Τέλειες ανοιξιάτικες μονοήμερες… εδώ γύρω

Σε λουλουδιασμένα μονοπάτια, ειδυλλιακά φαράγγια και φανταστικούς αρχαιολογικούς χώρους, οι μονοήμερες της άνοιξης έχουν άλλη χάρη.

Τέλειες ανοιξιάτικες μονοήμερες… εδώ γύρω

Τι χρειάζεται η ιδανική μονοήμερη εκδρομή; Μια ηλιόλουστη Κυριακή, καλή παρέα και λίγη φύση να ανοίξει το μάτι μας μετά από τόση αθηναϊκή γκριζάδα. Και μπορεί για τα δύο πρώτα να μην μπορούμε να κάνουμε πολλά, τα ιδανικά τοπία όμως τα έχουμε, και μπορούμε άνετα να τα μοιραστούμε μαζί σου.

Το φαράγγι της Οινόης, στον Μαραθώνα

Μια ωρίτσα μακριά από την πόρτα μας, το μέχρι πρόσφατα άγνωστο Φαράγγι της Οινόης είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορίες που μπορείς να κάνεις εντός Αττικής. Ειδυλλιακό και καταπράσινο, πλαισιωμένο από τρεχούμενα νερά και βατραχάκια που κοάζουν, το μονοπάτι ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης και καταλήγει στο Φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα. Για να το περπατήσεις ολόκληρο και να γυρίσεις πίσω, θα χρειαστείς περί τις τρεις ώρες –το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 8,2 χιλιόμετρα. Στην επιστροφή, θα πιάσεις τραπεζάκι για αξέχαστα κρέατα στην Argentina στο Καλέντζι, ή για θαλασσινά πλάι στη θάλασσα στον Βράχο, κοντά στον Τύμβο του Μαραθώνα.

Διαβάστε περισσότερα - Το Φαράγγι της Οινόης είναι η τέλεια ανοιξιάτικη βόλτα στην Αττική 

@irokounadi #marathonas #athens #greecetraveltips ♬ Passe à ton voisin - Ridan

Οι καταρράκτες της Πέτρας, στην Αλίαρτο

Περί τη μιάμιση ώρα από την Αθήνα, οι καταρράκτες της Πέτρας βρίσκονται περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό Πέτρα στην Αλίαρτο, και είναι ένα φαντασμαγορικό φυσικό τοπίο που προσφέρεται και για πικνίκ –θα βρεις τραπεζάκια διάσπαρτα κάτω από τα πλατάνια της διαδρομής. Περπάτημα πολύ δεν χρειάζονται, ένα 5λεπτο σε σούπερ βατό μονοπάτι από εκεί που θα αφήσεις το αυτοκίνητο θα σε φέρει σε έναν καταρράκτη εντυπωσιακό, που πέφτει από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας λιμνούλες μπροστά του. Αν δεν φέρεις πικνίκ, σούπερ στάση για μεζεδάκια και τσίπουρα στην επιστροφή είναι η αυλίτσα του Φαρμακοποιού, στο χωριό που λέγεται Πέτρα.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στους καταρράκτες της Πέτρας 

Το Πόρτο Γερμενό

Καλά και τα φαράγγια, ωραίες και οι εξοχές, αλλά εσύ με το που μπει Μάιος λαχταράς λίγη θάλασσα, κι εμείς χατίρια δεν χαλάμε. Ειδικά όταν έχουμε προτάσεις που τα συνδυάζουν όλα, και φύση φουλ του πράσινου και παραλίες για τα πρώτα σου πλατσουρίσματα, και μονοπάτια παραθαλάσσια τύφλα να ‘χουν τα βουνά (Μονοπάτι της Αλκυόνης λέγεται, τσέκαρέ το εδώ) και αρχαία κάστρα σαν αυτό των Αιγοσθενών που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και γίνεται μια τέλεια πλην σύντομη πεζοπορία από την παραλία. Κι όταν όλες αυτές οι βόλτες σου ανοίξουν την όρεξη, θα πιάσεις τραπεζάκι για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο Καΐκι του Μιχάλη, που απολαμβάνει και σούπερ θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό 

Το Αμφιαράειο, στον Ωρωπό

Ακόμα και αν είσαι από αυτούς που δηλώνουν μετά βδελυγμίας ότι «βαριούνται τα αρχαία», εδώ θα γουστάρεις, βάζουμε και στοίχημα. Γιατί το Αμφιαράειο είναι ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχεις δει, έτσι όπως απλώνεται στο σημείο που συναντιούνται δύο καταπράσινες βουνοπλαγιές, γύρω από τα νερά ενός μικρού ποταμού που κυλά κανονικότατα μέχρι σήμερα. Στη μια του όχθη σώζονται αρχαίο θέατρο, ιερά και τμήματα του αρχαίου μαντείου, στην άλλη λουλουδιασμένα πλατώματα προσφέρονται για να αράξεις, να λιαστείς και να χαζεύεις την θέα με τις ώρες. Για φαγητό μετά, θα πας γραμμή για προβατίνα και παϊδάκια στον Λίτσα ένα 20λεπτο μακριά.

Λεπτομέρειες για το ποιος ήταν ο Αμφιάραος και τι ακριβώς θα δεις στον αρχαιολογικό χώρο έχουμε εδώ - Το Αμφιαράειο του Ωρωπού γίνεται τέλεια μονοήμερη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v