Πώς θα κάνω φορμάτ στον υπολογιστή μου;

Ο υπολογιστής σου πνέει τα λοίσθια και χρειάζεται άμεσα φορμάτ; Η ΙΤ ομάδα μας είναι μαζί σου για να λύσει όλες τις απορίες σου.

Πώς θα κάνω φορμάτ στον υπολογιστή μου;

Ο υπολογιστής σου κολλάει, αργεί να φορτώσει μια σελίδα ή να ανοίξει ένα πρόγραμμα που θες να χρησιμοποιήσεις; Αντιμετωπίζεις καθημερινά μικρό-προβλήματα που επηρεάζουν την εργασία σου αλλά και τη διασκέδαση/ ψυχαγωγία σου; Μάλλον ήρθε η ώρα να σου μιλήσουμε για το φορμάτ, το οποίο θα λύσει αρκετά από τα παραπάνω προβλήματα και θα κάνει τη ζωούλα σου πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται να σκαμπάζεις πάρα πολλά από υπολογιστές για να διαγράψεις όλα σου τα αρχεία κι ύστερα να επανεγκαταστάσεις το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σου (αυτό είναι στην ουσία το φορμάτ) παρά μόνο να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα.

Βήμα 1ο

Αρχικά βρίσκουμε το εικονίδιο ο υπολογιστής μου (συνήθως είναι στη επιφάνεια εργασίας).

Στη συνέχεια πατάμε δεξί κλικ και βρίσκουμε την επιλογή ιδιότητες, και από εκεί βλέπουμε αν το Pc μας είναι 32bit-o ή 64bit-ο. Αφού έχουμε βρει την αρχιτεκτονική του Υπολογιστή μας (32 ή 64 bit) συνεχίζουμε με το βήμα 2.

Βήμα 2ο

Μπαίνουμε στην σελίδα της Microsoft για να κατεβάσουμε το αρχείο που θα χρειαστούμε για να κάνουμε το Format. Εδώ μπορείς να βρεις και σχετικό λινκ που θα σε διευκολύνει.

Από τις επιλογές που θα σου εμφανίσει η Microsoft είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχάσεις να επιλέξεις την σωστή αρχιτεκτονική του υπολογιστή σου όπως προαναφέραμε.

Βήμα 3ο

Αφού έχεις κατεβάσει το αρχείο, το τρέχεις. Έπειτα θα εμφανιστούν μπροστά στην οθόνη σου δύο επιλογές. Επιλέγουμε την 2η όπου γράφει create installation media for another PC (ή την αντίστοιχη ελληνική του μετάφραση). Πατάμε next και μετά επιλέγουμε γλώσσα, έκδοση και αρχιτεκτονική (32 ή 64 bit).

Και τέλος και πολύ σημαντικό θα μας ζητηθεί να επιλέξουμε το φορητό usb stick στο οποίο θα εγκαταστήσουμε το λειτουργικό σύστημα. Εδώ σου εφιστούμε την προσοχή σου καθώς πρέπει να επιλέξουμε την επιλογή που γράφει USB flash Drive. Για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά φροντίζουμε οπωσδήποτε να έχουμε ένα usb stick τουλάχιστον 8GB και να το έχουμε ήδη συνδέσει με τον υπολογιστή μας. Πατάμε next.

Βήμα 4ο

Αφού έχουμε εγκαταστήσει το λειτουργικό σύστημα στο usb stick, προσωράμε σε επανεκκίνηση των υπολογιστή μας.

Μόλις ανοίξει ο υπολογιστής μας θα χρειαστεί να κρατήσουμε πατημένο ένα από τα παρακάτω πλήκτρα .ESC,F8,F9,F10,F11,F12 Ανάλογα την μητρική που έχουμε, θα εμφανιστεί σχετική ένδειξη στο BIOS menu της οθόνης μας ώστε να πατήσουμε ένα εκ των προαναφερθέντων πλήκτρων. Μεγάλη προσοχή εδώ διότι η ένδειξη με το πλήκτρο το οποίο πρέπει να πατηθεί θα εμφανιστεί στο κα΄τω μέρος της οθόνης.

Έχοντας μπει στο BIOS MENU βρίσκουμε την καρτέλα BOOT. Στη συνέχεια επιλέγουμε ο υπολογιστής μας να ξεκινήσει διαβάζοντας το USB stick και όχι τον σκληρό δίσκο.

Βήμα 5ο

Αφού έχουμε επιλέξει το μέσο με το οποίο θα κάνει BOOT ο υπολογιστής μας, πατάμε F10 προκειμένου να αποθηκευτούν οι επιλογές μας. Έπειτα στην οθόνη θα εμφανιστεί ένα παράθυρο Windows 10 setup. Επιλέγουμε την γλώσσα που θέλουμε και πατάμε next

Στο επόμενο βήμα θα μας ζητήσει να εισάγουμε των κωδικό ενεργοποίησης. Πατάμε Skip(Παράβλεψη) Στην συνέχεια αποδεχόμαστε όλους τους όρους.

Αφού έχουμε κάνει σωστά όλες  τις παραπάνω ενέργειες, στην οθόνη μας εμφανίζονται δύο επιλογές. Για να ολοκληρώσουμε το φορμάτ, επιλέγουμε τη δεύτερη επιλογή η οποία γράφει Custom Install Windows only.

Στη συνέχεια διαγράφουμε όλα τα δεδομένα από τα τμήματα του σκληρού δίσκου. Επιλέγουμε ένα-ένα τα τμήματα και πατάμε  Delete(Διαγραφή).

Όταν θα έχουμε διαγράψει τα πάντα, επιλέγουμε τον σκληρό δίσκο οπού θέλουμε να κάνουμε την εγκατάσταση των Windows 10, και πατάμε next.

Στη συνέχεια τα Windows θα κάνουν μόνα τους την εγκατάσταση. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί.

Last but not least. Mετά την εγκατάσταση των Windows 10 πάμε στο BIOS MENU και επιλέγουμε εκ νέου ως μέσο εκκίνησης τον σκληρό δίσκο.

Με πληροφορίες από Community Omega

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v