10 καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις ποδηλασία

Βάλε στο ράδιο να παίζει Κώστας Μακεδόνας, όσο τσεκάρεις 10 πολύ καλούς λόγους για να ξεκινήσεις ποδηλασία, χθες.
10 καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις ποδηλασία
Η απάντηση στην ερώτηση ποιός εφηύρε το ποδήλατο δεν είναι τόσο εύκολη καθώς αρκετοί συνέβαλλαν σε κάποιο βαθμό  στην κατασκευή του εν λόγω μεταφορικού μέσου. Ο Γερμανός βαρόνος Καρλ Φον Ντραις θεωρείται από πολλούς ο πατέρας του ποδηλάτου αφού κατασκεύασε τον πρόγονο του, ενώ ο Άγγλος Τζον Κεμπ Σταρλευ έμεινε στην ιστορία ως εκείνος που τελειοποίησε στην ουσία την εφεύρεση, φτιάχνοντας το 1885 το σύγχρονο ποδήλατο.

Η αναζήτηση του εφευρέτη του ποδηλάτου είναι πιο περίπλοκη εν συγκρίσει με άλλες εφερευσεις, αλλά η επίδραση και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του στην καθημερινότητα μας είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό πολύ εύκολα. Για όσους δεν έχουν πειστεί για τις θαυματουργές ιδιότητες του μέσου με τους δύο τροχούς σου παραθέτουμε δέκα από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να το βάλεις στη ζωή σου. 

Βελτίωση της υγείας

Μπορεί να έχεις κουραστεί με την φράση “είναι καλό για την υγεία σου" όμως η ποδηλασία είναι όντως μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για να ενδυναμώσεις το καρδιαγγειακό και καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα και να ενισχύσεις τους μυς σου.

Νους υγιής

Το ποδήλατο είναι μια από τις δραστηριότητες που βοηθούν στην έκκριση ενδορφινών,  οι οποίες προκαλούν το αίσθημα της ικανοποίησης και κρατούν μακριά την κατάθλιψη η συμβάλλουν στην καταπολέμηση της.

Δημοκρατικό μέσο

Οι δύο τροχοί προσφέρουν έναν τρόπο εκγύμνασης η μετακίνησης ανεξάρτητα από τον σωματότυπο η το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του ποδηλάτη. Μπορεί να κάνειςπετάλι όσο αργά ή όσο γρήγορα επιθυμείς είτε πρόκειται για commute στη δουλειά είτε για μια κυριακάτικη βόλτα.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Πέρα από τα αρχικά έξοδα απόκτησης του και κάποια μικρά ποσά για τη συντήρηση του, το ποδήλατο είναι αρωγός στην προσπάθεια σου να γλιτώσεις χρήματα από τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο η τα μέσα μεταφοράς.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα το ποδήλατο είναι ένας από τους πιο φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης. Η κλιματική αλλαγή εντείνεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα που επιζητά άμεσα λύση και η χρήση του ποδηλάτου για κοντινές διαδρομές που μας επιτρέπουν να αφήσουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι είναι ένα λιθαράκι που όλοι μας μπορούμε να βάλουμε.

Ταξίδι ανακάλυψης

Για εκείνους που αναζητούν μια απόδραση από την ρουτίνα της καθημερινότητας και τις επαναλαμβανόμενες διαδρομές με το αυτοκίνητο η τα μέσα μεταφοράς προς τη δουλειά το ποδήλατο δίνει ξανά τη λύση. Ανακάλυψε νέες γειτονιές στην πόλη σου ή απόλαυσε εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομές με το ποδήλατο βουνού.

Μακροζωία

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης οι ποδηλάτες στην Ολλανδία ζούνε κατά μέσο όρο έξι μήνες παραπάνω από όσους δεν ποδηλατούν ενώ 6,500 θάνατοι αποτρέπονται κάθε χρόνο.

Κοινωνικοποίηση

Το αγαπημένο δίκυκλο μπορεί να σας οδηγήσει με ασφάλεια σε νέες γνωριμίες και ενδεχομένως φιλίες με άτομα που αγαπούν την ποδηλασία. Τα τελευταία χρόνια οι ποδηλατικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί και θα σε δεχθούν με χαρά στην παρέα τους.

Εξοικονόμηση χρόνου

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις η μετακίνηση με το ποδήλατο τις ώρες αιχμής γλιτώνει πολύ χρόνο σε όσους επιλέγουν το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς σε σχέση με το αυτοκίνητο και τους δίνει το πλεονέκτημα ότι φτάνουν στον χώρο εργασίας τους ευδιάθετοι μιας και δεν “παλεψαν" με την κίνηση για ακόμα ένα πρωινό.

Καλύτερος ύπνος

Η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητα μας βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στο να έχουμε ένα πιο ποιοτικό ύπνο και το ποδήλατο είναι μια πολύ καλή συνήθεια που θα συνδράμει στην προσπάθεια ξεκούρασης του σώματος και του πνεύματος το βράδυ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v