Τι να κάνεις αν έχεις αιμορροΐδες;

Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσεις μια από τις πλέον κοινές παθήσεις στον γενικό πληθυσμό κι εμείς θα σου εξηγήσουμε όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

Τι να κάνεις αν έχεις αιμορροΐδες;

Πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως θα έρθει αντιμέτωπο κάποια στιγμή της ζωής του με την αιμορροϊδοπάθεια , ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο καθώς πολλοί πάσχοντες δεν επισκέπτονται γιατρό.

Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε εσωτερικές κι εξωτερικές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι «μαξιλάρια» που αποτελούνται από αγγειακό και συνδετικό ιστό και ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από ορθικό και μεταβατικό βλεννογόνο. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προβάλλουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πρόκειται για μια από τις πλέον κοινές παθήσεις που συναντά κανείς στον γενικό πληθυσμό για αυτό και είναι σημαντικό να μην τις προσπερνάμε χωρίς να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών.

Συγκεντρώσαμε τις πιο χρήσιμες εξ αυτών για να αντιμετωπίσεις τις αιμορροΐδες, υπογραμμίζοντας πως αν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά πρέπει να συμβουλευτείς άμεσα τον γιατρό σου.

Απόφυγε την παρατεταμένη καθιστική ζωή και θέση

Μην παραμένεις καθιστ@ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καλό είναι να ανασηκώνεσαι και να περπατάς για λίγο κάθε 30 λεπτά περίπου, προκειμένου να αποφύγεις την υπερβολική πίεση στην περιοχή του πρωκτού.

Πολύ νερό και σωστή διατροφή

Η κατανάλωση άφθονου νερού και περισσότερων φυτικών ινών, βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και αποτρέπουν τη δημιουργία νέων αιμορροΐδων. Σε γενικές γραμμές οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή δημιουργία, στο φυσιολογικό όγκο και στην κανονική πυκνότητα των κοπράνων, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της κένωσης.

 

Το μωρομάντηλο σώζει ζωές

Καλό είναι να αποφύγεις την υπερβολική χρήση χαρτοπετσέτας ή χαρτί υγείας κατά τη διάρκεια της καθαριότητας μετά την κένωση. Χρησιμοποίησε αντί αυτών, υγρές πετσέτες ή μωρομάντηλα για πιο απαλό καθάρισμα.

Το κρύο νερό θα κάνει τη διαφορά

Αντί να χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό για τον καθαρισμό της περιοχής, προτίμησε το κρύο νερό ή ακόμη και παγοκύστες ώστε να ανακουφιστείς από τον πόνο αλλά και τις φουσκάλες.

Μη σφίγγεσαι

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιεστείς κατά τη διάρκεια της κένωσης. Το άγχος θα σε γεμίσει με έξτρα πίεση και πιθανόν θα επιδεινώσει τα όποια συμπτώματά σου. Προτίμησε να περιμένεις τη φυσιολογική κίνηση των εντέρων κι είναι βέβαιο ότι η κένωση θα είναι πιο ανακουφιστική.

Πρόσεξε πως κάθεσαι στη λεκάνη

Προσπάθησε να ανασηκώσεις τα γόνατά σου όταν κάθεσαι στην τουαλέτα, ώστε να μειωθεί η γωνία τους και να διευκολύνεις έτσι με φυσικό τρόπο την κινητικότητα του εντέρου.

Μην παραμελείς την άσκηση

Η άσκηση αλλά και περπάτημα συμβάλλουν στην τακτική κίνηση του εντέρου. Καλό είναι επίσης να κάνεις διάλειμμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά όταν δουλεύεις ξεμουδιάζοντας με ασκήσεις ή περπάτημα.

Τα φυσικά έλαια μην τα ξεχνάς

Το αμυγδαλέλαιο που έχει μαλακτικές ιδιότητες, όπως κι αντίστοιχα το ελαιόλαδο, το οποίο φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορούν να αποδεχτούν σωτήρια αν υποφέρεις από αιμορροίδες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v