Στην Κύθνο θα ξεκινήσεις το καλοκαίρι σου

Η Κυκλάδα της διπλανής πόρτας σε περιμένει με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ολόλευκα σπιτάκια και τις παραλίες με τα καταγάλανα νερά για να σημάνει την έναρξη του καλοκαιριού σου.

Στην Κύθνο θα ξεκινήσεις το καλοκαίρι σου

Η Κύθνος, το μυστηριώδες νησί του Αιγαίου, βρίσκει πάντα τον τρόπο να προσελκύει τους επισκέπτες αφενός με την αυθεντικότητά της και την φυσική ομορφιά της, αφετέρου με την εξαιρετικά φροντισμένη αισθητική των οικισμών της- σαν έτοιμο καλόγουστο σκηνικό. Ένας μικρός κυκλαδίτικος παράδεισος ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Λαύριο και σε καλεί να αριβάρεις προς τα μέρη του για να απολαύσεις το κυκλαδίτικο τοπίο που μοιάζει να βγήκε από κατάλογο ταξιδιωτικού περιοδικού.

Πώς πάμε εκεί ρε παιδιά;

Από Λαύριο η τιμή του one-way εισιτηρίου (διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα και 45 λεπτά) ανέρχεται στα 16,80€ κι αντίστοιχα η τιμή του εισιτηρίου του αυτοκινήτου στα 42€. Την ίδια ώρα το one-way εισιτήριο από Πειραιά κοστίζει 30,50€ (διάρκεια ταξιδιού 3 ώρες) ενώ η αντίστοιχη τιμή εισιτηρίου αυτοκινήτου ανέρχεται στα 64€.

Τρεχάτε στα χωριά

Ξεκινάμε με το αγαπημένο μας village hopping με πρώτη κι επιβεβλημένη στάση στη Χώρα του νησιού, η οποία καμαρώνει για τα φρεσκοασβεστωμένα σπιτάκια της και τις εντυπωσιακές καμάρες και στοές της που πλέκονται αναμεταξύ τους συνθέτοντας ένα  κυκλαδίτικο σκηνικό. Αυλή που δεν είναι ολάνθιστη δύσκολα θα πετύχεις ακόμη κι αν γυρίσεις όλο το νησί, ενώ ένα φωτογραφικό στοπ στα τεράστια γαλάζια παραθυρόφυλλα των σπιτιών της Χώρας χρειάζεται ακόμη κι αν δεν είσαι influencer. Η Δρυοπίδα με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της κι η ξακουστή Μεσσαριά ντυμένη με μπόλικο λευκό κι άλλο τόσο γαλανό από τα παραδοσιακά σπιτάκια είναι μάλλον τα πιο γραφικά χωριουδάκια της Κύθνου. Από κοντά κι η γλυκύτατη Επισκοπή που έχει και μια όμορφη παραλία να βουτήξεις.

Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί που διεκδικούν τους απογευματινούς περιπάτους σας και τις ουζοκατανύξεις πλάι στο κύμα είναι το λιμάνι του νησιού, ο Μέριχας με τα ωραία ταβερνάκια, τα περίφημα Λουτρά, με το Υδροθεραπευτήριο που σχεδιάστηκε από τον Τσίλλερ και είχε τους βασιλιάδες της Ελλάδας στο πελατολόγιό του, και τέλος ο γραφικός οικισμός της Παναγιάς της Κανάλας, με τα μαγαζάκια πάνω στην αμμουδιά και το ευωδιαστό πευκόδασος στην «γειτονιά» του.

Πού θα βουτήξουμε;

Ξεκινάμε προφανώς από την κοσμοπολίτισσα Κολώνα που είναι δικαιωματικά η πιο πολυφωτογραφημένη και χιλιοταγκαρισμένη στα social media παραλία του νησιού. Αρκετά κοσμική με πολλά σκάφη τα σαββατοκύριακα απέχει αρκετά από τις εικόνες της που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι οποίες έχουν πιθανότατα τραβηχτεί… καταχείμωνο.  Είναι ωστόσο μεγάλη και μπορείς να είσαι και πιο μόνος σου- αν και τη μουσική από το υπερκείμενο μπαράκι δεν θα τη γλιτώσεις πουθενά.

Πεντακάθαρα (και ευεργετικά) νερά θα βρεις στην παραλία των Λουτρών, ενώ μια ανάσα μακριά βρίσκεται και η όμορφη παραλία της Αγίας Ειρήνης, στον γραφικό οικισμό Σχοινάρι. Από το beach-trip σου δεν πρέπει να λείψουν οι παραλίες Καβουροχέρι, Φλαμπουριά και Μαρτινάκια, ενώ στα νότια του νησιού θα συναντήσεις την υπέροχη αμμουδιά του Αγίου Δημητρίου ή της λιλιπούτειας Πετρούσας.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην Μεγάλη Άμμο που βρίσκεται κοντά στην Κανάλα αλλά και στα γαλαζοπράσινα νερά της Επισκοπής, που έχει μπόλικα αρμυρίκια τριγύρω να σε σώσουν από την ενοχλητική αντηλιά. «Άγριες» και ερημικές οι παραλίες του Σκύλου και της Γαϊδουρόμαντρας για απομόνωση που αξίζει τον χωματόδρομο. Στα υπόψη ότι δεν έχουν καντίνες και λοιπά, οπότε νερά και καφέδες αγοράζετε από πριν.  

Sightseeing θα κάνουμε;

Το σπήλαιο Καταφύκι είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού, αφού συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το φυσικό και το ανθρωπογενές στοιχείο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, και συγκεκριμένα στο νότιο άκρο του παραδοσιακού οικισμού της Δρυοπίδας, στη θέση Φυρές κι είναι εν μέρει επισκέψιμο. Το Κάστρο Κατακεφάλου ή Κάστρο της Ωριάς από την άλλη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στη Χώρα. Πρόκειται στην ουσία για τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού από τον 7ο αιώνα μ.Χ. μέχρι το 16ο αιώνα. Παλιότερα ήταν γνωστό ως το Κάστρο της Θερμιάς όπως ήταν το όνομα του νησιού εξαιτίας των πολλών ιαματικών πηγών που διαθέτει.

Οι αρχαιολάγνοι της παρέας καλά θα κάνουν να επισκεφθούν το αρχαίο Λιμάνι του Βρυόκαστρου στον όρμο του Μανδρακίου, ενώ αξίζει να περάσουν μια βόλτα κι από τον Μαρουλά, και από το ολοκαίνουριο Αρχαιολογικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε πριν από ένα μήνα στη Χώρα και φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Κατά μήκος της ακτογραμμής του νησιού δε θα δεις πολλούς κόλπους ιδανικούς για αγκυροβολία από τα αμέτρητα ψαροκάικα που δένουν στα πέριξ τους. Αν τώρα είσαι περιπατητής αρχάριος ή και επιδέξιος πρέπει να μιλήσεις με τα παιδιά του Kythnos Hiking ώστε να σου εξηγήσουν τα καθέκαστα για τα ερωτεύσιμα μονοπάτια του νησιού.

Τι θα φάμε;

Στο Στέκι του Ντέτζη θα δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα και τοπικές νοστιμιές του νησιού που θα θυμάσαι για καιρό ενώ στο εξαιρετικό καφεοινομαγειρίον Πελέγρα στη Δρυοπίδα θα καλοφάς κι αν είσαι κρεατοφάγος τρέχοντας θα ξαναπάς. Η Tαβέρνα του Κούτσικου στη Χώρα φημίζεται για το κοκκινιστό κατσικάκι της ενώ το Μπαϊράκι στα Λουτρά έχει υπέροχα θαλασσινά μεζέδια που θα ενθουσιάσουν και τον πλέον ιδιότροπο ουρανίσκο.

Το Πανοχώρι και το The Kraken στη Χώρα θα γίνουν τα στέκια σου για ποτάκι ή κάποιο signature κοκτεϊλάκι ενώ θα βάλεις για πάντα στην καρδούλα σου το ντελικάτο Margiora στην Χώρα όπως και το ριλαξάτο και κουκλίστικο Five Keys.

Σε όλα τα ταβερνάκια του νησιού πρέπει να αναζητήσεις τα τοπικά σφουγγάτα (είδος τυροκεφτέ) τις κουκουλόπιτες (σκεπαστή πίτα με τυρί, κρεμμυδάκι και άνηθο) αλλά και την ονομαστή κοπανιστή του νησιού. Γυρνώντας κάνε χώρο στη βαλίτσα γιατί πρέπει όπως και δήποτε να φέρεις μαζί σου αμυγδαλωτά, εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και τυρί τρίμμα.

Πού θα μείνουμε;

Στην Ειρηάννα μπορείς να βρεις ένα αξιοπρεπέστατο δίκλινο δωμάτιο με το κόστος της διανυκτέρευσης να ανέρχεται στα 65€. Εξαιρετική επιλογή είναι και το Dryopis Studio με το δίκλινο να κοστίζει 80€ τη βραδιά. Αν το πορτοφόλι σου βαστάει τότε μπορείς να κλείσεις ένα ωραιότατο δίκλινο σε μια από τις Traditional Suites στη Χώρα της Κύθνου με το κόστος της διανυκτέρευσης σε δίκλινο δωμάτιο στα 125€. Εξίσου εντυπωσιακό και το Enjoy Cyclades Appartment στην Χώρα με την τιμή του δικλίνου να διαμορφώνεται στα 135€ τη βραδιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v