Εύκολα και νόστιμα κρύα πιάτα για να μην μπλέκεις με κατσαρόλες

Από σαλάτες με έτοιμα όσπρια μέχρι ταρτάρ τόνου, 5 καταπληκτικές συνταγές χωρίς καθόλου μαγείρεμα για να εξοικονομήσεις χρόνο και ρεύμα.

Εύκολα και νόστιμα κρύα πιάτα για να μην μπλέκεις με κατσαρόλες

Ωραία και τα κοκκινιστά μοσχαράκια, αλλά μερικές φορές θέλεις να φτιάξεις κάτι εύκολο και γρήγορο, και να γλιτώσεις χρόνο και από το μαγείρεμα, και από το πλύσιμο κατσαρολικών που ακολουθεί. Για να μη μιλήσουμε και για την οικονομία που θα κάνεις στο ρεύμα, win win situation που λέγαμε και στο χωριό. Για εκείνες τις φορές, λοιπόν, σου βρήκαμε τέλειες συνταγές για κρύα πιάτα που δεν χρειάζονται καθόλου μαγείρεμα.

Ταρτάρ Τόνου με Αβοκάντο

Υλικά:
500 γρ φρέσκο φιλέτο τόνου, μισό ώριμο αβοκάντο, 1 ξερό λευκό κρεμμύδι, 2 κ.γλ. κάπαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 λάιμ, 2 κ.σ. χοντροκομμένο κόλιανδρο, λίγες φέτες φρέσκο τσίλι, λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρό καρέ το κρεμμύδι και τοποθετούμε 3-4 κ.γλ. για 10’ σε ένα μπολ με κρύο νερό για να φύγει η κάψα του. Παράλληλα με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον φρέσκο τόνο σε μικρά κυβάκια και τον διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να προχωρήσουμε στην παρασκευή του ταρτάρ τόνου. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε και αυτό αντίστοιχα σε μικρούς κύβους. Κόβουμε λεπτές φέτες από μία κόκκινη καυτερή πιπεριά και ξεπλένουμε καλά την κάπαρη σε άφθονο τρεχούμενο νερό.

Σουρώνουμε το κρεμμύδι και προχωράμε στην προετοιμασία για το πιο γρήγορο ταρτάρ φρέσκου τόνου: Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε τον κομμένο τόνο, την κάπαρη, το ελαιόλαδο, τον χυμό από το λάιμ, το τσίλι, το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε στο ταρτάρ τον κόλιανδρο με το αβοκάντο και ανακατεύουμε με προσοχή. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Χωριάτικη με έτοιμα ρεβύθια

Υλικά:
250 γρ. μαγειρεμένα ρεβίθια (τα βρίσκεις σε σακουλάκι στο σούπερ μάρκετ), 8 φιλέτα αντζούγια, 10-12 ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα, 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, 1 αγγούρι κομμένο σε τέταρτα, 5 ελιές κομμένες σε φέτες, 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξύδι, 40 γρ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβίθια, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το αγγούρι, τις ελιές, τα μυρωδικά, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τη σαλάτα για 15’ στο ψυγείο. Τέλος προσθέτουμε τις αντζούγιες, τη φέτα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ

Μαυρομάτικα με ελαφριά ταρτάρ γιαουρτιού

Υλικά:
300 γρ. μαγειρεμένα μαυρομάτικα φασόλια (τα βρίσκεις, όπως και τα ρεβύθια, σε σακουλάκια https://www.3alfa.gr/proion/etoima-fysika-fasolia-mayromatika/ στο σούπερ μάρκετ), ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 καρότο χοντροτριμμένο, 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια, αλάτι

Για της σως ταρτάρ: 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες), 4 αγγουράκια μέτρια, 2 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν, 1 κ.γ. κάπαρη ξαλμυρισμένη & ψιλοκομμένη, 3 κ.σ. ελαιόλαδο,
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για της σως ταρτάρ: Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αγγουράκια ψιλοκομμένα, τη μουστάρδα, την κάπαρη, το ελαιόλαδο, αλάτι (λίγο), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο μέχρι να ενωθούν σε πηχτό μείγμα. Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βάζουμε σε μπολ το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο, την πιπεριά και τα στραγγισμένα μαυρομάτικα. Προσθέτουμε τη μισή σος ταρτάρ και ανακατεύουμε απαλά να δέσουν τα υλικά.

Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως, αν θέλουμε μαζί με την υπόλοιπη ταρτάρ ή φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Μπορούμε να τη σερβίρουμε όπως είναι ή μαζί με αραβικές πίτες (τυλιγμένες σαν wrap ή ψημένες σε τριγωνάκια).

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Πράσινη σαλάτα με φράουλες, ανθότυρο και αμύγδαλα

Υλικά:
250 γρ. baby φύλλα ρόκας (ή σπανάκι), 1 μικρό μαρούλι χοντροκομμένο, 1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου κομμένα στη μέση, 8 φράουλες, 200 γρ. ανθότυρο χοντροσπασμένο με το χέρι, 60 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Για το dressing: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. χυμό λάιμ (ή λεμονιού), αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα, το μαρούλι και τον δυόσμο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλες. Ετοιμάζουμε το dressing χτυπώντας όλα τα υλικά στο multi ή με σύρμα σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε τη ρόκα, το μαρούλι και τον δυόσμο σε μια σαλατιέρα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε τις φράουλες, το ανθότυρο και τα αμύγδαλα, περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από εδώ

Τονοσαλάτα με αβοκάντο

Υλικά:
1 συσκ. τόνο σε νερό στραγγισμένη, 1 μικρό αγγούρι τριμμένο, 1 καρότο τριμμένο, 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο, λίγο μαϊντανό, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, 1 κ.σ. μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά, 1 κ.γ. μουστάρδα, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο), 1 πολύ ώριμο και μαλακό αβοκάντο, παξιμαδάκια ή ψωμί ολικής

Εκτέλεση:
Τρίβουμε πρώτα σε χοντρό τρίφτη το αγγούρι και το στύβουμε. Εναλλακτικά το ψιλοκόβουμε. Στραγγίζουμε τον τόνο και με πιρούνι τον σπάμε. Τον βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και το μαϊντανό. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε το αγγούρι και ανακατεύουμε. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και προσθέτουμε αλάτι και λεμόνι. Τα λιώνουμε με πιρούνι. Αλείφουμε τα παξιμαδάκια με το λιωμένο αβοκάντο και από πάνω βάζουμε τονοσαλάτα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v