Απίθανες συνταγές με σταφύλια

Είναι πεντανόστιμα, είναι super food, γίνονται και ιδανικοί πρωταγωνιστές σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Δες τι μπορείς να φτιάξεις με ένα τσαμπί σταφύλια.

Απίθανες συνταγές με σταφύλια

Το γιατί τα σταφύλια είναι διατροφικός θησαυρός το έχουμε αναλύσει εδώ. Το ότι είναι πεντανόστιμα, δροσερά και ιδανικά για τις ημέρες του καύσωνα δεν χρειάζεται ανάλυση, το ξέρεις ήδη. Και με τις φανταστικές συνταγές που σου βρήκαμε, θα τα απολαύσεις ακόμα περισσότερο.

Chutney σταφυλιού

Υλικά:
1 κρεμμύδι, 600 γρ. σταφύλια, 1 σκ. σκόρδο μικρή, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 2 κ.σ. δεντρολίβανο, αλάτι, 1 πρέζα μπούκοβο, 3-4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον γλυκάνισο, το δεντρολίβανο, αλάτι, το μπούκοβο και την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 20-25 λεπτά για να δέσει το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Παϊδάκια αρνίσια στο τηγάνι µε σταφύλια και πετιμέζι

Υλικά:
1 kg αρνίσια παϊδάκια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο, 4 σκ. Σκόρδο, 1/2 kg σταφύλια (ρώγες μαύρου σταφυλιού), 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 κ.γ. πετιμέζι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στα παϊδάκια και τα ροδίζουμε 5΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4΄-5΄, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας. Βγάζουμε τα αρνίσια παϊδάκια σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Το περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού και αφήνουμε μέσα στο τηγάνι 2-3 κ.σ.

Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε τα σταφύλια, τα οποία έχουμε πλύνει και στραγγίσει. Σ’ αυτό το στάδιο αφαιρούμε και πετάμε τα σκόρδα. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄, να μαλακώσουν τα σταφύλια. Προσθέτουμε το κρασί και το πετιμέζι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα. Αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά για 3΄-4΄, μέχρι να δέσει καλά και να γλασάρει η σάλτσα. Η σάλτσα πρέπει να γίνει σαν μέλι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Θρεπτικό lunch bowl με σιτάρι, σταφύλια, σύκα & κατσικίσιο τυρί

Υλικά για τη σαλάτα:
200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο, 3 σύκα κομμένα στη μέση ή στα 4, 15-20 ρώγες σταφύλι κομμένες στη μέση, 1 αχλάδι κομμένο σε φέτες, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης ωμό ανάλατο χοντροσπασμένο, 200 γρ. κατσικίσιο τυρί ή φέτα, 1 ματσάκι φρέσκια ρόκα

Υλικά για το dressing:
1 μικρό λευκό κρεμμύδι ή 1 εσαλότ ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα, 3 κ.σ. ξίδι από κρασί (λευκό ή κόκκινο), 5 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το dressing. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε πολύ καλά. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τα σύκα, τα σταφύλια, το αχλάδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μισά φιστίκια Αιγίνης. Ανακατεύουμε πολύ καλά, βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί μέχρι να βράσουμε το σιτάρι.

Συνεχίζουμε με το σιτάρι. Γεμίζουμε μία μεσαία κατσαρόλα με νερό, αλατίζουμε και βάζουμε σε δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να βράσει. Ρίχνουμε το σιτάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 50-60 λεπτά. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε ελαφρώς να σταματήσουμε το βρασμό και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο.

Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρουμε το σιτάρι και σπάμε το Κατσικίσιο τυρί με το χέρι. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με τα μαριναρισμένα φρούτα με όλο το dressing από το μπολ. Προσθέτουμε την ρόκα και το υπόλοιπο φιστίκι Αιγίνης και ανακατεύουμε καλά.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Φακές με σάλτσα από μέντα και σταφύλια

Υλικά:
1 κούπα φακές, 2 κούπες νερό, ½ κούπα αγγούρι κομμένο σε μικρούς κύβους, 1/3 κούπα ντοματάκια ψιλοκομμένα, 3 κ.σ. τυρί φέτα, 1 κ.σ. αποξηραμένα φύλα μέντας

Για τη σάλτσα:
1/3 κούπας χυμό σταφυλιού, 1/3 κούπας ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο, ½ κ.γ. μουστάρδα, 1-2 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα μέντας, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και ξεπλένουμε τις φακές. Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουν. Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράσουν για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τις φακές πολύ καλά και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μικρή λεκάνη προσθέτουμε τον χυμό σταφυλιού, το ξίδι και τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά με έναν αυγογδάρτη. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι μέχρι η σάλτσα να πήξει. Τέλος προσθέτουμε τη μέντα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη σερβιρίσματος τοποθετούμε τις φακές, τη ντομάτα, τη φέτα και το αγγούρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Περιχύνουμε αρχικά 1/4 της κούπας από την σάλτσα πάνω από την σαλάτα και σταδιακά προσθέτουμε όση από την υπόλοιπη σάλτσα θέλουμε. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε την λεκάνη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v