Εσύ μίλησες με το ChatGPT;

Τι είναι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης με το οποίο όλοι έχουν πάθει την πλάκα τους και τι αδυναμίες έχει;

Εσύ μίλησες με το ChatGPT;

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο ερχομός του ChatGPT στο διαδίκτυο προκάλεσε τον ίδιο χαμό με τον ερχομό του… Internet. Μπορεί και ναι, προχωράμε.

Συζητήσεις επί συζητήσεων για τη δυστοπία που θα φέρει στους δημιουργούς περιεχομένου, αλλά και για το πόσο εντυπωσιακά αποτελεσματικό είναι στο να δίνει απαντήσεις για τα πάντα, το ChatGPT είναι αναμφίβολα το «καυτό» θέμα των τελευταίων μηνών στην παγκόσμια ιντερνετική κοινότητα.

Τι είναι όμως;

Πρόκειται για ένα εργαλείο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που καθοδηγείται από την τεχνολογία AI (τεχνητή νοημοσύνη) και σου επιτρέπει να μιλάς μέσω του chat (σχεδόν) σαν να μιλάς σε άνθρωπο που γνωρίζει (σχεδόν) τα πάντα. Δημιουργήθηκε από την OpenAI, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και έρευνας, και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 30 Νοεμβρίου 2022.

Το μοντέλο γλώσσας που χρησιμοποιεί μπορεί να απαντήσει σε πάσης φύσεως ερωτήσεις, αλλά δεν σταματά εκεί. Μπορεί να γράψει άρθρα ή εργασίες, να περιγράψει την τέχνη με μεγάλη λεπτομέρεια, να δημιουργήσει περιγραφές για την δημιουργία τέχνης, να κάνει φιλοσοφικές συζητήσεις, ακόμη και να γράψει κώδικα.

Μπορείς όμως να το χρησιμοποιήσεις και για πιο απλές δραστηριότητες, όπως το να κάνεις μια φιλική κουβεντούλα ή να του πεις να σου προτείνει συνταγές με βάση υλικά που έχεις ή να σου φτιάξει μια λίστα για το σούπερ μάρκετ.

Επί του παρόντος, η χρήση του είναι δωρεάν, επειδή το ChatGPT βρίσκεται στη φάση έρευνας και συλλογής σχολίων. Έχει όμως και μια επιλογή συνδρομής με 20 $/μήνα, η οποία σου δίνει επιπλέον προνόμια, όπως γενική πρόσβαση ακόμη και όταν η χωρητικότητα του server είναι πλήρης και ταχύτερους χρόνους απόκρισης.

Γιατί τόσος χαμός;

Η εμφάνισή του έκανε σαματά και όχι αδίκως. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δείγμα του τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη αν δουλέψει σωστά.

«Το ChatGPT είναι τρομακτικά καλό. Δεν απέχουμε πολύ από ένα επικίνδυνα ισχυρό AI», είχε δηλώσει ο Elon Musk, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές του OpenAI, πριν φύγει από την εταιρεία. Ο Sam Altman, επικεφαλής του OpenAI, ανέφερε πως το ChatGPT είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την κυκλοφορία του.

Σύμφωνα με ανάλυση της ελβετικής τράπεζας UBS, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών. Η ανάλυση εκτιμά ότι είχε 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον Ιανουάριο, μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του. Ενδεικτικά, χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φτάσει το TikTok τους 100 εκατομμύρια χρήστες.

Και ποια η διαφορά του από το Google;

Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλώσσας που δημιουργήθηκε για να διεξάγει μια συνομιλία με τον χρήστη. Μια μηχανή αναζήτησης ψάχνει ιστοσελίδες στο διαδίκτυο για να βοηθήσει τον χρήστη να βρει τις πληροφορίες που ζήτησε. Το ChatGPT δεν έχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο, όμως χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έμαθε από τα δεδομένα εκπαίδευσης για να δημιουργήσει μια απάντηση, η οποία αφήνει περιθώρια για σφάλματα.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι το ChatGPT έχει πρόσβαση σε πληροφορίες μόνο έως το 2021, ενώ μια κανονική μηχανή αναζήτησης έχει πρόσβαση σε πιο πρόσφατες πληροφορίες. Επομένως, αν ρωτήσεις το ChatGPT ποιος κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022, δεν θα σου δώσει απάντηση, αλλά η Google θα το κάνει.

Οι αδυναμίες του

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται εντυπωσιακό, το ChatGPT εξακολουθεί να έχει περιορισμούς. Τέτοιοι περιορισμοί περιλαμβάνουν την αδυναμία απάντησης σε ερωτήσεις που είναι διατυπωμένες με συγκεκριμένο τρόπο, καθώς απαιτείται αναδιατύπωση για την κατανόηση της ερώτησης. Ένας σημαντικός περιορισμός είναι η έλλειψη ποιότητας στις απαντήσεις που προσφέρει, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να φαίνονται κανονικές, αλλά δεν βγάζουν νόημα ή μπορεί να είναι υπερβολικά περίπλοκες.

Αντί να ζητά διευκρινίσεις για διφορούμενες ερωτήσεις, το μοντέλο απλώς μαντεύει τι σημαίνει η ερώτησή σου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος [WU1] απαντήσεις σε ερωτήσεις. Το βασικό του πρόβλημα άρα είναι ότι ενώ οι απαντήσεις που παράγει έχουν υψηλό ποσοστό λάθους, συνήθως φαίνονται σωστές και είναι εύκολο να παραχθούν.

Και οι φόβοι για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το λανσάρισμά του προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τα chatbot AI που αντικαθιστούν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Για παράδειγμα, το chatbot μπορεί να γράψει ένα άρθρο για οποιοδήποτε θέμα (αν και όχι απαραίτητα με ακρίβεια) μέσα σε δευτερόλεπτα, εξαλείφοντας ενδεχομένως την ανάγκη για έναν συγγραφέα.

Το chatbot μπορεί επίσης να γράψει μια ολόκληρη εργασία μέσα σε δευτερόλεπτα, διευκολύνοντας τους μαθητές να «κλέψουν». Αυτό οδήγησε ορισμένες σχολικές περιφέρειες να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτό.

Μια άλλη ανησυχία είναι η πιθανή διάδοση παραπληροφόρησης. Δεδομένου ότι το bot δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να κάνει λάθη στις πληροφορίες που μοιράζεται.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται – προς το παρόν- για ένα αρκετά διασκεδαστικό εργαλείο, το οποίο γεμίζει όμορφα τον ελεύθερο σου χρόνο.

Δες παρακάτω τι μας απάντησε σε μερικές σοβαρές ή και λιγότερο σοβαρές ερωτήσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v