Περί ορέξεως Χαλκίδα

Όταν ακούμε για μονοήμερη στην Χαλκίδα δεν κρατιόμαστε αφού ξέρουμε ότι θα παιχτεί σοβαρή μεζεδοκατάσταση είτε πλατσουρίσουμε είτε όχι.

Περί ορέξεως Χαλκίδα

Αν σταματήσεις 100 Αθηνέζους στον δρόμο και τους ρωτήσεις ποια είναι η πιο κλασική κι αγαπημένη μονοήμερή τους, είναι βέβαιο ότι η Χαλκίδα θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις κορυφή της λίστας των απαντήσεων. Λογικό κι απόλυτα αναμενόμενο αφού βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά από την πρωτεύουσα και εκτός από τέλεια ουζερί πλάι στο κύμα και απογευματινές βόλτες στην παραλιακή της περαντζάδα, έχει και ωραιότατες παραλίες σε απόσταση αναπνοής.

Μόλις 7 χιλιόμετρα έξω από την Χαλκίδα, στη Δροσιά, βρίσκεται μια παραλία με χρυσαφένια, απαλή σαν πούδρα άμμο και διάφανα, ανοιχτογάλαζα νερά. Τη λένε Αλυκές κι απλώνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου, και βρέχεται από τα ρηχά νερά του Βόρειου Ευβοϊκού. Στρώνεις λοιπόν πετσετούλα και λιάζεσαι με τις ώρες περιμένοντας –τι άλλο- την ώρα του φαγητού, γιατί νηστικό αρκούδι δεν ξανά-τσαλαβουτάει, όλοι το ξέρουν αυτό.

Ουζερί Απάνεμο

Εθνικής Συμφιλίωσης 78, τηλ: 2221 022614

Κάθε σωστή εξόρμηση θέλει και το κατάλληλο ουζερί για να εορταστεί δεόντως. Το Απάνεμο βγάζει τραπεζάκια εκεί που σκάει το κύμα κι έχει μια νησιωτική αύρα που πολύ μας αρέσει. Η κουζίνα του έχει μια θαλασσινή κλίση ετοιμάζοντας από νωρίς ψαρομεζεδάκια για κάθε περίσταση.

Εδώ δοκιμάζουμε μακαρονάδα του Ψαρά με διάφορα θαλασσινά, μυδοπίλαφο, γαύρος μαρινάτος, γαρίδες σαγανάκι με νόστιμο ζουμάκι, καλαμάρι γεμιστό, γαριδάκι συμιακό, αλλά και ωραία τηγανιτά ψαράκια όπως αθερίνα και μαρίδα. Ο λογαριασμός μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια δεν θα ξεπεράσει τα 18-20€ κατ’ άτομο.

Το Λιμανάκι

Εύβοιας 64, τηλ: 2221 400200

Άλλο ένα ονομαστό Χαλκιδιώτικο ουζερί, το Λιμανάκι περηφανεύεται δικαίως για την υπέροχη θέα του στον Ευβοϊκό, τις νοστιμιές του καταλόγου αλλά και την οικογενειακή ατμόσφαιρα που έχει μείνει απαράλλακτη όλα τα χρόνια της λειτουργίας του.

Εδώ θα βρεις ολόφρεσκα όστρακα – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, αλλά και γαρίδα του μπεκρή ωραιότατη, νοστιμότατο τσίρο, μπομπάτη σκορδαλιά για τους τολμηρούς, χταποδάκι ξιδάτο, παντζαροσαλάτα, χόρτα εποχής, και χορταστικές ποικιλίες θαλασσινών (μύδια, γαρίδες, αλοιφές, ντοματούλα κ.α.) για να συνοδεύσεις το  ουζάκι σου. Ο λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο συνοδεία ουζακίων.

25 Δράμια

Εθνικής Συμφιλίωσης, τηλ.:2221 085406

Φωλιασμένο κατά μήκος της γραφικής ακτογραμμής ένα κρυμμένο στέκι περιμένει όσους αναζητούν μια γαστρονομική απόδραση. Μακριά από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης ξεπροβάλλουν τα 25 Δράμια κουβαλώντας λαχταριστές συνταγές και πεντανόστιμα πιάτα.

Όσο εμείς γράφουμε εσύ παραγγέλνεις τηγανιά κοτόπουλο λεμονάτη, πένες τρικολόρε με γαρίδες, κεμπάπ γιαουρτλού, γαρίδες σαγανάκι με φέτα, σκουμπρί γούνα, θράψαλο τηγανιτό και χειροποίητα μοσχαρίσια κεφτεδάκια. Ο λογαριασμός στα 18-20€ κατ’ άτομο ουζακίων συμπεριλαμβανομένων.

Το μεζεδοπωλείο της Αργυρώς

Αρεθούσης 119, τηλ.:2221 086878

Πέτρινοι τοίχοι με πολλά χρόνια ιστορίας ήρθαν να δέσουν αρμονικά με τους παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες που ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα του μεζεδοπωλείου της Αργυρώς. Αγαπημένο στέκι για Χαλκιδαίους και μη, έχτισε τη φήμη του πάνω στα διαλεχτά μεζεδάκια τα οποία μπορείς να βρεις σε εξαιρετικές τιμές.

Αξίζει να δοκιμάσεις φέτα με μέλι και σουσάμι, μανιτάρια στη σχάρα, αρνίσια παϊδάκια, λαδόκολλα στο Κορδελιό (μαριναρισμένη ψιλοκομμένη πανσέτα), μπεκρή μεζέ, φρυγαδέλια, μπιφτέκια σαγανάκι, σπετσοφάι λουκάνικο και τηγανιά κοτόπουλο. Ο λογαριασμός μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια στα 12-15€ κατ’ άτομο.

Το Πιάτο

Δρακοπούλου 42, Χαλκίδα, τηλ.: 694 318 0380

Μοναδικές γεύσεις, αγνά υλικά κι ένα... Πιάτο που θα θυμάσαι για πολύ καιρό. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας ενός εκ των καλύτερων εστιατορίων της Χαλκίδας, που φημίζεται δικαιολογημένα για το φαγητό του. Εδώ η φάση είναι πιο γαστρονομική με ντελικάτες πινελιές σε αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα. Στα επιβάλλεται του καταλόγου η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, η πανσέτα φούρνου, οι πένες ταρτούφο, η ψαρόσουπα με ροφό, ο καραμελωμένος σολομός, το φιλέτο μόσχου με σάλτσα πιπεριών κι η σούπα τραχανά με μοσχάρι λεμονάτο. Ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο μαζί με ποτήρι κρασί.

Σχολαρχείο

Τζιαρντίνι 2, τηλ.: 2221023289

Σε ένα προσεγμένο περιβάλλον στο ωραιότερο σημείο της πόλης, το Σχολαρχείο εμμένει και επιμένει να επενδύει με αγνά υλικά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Η παρεΐστικη ατμόσφαιρα κι οι πολύ προσιτές τιμές βάζουν το Σχολαρχείο στα γαστρονομικά sos της Χαλκίδας.

Μερικά από τα πιο φημισμένα πιάτα του Σχολαρχείου είναι πανσέτα ψιλοκομμένη, συκώτι μοσχαρίσιο, μπιφτέκι στην σχάρα, μπεκρή μεζέ, μακαρόνια με σολομό, τυροπιτάρι, μανιτάρια σωτέ, γλειφιτζούρια πανσέτας, ψαρονέφρι α λα κρεμ. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 12€ κατ’ άτομο μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v