκκινη, 4 κ.σ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα στον φούρνο στους 160°C για 6-8 λεπτά, σπασμένα, 150 γρ. φρέσκια μυζήθρα, κομματιασμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε να ζεσταθεί σε πολύ δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, μέχρι να κάψει.

Στρώνουμε εκεί τις φέτες ροδάκινου και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να αποκτήσουν τις χαρακτηριστικές σκούρες ραβδώσεις (ή να ροδίσουν στις άκρες, αν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι απλό).

Περιχύνουμε με το μέλι, τακτοποιούμε ανάμεσα στις φέτες τα κλωνάρια δεντρολίβανου και ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό.

Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσουν αρκετά τα ροδάκινα.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά με το πιρούνι τη μουστάρδα, το μέλι, το βαλσαμικό ξίδι και τον χυμό λεμονιού, μέχρι να ενωθούν.

Προσθέτουμε αργά το ελαιόλαδο, χτυπώντας διαρκώς μέχρι να φτιάξουμε μια σάλτσα λεία.

Σε φαρδιά σαλατιέρα ανακατεύουμε τις πρασινάδες, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με 2-3 κουτ. σούπας από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και ρίχνουμε τα μισά αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και σκορπίζουμε στη σαλάτα το τυρί και τα υπόλοιπα αμύγδαλα.

Τακτοποιούμε στο κέντρο ή περιμετρικά τις φέτες ροδάκινου, περιχύνουμε με το λιγοστό ζουμί του τηγανιού και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v