Τα φρούτα του καλοκαιριού και γιατί τα αγαπάμε

Είναι πεντανόστιμα, είναι σύμμαχοι στο αδυνάτισμα, είναι και πολύτιμα για τον οργανισμό. Κυρίες και κύριοι, τα φρούτα του καλοκαιριού.

Τα φρούτα του καλοκαιριού και γιατί τα αγαπάμε

Το καλοκαίρι είναι μακράν η εποχή με τα καλύτερα φρούτα, κουβέντα δεν ακούμε περί αυτού. Και μόνα τους τα σύκα και το πεπόνι βγάζουν εκτός συναγωνισμού οτιδήποτε άλλο αν μας ρωτάς, πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε κεράσια, καρπούζια, ροδάκινα και βερίκοκα. Και δεν είναι μόνο η γεύση τους, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις παιδικές μας αναμνήσεις. Είναι και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, που τα καθιστούν διατροφικούς θησαυρούς, το καθένα για δικούς του λόγους. Αυτό το τελευταίο μπορούμε να το αναλύσουμε.

Κεράσια

Έχουν υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής και στην ενίσχυση της ανοσολογικής κατάστασης μειώνοντας τις λοιμώξεις. Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Τα κεράσια περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που είναι ευεργετικά για την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων τους δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Τέλος, βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας.

Σύκα

Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι πολύ αποτελεσματικά στην παχυσαρκία, βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν από καρκίνους, εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις. Ακόμα, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Τα σύκα περιέχουν τρυπτοφάνη, η οποία εξασφαλίζει καλό ύπνο και βοηθά σε διαταραχές όπως η αϋπνία.

Επίσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σεξουαλικής αδυναμίας, καθώς είναι πολύ χρήσιμα για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. Βοηθούν στη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης, στην αύξηση οστικής πυκνότητας, στη μείωση κινδύνου καρκίνου του προστάτη, μαστού και του παχέος εντέρου. Το κάλιο, τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα βοηθούν με τη σειρά τους στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και προστατεύουν από καρδιακή προσβολή. Τέλος, τα σύκα μπορούν να μειώσουν την κόπωση, να βελτιώσουν τον εγκέφαλο, τη μνήμη και την πρόληψη της αναιμίας.

Δαμάσκηνα

Βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Βοηθούν το σώμα να αναπτύξει αντοχή έναντι μολυσματικών παραγόντων και ελεύθερων ριζών, ενώ ωφελούν επίσης στην όραση και στο δέρμα. Συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνου του στόματος και του μαστού, στη μείωση της χοληστερόλης, στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της στεφανιαίας νόσου. Η ποσότητα σιδήρου που περιέχουν βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει την αναιμία.

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην πέψη και στον καλό μεταβολισμό. Επίσης, βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος και του γαστρεντερικού, καθώς βοηθούν στην παραγωγή υγιών ιστών και ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, και ενισχύουν την υγεία των οστών, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Βερίκοκα

Βοηθούν στη βελτίωση της όρασης, της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, και στη διατήρηση υγιούς δέρματος, δοντιών, σκελετικού και μαλακού ιστού. Ακόμα, είναι σημαντική πηγή καλίου που συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών, στη λειτουργία των μυών, ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό, προάγει την υγιή πέψη και τα δυνατά οστά. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες τόσο αδιάλυτων όσο και διαλυτών ινών, που προάγουν υγιή επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν παίζουν ρόλο στη γήρανση, στον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.

Καρπούζι

Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει στην ανοσία και γενικά στην υγεία και προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου, προστάτη, μαστού, ενδομητρίου, πνεύμονα και παγκρέατος. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών, στην υγιή ανάπτυξη νέων κυττάρων κολλαγόνου και ελαστίνης, στη βελτίωση της όρασης, στη μείωση του μυϊκού πόνου, στη μείωση της υπέρτασης σε παχύσαρκους ενήλικες.

Πεπόνι

Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που προσφέρουν ποικιλία από οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Τα αντιοξειδωτικά, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα και στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες. Οι ίνες, το κάλιο, η βιταμίνη C και η χολίνη στο πεπόνι προάγουν την υγεία της καρδιάς. Οι διαιτητικές ίνες και το νερό μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, προάγοντας την υγιή πεπτική οδό. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη συντήρηση όλων των ιστών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο δέρμα και στα μαλλιά, ενώ η βιταμίνη C επιτρέπει στον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο, το οποίο παρέχει δομή στα κύτταρα, στο δέρμα και στα μαλλιά.

Ροδάκινα

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά το ανθρώπινο σώμα να επουλώνει τις πληγές και να διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Βοηθά επίσης να απαλλαγούμε από τις ελεύθερες ρίζες - χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο επειδή μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο δίνει στα ροδάκινα το χρυσό-πορτοκαλί χρώμα τους. Όταν το τρώμε, το σώμα μας το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι κλειδί για την υγιή όραση. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ροδάκινα μπορούν να προστατεύσουν από τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών δοντιών.

Με πληροφορίες από το Iatronet.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v