Τι είναι ο ΑΜΚΑ και άλλα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το δημόσιο

Τι είναι ο ΑΜΚΑ; Τι διαφορά έχει από τον ΑΜΑ και το ΑΦΜ; Γιατί δεν έχουμε έναν αριθμό για όλα; Απαντήσεις για ταλαίπωρους συναλλασσόμενους με το ελληνικό δημόσιο.

Τι είναι ο ΑΜΚΑ και άλλα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το δημόσιο

Αν πας να κάνεις αίτηση για να ψηφίσεις εκεί που μένεις, όπως λέγαμε πρόσφατα, θα διαπιστώσεις μάλλον έκπληκτος/η ότι, εκτός από τους τέσσερις (4) διαφορετικούς αριθμούς που έχεις θεωρητικά αποστηθίσει για όλες σου τις συναλλαγές με διάφορους φορείς εν Ελλάδι (ΑΜΚΑ, ΑΜΑ, ΑΦΜ και αριθμό ταυτότητας) έχεις κι άλλους δύο: έναν εκλογικό αριθμό κι έναν αριθμό δημοτολογίου.

Κι αυτό συνοψίζει (και δεν συμψηφίζει, χαρ χαρ, αστειάκι) το τέρας που έχουμε φτιάξει για γραφειοκρατικό μηχανισμό. Αν είσαι πρωτάρης/α στις καφκικές δομές ακόμα και της θεωρητικά απλοποιημένης ψηφιακής διακυβέρνησης (βοήθειά μας) κάτσε αναπαυτικά και θα σου τα εξηγήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε.

Ο ΑΜΚΑ

Ένα αστείο που κυκλοφορούσε πολύ τον καιρό της πανδημίας είναι ότι, αν δεν είχες κάνει τον ΑΜΚΑ σου τατουάζ εκείνη την περίοδο, ήσουν μακάριος άνθρωπος. Τα αρχικά σημαίνουν Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, και είναι ο πιο SOS αριθμός για κάθε σου συναλλαγή με το δημόσιο που έχει να κάνει με τη δουλειά και την ασφάλισή σου: περίθαλψη, νοσοκομεία, φάρμακα, συντάξεις, εμβόλια, ένσημα, έναρξη επιχείρησης και πάει λέγοντας. Αποτελείται από 11 αριθμούς, οι έξι πρώτοι είναι η ημερομηνία γέννησής σου κι οι άλλοι πέντε τυχαίοι. Αν έχασες ή ξέχασες τον ΑΜΚΑ σου, ή δεν είσαι σίγουρος/η αν έχεις, μπαίνεις εδώ, βάζεις ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και αριθμό ταυτότητας, και τον βρίσκεις. Αν δεν έχεις, πας με την ταυτότητά σου σε ένα ΚΕΠ και βγάζεις.

Ο ΑΜΑ

Άλλο πάλι κι ετούτο. Ενώ θεωρητικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης θα έπρεπε να φτάνει και να περισσεύει για ό,τι έχει να κάνει με ασφαλιστικά θέματα, σε πολλές περιπτώσεις θα σου ζητηθεί και ο ΑΜΑ, τα αρχικά του οποίου σημαίνουν Αριθμός Μητρώου Ασφάλισης, και είναι αρμοδιότητα του ασφαλιστικού σου ταμείου. Για να γίνει αυτό λίγο πιο περίπλοκο, το δημόσιο τον λέει, εκτός από ΑΜΑ, και «Αριθμό Μητρώου Φορέα» όπου φορέας είναι το ταμείο στο οποίο είσαι γραμμένος/η –πχ ΕΔΟΕΑΠ για τους δημοσιογράφους, ΟΓΑ για τους αγρότες και πάει λέγοντας.

Αν η ερώτηση που σου έρχεται να κάνεις είναι το λογικό «μα δεν ενοποιήθηκαν όλα αυτά σε ένα υπερταμείο, τον ΕΦΚΑ;» περήφανα σου λέμε «όχι». Ή τουλάχιστον «όχι ακριβώς», γιατί κάποια από τα ταμεία κράτησαν για παράδειγμα τον τομέα περίθαλψης δικό τους, και ευτυχώς, γιατί αλλιώς ραντεβού δεν θα έβρισκες σε έξι μήνες αλλά σε έξι χρόνια.

Εν πάση περιπτώσει, τον ΑΜΑ σου άμα δεν τον ξέρεις (είδες τι κάναμε εκεί) τον βρίσκεις εύκολα εδώ, βάζοντας τους κωδικούς του TaxisNet. Θα σου βγάλει κάτι μυστήριους πίνακες, εσύ αυτό που κοιτάς είναι η πέμπτη στήλη από το τέλος, αυτή που λέει «Αρ. Μητρ. Φορέα». Από κάτω είναι ο ΑΜΑ σου.

Το ΑΦΜ

Εντάξει, αυτό είναι το super SOS, οπότε πιθανότατα το ξέρεις, αλλά μια που τα πιάσαμε όλα: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, τον έχει κάθε πολίτης από τα 18 και μετά, είτε δουλεύει είτε όχι, και είναι ένας αριθμός που νοιάζει πρωτίστως την Εφορία, αλλά και όλους τους υπόλοιπους κλάδους του Δημοσίου, γιατί όλοι έχουν πάρε-δώσε με την Εφορία. Αν δεν έχεις, βγάζεις και online με ραντεβού εδώ, αν έχεις αλλά τον έχασες/ ξέχασες τον βρίσκεις εύκολα εδώ (χρειάζεσαι μόνο τους κωδικούς TaxisNet). Μην πήξεις με τον χαμό που θα δεις στην οθόνη σου, κοίτα πάνω-πάνω, ακριβώς κάτω από την κίτρινη γραμμή, θα δεις ένα ανθρωπάκι και δίπλα το ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμό σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v