Πώς να βελτιώσεις το γράψιμό σου γιατί scripta manent

Τα γραπτά μένουν κι αν θες τα δικά σου να βελτιωθούν και να έχουν μια ευπαρουσίαστη εικόνα τότε μάλλον είμαστε οι άνθρωποί σου.

Πώς να βελτιώσεις το γράψιμό σου γιατί scripta manent

«Verba volant, scripta manent» έλεγε σλατινική κι αν μας ρωτάς πολύ καλά τα έλεγε καθώς εδώ και χρόνια η ανθρωπότητα πορεύεται χάρη στα γραπτά που άφησαν παρακαταθήκη σπουδαία – και λιγότερο σπουδαία για να λέμε την αλήθεια- μυαλά ανά τους αιώνας. Αν έχεις εντοπίσει προβλήματα στο γράψιμό σου και θες να το βελτιώσεις ώστε να μας αφήσεις κι εσύ τίποτις να έχουμε να θυμόμαστε καλό είναι να τσεκάρεις μια λίστα με πολύ χρήσιμες συμβουλές τις οποίες αν ακολουθήσεις κατά γράμμα θα ξυπνήσει ο γραφιάς μέσα σου.

Διάβασε, διάβασε κι όταν μπορείς ξαναδιάβασε

Η ανάγνωση ευρείας γκάμας κειμένων, όπως λογοτεχνίας, επιστημονικών άρθρων, δοκιμίων και ειδησεογραφίας, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σου και σε εξοικειώνει με διάφορα στυλ γραφής.

Όποιος βιάζεται χαζογράφει

Δεν σε βιάζει κανένας, επομένως πάρε τον χρόνο και αφιέρωσε τον στο γράψιμο όταν χρειαστεί. Αν προσπαθείς να γράψεις 30 λέξεις σε 10 δεύτερα είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες από τις μισές δεν θα διαβάζονται. Για αυτόν τον λόγο προσπάθησε να επιβραδύνεις τον ρυθμό γραφής σου και θα δεις θαυμαστή βελτίωση είναι σίγουρο.

Γράψε καθημερινά

Η πρακτική εξάσκηση είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις τις γραπτές δεξιότητες σου. Δεσμεύσου να γράφεις κάθε μέρα, ακόμα και αν είναι μόνο για λίγα λεπτά και θα δεις ότι μέρα με τη μέρα θα βελτιώνεσαι.

Η επιμέλεια κάνει τη διαφορά

Μετά την ολοκλήρωση ενός κειμένου, αφιέρωσε χρόνο στην επιμέλειά του. Διόρθωσε ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, βελτίωσε την δομή των προτάσεων και βεβαιώσου ότι οι ιδέες σου είναι σαφείς και συνεκτικές μεταξύ τους.

Kάνε μαθήματα στο YouTube 

Το YouTube κυκλοφορεί ελεύθερο και σου προσφέρει δεκάδες video με tips για να βελτιώσεις το γράψιμο σου. Εκμεταλλεύσου το στο έπακρο λοιπόν και θα δεις ότι θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο/η.

Ξέχνα το σχολείο, η αντιγραφή σώζει ζωές

Μπορεί να σου έχει μείνει κατάλοιπο από το σχολείο ότι με την αντιγραφή δεν πρόκειται να δεις προκοπή ωστόσο εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς. Δοκίμασε να αντιγράψεις ένα κομμάτι από το αγαπημένο σου βιβλίο. Αν δεν είσαι τόσο βιβλιόφιλος διάλεξε αντ’ αυτού τους στίχους από το αγαπημένο σου τραγούδι. Θα δεις ότι όσο εξασκείσαι στην αντιγραφή τόσο θα βελτιώνεται το γράψιμό σου.

Απλοποίηση και σαφήνεια

Προσπάθησε να γράφεις με απλά και κατανοητά λόγια. Καλό είναι να αποφεύγεις τη χρήση υπερβολικά τεχνικών όρων ή περίτεχνων φράσεων που μπορεί να μπερδέψουν τον αναγνώστη. Η σαφήνεια είναι σημαντική για να μεταφέρεις τις ιδέες σου αποτελεσματικά, χωρίς να κουράσεις ή να λανθάνεις αντίστοιχα.

Χρησιμοποίησε ποικιλία φράσεων και λέξεων

Προσπάθησε να μην επαναλαμβάνεσαι συνεχώς στο γράψιμό σου. Εξερεύνησε νέες λέξεις και φράσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν τον τρόπο που γράφεις. Κάνε φίλους σου λεξικά κι εγκυκλοπαίδειες καθώς αμφότερες θα σου ανοίξουν νέους ορίζοντας αποκαλύπτοντάς σου έναν λεκτικό πλούτο που μάλλον δεν γνώριζες. Δες συνώνυμα και αντώνυμα λέξεων που ξέρεις και μάθε νέες σημασίες. Τα ετυμολογικά λεξικά σου εξηγούν πως γεννήθηκε μια λέξη. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v