Παχαίνει το καρπούζι;

Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο έχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, έχει όμως και θερμίδες. Παχαίνει ή όχι;

Παχαίνει το καρπούζι;

Μια φέτα καρπούζι στον ίσκιο, με φόντο τη θάλασσα ή στο μπαλκόνι με φόντο τις πολυκατοικίες και τα σπίτια.

Όπως και να το δεις, το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Πόσο όμως βοηθάει την σιλουέτα σου;

Ας ξεκινήσουμε με τα θρεπτικά του συστατικά. Το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Συνάμα, αποτελεί πλούσια πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος, το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, ένα βασικό αμινοξύ που αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.

Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Περιέχει ακόμη βιταμίνη B6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση, αλλά και λυκοπένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, που μας νοιάζουν και πιο πολύ όταν κάνουμε μια προσεγμένη διατροφή;

Σίγουρα δεν έχει… μηδενικές, όμως είναι λίγες.

Το καρπούζι αποδίδει περίπου 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες λόγω σακχάρων, κάτι που σημαίνει πως ναι μεν είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, όμως όπως και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με θερμίδες στη διατροφή μας, σημασία έχει η ποσότητα.

Όχι, το καρπούζι δεν είναι λόγος για να πάρεις κιλά, εκτός και αν το παρακάνεις.

Αν λοιπόν έχεις αποφασίσει να του… δώσεις να καταλάβει, τότε οφείλουμε να σε ενημερώσουμε πως αν φας ένα ολόκληρο καρπούζι περί τα 4 κιλά, θα λάβεις περίπου 1200 με 1300 θερμίδες.

Αντέχεις να φας τόσο; Μάλλον όχι.

Κανένα πρόβλημα λοιπόν, κατανάλωσέ το σε ελεγχόμενες μερίδες των 200-300 γραμμαρίων, και οι μόνες θερμίδες που θα πάρεις είναι – το πολύ – 90.

Τίποτα δηλαδή.

Και μεταξύ μας; Κανείς δεν πάχυνε τρώγοντας καρπούζι, να τα λέμε και αυτά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v