Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει υψηλό IQ;

Είμαστε εδώ για σένα που ψάχνεις τρόπους για να επιβεβαιώσεις ότι το βλαστάρι σου είναι πιο έξυπνο από τα υπόλοιπα παιδιά.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει υψηλό IQ;

Αν είσαι γονιός τότε είναι βέβαιο ότι θα καμαρώνεις και θα κορδώνεσαι σε κάθε μικρό η μεγάλο κατόρθωμα του παιδιού σου. Αν τα κατορθώματα ωστόσο αυξάνονται και πληθαίνουν όσο εκείνο μεγαλώνει τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να σκέφτεσαι πως το IQ του είναι μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο μέσο όρο. Εμείς θα σου δώσουμε απλόχερα και μεγαλόκαρδα τα tips που θα χρειαστείς για να επιβεβαιώσεις τις υποψίες σου.

Έχει έμφυτη περιέργεια

Όλα τα παιδιά που κάνουν συνεχώς ερωτήσεις, έχουν έμφυτη τη δίψα για μάθηση. Όσο ρωτάνε, τόσο επεκτείνουν τους ορίζοντές τους κι αυτή η συμπεριφορά είναι δείγμα ενός παιδιού που έχει υψηλότερο από το μέσο όρο IQ.

Έχει φωτογραφική μνήμη

Αν ακούσει κάτι μία ή δύο φορές και μπορεί να το ανακαλέσει αμέσως, όταν χρειαστεί, πάει να πει πως έχει καλύτερες ικανότητες απομνημόνευσης από τον μέσο όρο.

Δεν κοιμάται νωρίς

Όταν το παιδί έχει ένα μυαλό που δεν ησυχάζει εύκολα, συνήθως είναι δυσκολότερο να κοιμηθεί τις ώρες που θέλουν οι γονείς του. Έχει το δικό του ωράριο, που πηγάζει από την «ενεργητικότητα» του μυαλού του κι αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό του IQ.

Ανεπτυγμένη γλωσσική ικανότητα

Το παιδί μπορεί να έχει ευρύ λεξιλόγιο, να εκφράζεται με σαφήνεια και να κατανοεί περίπλοκες γλωσσικές εκφράσεις.

Έχει καλή μνήμη

Το παιδί μπορεί να απομνημονεύει πολλές πληροφορίες κι αντίστοιχα να τις ανακτά πολύ γρήγορα όταν το ρωτούν κάτι σχετικό, ή παίρνει κάποιο αντίστοιχο ερέθισμα από το περιβάλλον του.

Είναι πολυτάλαντο

Το υψηλό IQ συχνά συνοδεύεται από άλλα ταλέντα, όπως μουσική ικανότητα, καλλιτεχνικές δεξιότητες ή αθλητισμό.

Μαθαίνει γρήγορα κι είναι παρατηρητικό

Όσο πιο γρήγορα μαθαίνει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερο IQ έχει συνήθως. Αντίστοιχα αν είναι πολύ παρατηρητικό στην καθημερινότητά του και στη συναναστροφή του με άλλα παιδιά ή ενήλικες, τότε έχεις ακόμη ένα δείγμα υψηλού IQ.

Oι δάσκαλοι συνήθως ξέρουν, να τους εμπιστεύεσαι

Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να παρατηρήσουν σημάδια υψηλής νοητικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης του παιδιού, όπως είναι η γρήγορη κατανόηση νέων εννοιών, η δημιουργική σκέψη, οι εξαιρετικές επιδόσεις σε σχολικές εργασίες, και να ενημερώσουν τον κάθε γονέα σχετικά.

Του αρέσουν οι προκλήσεις

Ένα παιδί με υψηλό IQ δείχνει πάντα έντονο ενδιαφέρον για προκλήσεις εκτός του σχολικού προγράμματος, όπως προβλήματα λογικής, παζλ και επιστημονικές έρευνες.

Του αρέσει να συνομιλεί με ενήλικες

Σημάδι… γρήγορης ωριμότητας, όταν ένα παιδί προτιμά να μιλά με ενήλικες περισσότερο από ότι με συνομηλίκους του μπορεί να δείχνει ότι ο εγκέφαλός του ψάχνει πιο εξεζητημένα ερεθίσματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v