10 καλοί λόγοι να κάνεις ψυχοθεραπεία

Τι θα σου προσφέρει τέλος πάντων η ψυχοθεραπεία, και γιατί να πάρεις την γενναία απόφαση να ξεκινήσεις; Για πολλούς λόγους. Τουλάχιστον δέκα, για την ακρίβεια.

10 καλοί λόγοι να κάνεις ψυχοθεραπεία

Δεν ξέρουμε αν το έχεις προσέξει και στον περίγυρό σου, αλλά το λεγόμενο «ταμπού του ψυχολόγου» που κατατρώει τις μεσογειακές μας κοινωνίες επιτέλους σπάει. Όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί πως, όπως όταν σε πονάει το δόντι πας στον οδοντίατρο, έτσι και όταν έχεις προβλήματα στις σχέσεις, τις σκέψεις ή τις συμπεριφορές σου, πας στον ψυχολόγο. Ναι, είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, χωρίς μα-μου, «αν πάω σε ψυχολόγο θα τον τρελάνω» (πίστεψε μας, είσαι γατάκι μπροστά σε ό,τι έχει δει) και «δεν έχω πρόβλημα, μια χαρά είμαι, άλλοι περνάνε χειρότερα» (ναι, αλλά εσύ θα μπορούσες να περνάς καλύτερα). Κι αυτοί είναι δέκα πολύ σημαντικοί λόγοι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία χτες.

Θα καταλάβεις τον τρόπο σκέψης σου

Τα μισά και βάλε από τα προβλήματά σου πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν ξέρεις γιατί σκέφτεσαι όπως σκέφτεσαι. Ακούγεται κλισέ, ναι, αλλά θα εκπλαγείς διαπιστώνοντας ότι ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργείς δεν είναι ούτε 100% δικός σου, ούτε λαξευμένος στην πέτρα. Αν θέλεις, αλλάζει.

Θα καταλάβεις καλύτερα και τους άλλους

Συνειδητοποιώντας ότι δεν κατέχεις τη μία και μοναδική αλήθεια, μαθαίνεις να μπαίνεις ευκολότερα στην θέση του άλλου, κι αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους.

Θα μάθεις να βάζεις όρια

Γιατί άλλο είναι να καταλαβαίνεις τους άλλους, και άλλο να γίνεσαι λάστιχο για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες τους παραγκωνίζοντας τις δικές σου.

Θα σοκαριστείς με κομμάτια του εαυτού σου που αγνοούσες

Ακόμα και αν έχεις μια γενική ιδέα σχετικά με το από πού πηγάζουν οι προβληματικές συμπεριφορές ή πτυχές του χαρακτήρα σου, οι πιθανότητες λένε πως δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις. Η στιγμή που ο ψυχολόγος θα ανοίξει με μια ερώτηση ένα μυστικό πέρασμα στο μυαλό σου ή στην παιδική σου ηλικία που ούτε καν φανταζόσουν ότι υπήρχε, είναι σοκαριστική –και ταυτόχρονα απόλυτα ανακουφιστική.

Θα μάθεις να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

Όχι μόνο επειδή κατανοώντας τον τρόπο σκέψης σου καταλαβαίνεις καλύτερα και τα κίνητρα και τις βαθύτερες επιθυμίες σου, αλλά και γιατί το να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία είναι μια από τις πιο γενναίες αποφάσεις που μπορείς να πάρεις. Αν δεν μάσησες μπροστά σε αυτήν, δεν θα μασήσεις πουθενά.

Θα αγαπήσεις επιτέλους τον εαυτό σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι παγιδευόμαστε σε σχέσεις (όχι μόνο ερωτικές, σχέσεις γενικώς) και δουλειές που μας εγκλωβίζουν επειδή θεωρούμε πως δεν αξίζουμε καλύτερα. Το να μάθεις ποιος/α είσαι, μαζί με όλες τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σου, είναι το πρώτο βήμα για να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Ή δες το κι έτσι: Δεν γίνεται να αγαπήσεις κάποιον που δεν ξέρεις.

Θα μάθεις να διαλέγεις τις μάχες σου

Αν είχες ποτέ μια από εκείνες τις 70άρες θείες με το βιτριολικό χιούμορ και τις θανατηφόρες ατάκες που ζωντάνευαν με την παρουσία τους κάθε βαρετή οικογενειακή μάζωξη, ξέρεις ότι οι άνθρωποι που τα έχουν βρει με τον εαυτό τους και δεν έχουν πια ανάγκη να αποδείξουν τίποτα σε κανέναν, περνάνε καλύτερα απ’ όλους. Δεν χρειάζεται να φτάσεις 70 για να το κατακτήσεις αυτό. Γίνεται και με ψυχοθεραπεία.

Θα συγχωρήσεις τους γονείς σου (ή και όχι)

Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα κάνεις ειρήνη με το γεγονός πως ήταν αυτοί που ήταν και –το δυσκολότερο– πως δεν έφταιγες εσύ γι’ αυτό. Αφού πρώτα ανακαλύψεις (και ταραχτείς με) τον θυμό που έχεις μέσα σου για όσα έκαναν ή δεν έκαναν, και ο οποίος είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερος απ’ ό,τι φανταζόσουν. Αλλά για να τον αποβάλεις, πρέπει πρώτα να τον δεις. Γι’ αυτό λέγαμε παραπάνω ότι η ψυχοθεραπεία είναι γενναία απόφαση. Γιατί δεν είναι εύκολη.

Θα καθησυχάσεις κάπως τους φόβους σου

Εντοπίζοντας από πού προέρχονται, θα μάθεις να τους διαχειρίζεσαι, ή τουλάχιστον να μην τους αφήνεις να οδηγούν κάθε σου απόφαση, σχέση ή συμπεριφορά.

Θα ξαλαφρώσεις λιγάκι από το βάρος της ύπαρξης

Αυτό που όλοι κουβαλάμε, χωρίς ακριβώς να το συνειδητοποιούμε, αλλά που είναι ακριβώς αυτό που φταίει κάθε φορά που αισθάνεσαι πως δεν ξέρεις τι ακριβώς σου φταίει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v