Πώς να διώξεις την υγρασία από το σπίτι

Ψάχνεις τρόπους να ξεφορτωθείς μια για πάντα την υγρασία από το σπίτι σου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Πώς να διώξεις την υγρασία από το σπίτι

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, που έξω κάνει πιο πολλή ζέστη απ’ ό,τι μέσα στο σπίτι. Και ο λόγος για αυτό είναι συνήθως ο εξής ένας: Η υγρασία. Εφιάλτης για πολλά σπίτια, ακόμα και όταν δεν δημιουργεί μούχλα (στην οποία περίπτωση εδώ σου έχουμε ό,τι πρέπει να κάνεις) η υγρασία κάνει την διαβίωση στον χώρο δυσάρεστη, ρίχνει χωρίς λόγο την θερμοκρασία, άσε που φριζάρει και τα μαλλιά. Τα καλά νέα είναι ότι, για να την ξεφορτωθείς, υπάρχουν τρόποι.

Αέρισε καλά (και αέρισε σωστά)

Άνοιξε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, ιδανικά έτσι ώστε να κάνουν ρεύμα (να βρίσκονται δηλαδή το ένα απέναντι στο άλλο) για μισή ώρα την ημέρα, κάθε μέρα. Όχι όμως το βράδυ που θα γυρίσεις από τη δουλειά, ειδικά αν μένεις σε περιοχή με πράσινο, θα μπει όλη η μαγιάτικη υγρασία μέσα στο σπίτι, κι αντί για καλό θα κάνεις κακό. Ιδανικά θα θέλαμε το μεσημέρι, ή όποια ώρα το φως του ήλιου πέφτει περισσότερο στα παράθυρά σου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, επειδή έχεις και δουλειές, καν’ το έστω το πρωί πριν φύγεις (αν δεν είναι 6.00 το χάραμα, στην οποία περίπτωση πάλι πολλή υγρασία έξω) ή νωρίς το απόγευμα.

Επένδυσε σε έναν αφυγραντήρα

Δεν είναι πια τόσο ακριβοί όσο ίσως έχεις ακούσει, και μπορούν να κάνουν θαύματα στη μείωση των επιπέδων υγρασίας στο σπίτι. Ειδικά τις πρώτες μέρες, θα αδειάζεις τόσο νερό που δεν θα το πιστεύεις, ότι οριακά κολυμπούσες αντί να περπατάς μέσα στο σπίτι. Δες ας πούμε αυτόν εδώ που κοστίζει 152€ και μπορείς να τον αγοράσεις με 4 άτοκες δόσεις ακόμα και χωρίς πιστωτική κάρτα, μέσω του προγράμματος του Skroutz.gr «δόσεις για όλους».

Ρίξε αλάτι

Όχι για να φύγουν οι καλεσμένοι που παρακάθισαν. Το κόλπο των γιαγιάδων για την υγρασία στο σπίτι (που δεν το περιμένεις, αλλά δουλεύει) λέει να βάλεις σε ένα ρηχό δοχείο –ένα ταψί για παράδειγμα, ή ένα κοντό λεκανάκι– ένα κιλό αλάτι, και να το αφήσεις σε μια γωνιά του δωματίου που έχει πρόβλημα με την υγρασία. Το αλάτι την απορροφά, και μπορεί τώρα να μην μας πιστεύεις, θα το πιστέψεις όμως όταν το δεις σε δυο-τρεις μέρες να είναι υγρό λες και βγήκε μόλις από την θάλασσα. Στην οποία περίπτωση είναι ώρα να το αντικαταστήσεις με νέο. Προφανώς, τη δουλειά του αφυγραντήρα δεν θα την κάνει (αλλιώς κανείς δεν θα έσκαγε 150άρια για αφυγραντήρες) ωστόσο μια μικρή βελτίωση της κατάστασης θα την δεις.

Αξιοποίησε το κλιματιστικό

Ήξερες ότι το aircondition σου έχει κατά πάσα πιθανότητα λειτουργία αφύγρανσης; Αν είχες μπει στον κόπο να διαβάσεις το manual, θα το ήξερες. Αναζήτησε στο τηλεχειριστήριο την ένδειξη που λέει DRY και άναψε το στους 19-20 βαθμούς για μισή ώρα την ημέρα.

Απομάκρυνε τις πηγές υγρασίας από το σπίτι

- Τα φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά όταν είναι παραπάνω από ένα στο ίδιο δωμάτιο, δημιουργούν υγρασία με την αναπνοή τους. Αν τα αγαπάς πολύ, κάλυψε το χώμα στις γλάστρες του με μικρές πετρούλες ή βότσαλα από την παραλία, για να περιορίσεις το πρόβλημα, ή προτίμησε φυτά όπως το σπαθίφυλλο και η δάφνη, που απορροφούν αντί να παράγουν υγρασία.

- Εννοείται ότι δεν απλώνουμε ποτέ ρούχα μέσα στο σπίτι, ειδικά τώρα την άνοιξη που ούτως ή άλλως έξω θα στεγνώσουν πολύ πιο γρήγορα.

- Μαγειρεύουμε πάντα με τον απορροφητήρα στο φουλ, ακόμα και αν κάνει τον ενοχλητικό θόρυβο πυραύλου που απογειώνεται. Η νούμερο ένα αιτία υγρασίας στο σπίτι είναι οι υδρατμοί από τις ανοιχτές κατσαρόλες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v