Μη γεμίζεις την κουταλιά με νερό: Τι να κάνεις όταν νιώθεις ότι βουλιάζεις

Ξέχνα τις βόλτες στη θάλασσα και τους μαραθώνιους σεξ που προτείνουν οι γνωστές λίστες συμβουλών, και έλα να δούμε μερικές πραγματικές λύσεις.

Μη γεμίζεις την κουταλιά με νερό: Τι να κάνεις όταν νιώθεις ότι βουλιάζεις

Όχι, δεν θα σου πούμε να πας μια βόλτα στην θάλασσα. Εκτός αν νιώθεις πως σε βοηθάει. Τότε, οπωσδήποτε, να πας και μια βόλτα στην θάλασσα. Ωστόσο οι λίστες συμβουλών που προτείνουν πράγματα όπως «βάλε την αγαπημένη σου μουσική και κάνε ένα ζεστό αφρόλουτρο» είναι, ας το παραδεχτούμε, αστείες αν σε απασχολεί οτιδήποτε σοβαρότερο από το πόση κίνηση συνάντησες σήμερα στο δρόμο για τη δουλειά. Πόσο μάλλον όταν νιώθεις να βουλιάζεις, όταν ανησυχείς πως η ζωή σου βρίσκεται σε τέλμα, ή όταν βλέπεις την κατάθλιψη να σου χτυπά πόρτα. Τότε καμία βόλτα στην θάλασσα και κανένας μαραθώνιος σεξ δεν θα σου λύσουν το πρόβλημα. Μόνο τα παρακάτω θα το κάνουν.

Κάνε ψυχοθεραπεία

Ξεπέρνα το ταμπού του ψυχολόγου, που ξεπερνάει τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία προς μεγάλη μας χαρά, και ξεκίνα ψυχοθεραπεία, θα δεις την ζωή σου να αλλάζει και τις σκέψεις σου να μπαίνουν σε μια σειρά που ούτε φανταζόσουν ότι υπάρχει. Δέκα πολύ καλοί λόγοι για να πάρεις την γενναία απόφαση εδώ, και όλες οι διευθύνσεις για να κάνεις ψυχοθεραπεία δωρεάν, αν το πρόβλημα είναι τα λεφτά, εδώ

Εξέτασε σοβαρά τις εναλλακτικές σου

Κι όταν λέμε σοβαρά, εννοούμε σοβαρά: Με χαρτί και μολύβι. Με λογιστή, αν το βασικό σου θέμα είναι η δουλειά και η εναλλακτική το να αλλάξεις κλάδο. Με δικηγόρο, αν το πρόβλημα είναι ο γάμος σου και η εναλλακτική το διαζύγιο. Με σύμβουλο σχέσεων, αν το θέμα είναι η σχέση σου. Και πάει λέγοντας.

Άλλαξε περιβάλλον

Δεν χρειάζεται να είναι τόσο δραστική αλλαγή όσο το να μεταναστεύσεις –αν και, ειλικρινά μιλώντας, ξέρουμε ελάχιστο κόσμο που το μετάνιωσε. Μερικές φορές, για να βγεις από το τέλμα χρειάζεται μια μικρή –που τελικά αποδεικνύεται μεγάλη– αλλαγή στην καθημερινότητά σου. Αυτή μπορεί να είναι για παράδειγμα μια καινούρια ενασχόληση, ένα χόμπι ή ένα σεμινάριο, και μια καινούρια παρέα που θα γνωρίσεις εκεί.

Μίλα σε κάποιον που σε ξέρει καιρό

Μην υποτιμάς το δίκτυο υποστήριξης που έχεις διαθέσιμο, επειδή «δεν θέλεις να γίνεσαι βάρος» ή «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάς». Οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν όλη σου τη ζωή, ή έστω τη μισή, μπορεί να μην είναι σε θέση να υποκαταστήσουν έναν ειδικό ψυχικής υγείας, μπορούν όμως να σου υπενθυμίσουν τις επιτυχίες και τους κόπους σου, τις χαρούμενες μέρες που μοιράστηκαν μαζί σου, και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου που υποτιμάς ή αγνοείς όταν είσαι στις μαύρες σου. Ακόμα και τίποτα από αυτά να μην πιάσει, και μόνο να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι δεν θα σε κρίνει, βοηθάει πολλές φορές από μόνο του.

Δώσε χρόνο

Αν περνάς μια σκοτεινή περίοδο λόγω συγκεκριμένου συμβάντος (πενθείς ένα θάνατο, ας πούμε, ή έναν χωρισμό) το τελευταίο πράγμα που θέλεις να ακούσεις είναι αυτή η κλισεδιά που λέει πως «ο χρόνος όλα τα γιατρεύει». Γιατί όχι, τα σοβαρά δεν τα γιατρεύει. Αυτό που κάνει είναι ότι αφήνει εσένα να ωριμάσεις, να εξελιχθείς, να επεξεργαστείς συναισθήματα και καταστάσεις και τελικά να μάθεις να ζεις με τα τραύματα και τις αναμνήσεις. Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Τα σκοτάδια, όμως, τελικά δεν τα νικάει ο χρόνος. Εσύ τα νικάς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v