Κάνε βίγκαν Πάσχα κι άσε τον Μπουγά να λέει

Αν φέτος το Πάσχα προτιμάς το αρνάκι ελεύθερο να τρέχει στο λιβάδι, σου έχουμε τρεις λαχταριστές συνταγές για να το αντικαταστήσεις.

Κάνε βίγκαν Πάσχα κι άσε τον Μπουγά να λέει

Άσε τον Μπουγά να λέει. Μια χαρά βήγκαν Πάσχα μπορείς να κάνεις αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ή αν θες να απέχεις από το κρέας για ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους.

Και νόστιμη μαγειρίτσα θα φτιάξεις, και μανιτάρια στον φούρνο σκέτο λουκούμι και βήγκαν κοκορέτσι θα τσακίσεις.

Αμ, πώς!

Μαγειρίτσα με μανιτάρια και ταχινολέμονο σκέτη νοστιμιά

Υλικά: 800 γρ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα-πλευρώτους-πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο, 1 ματσ. καυκαλήθρες, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 μαρούλι ψιλοκομμένο, 1/2 φλ. ρύζι γλασέ, 3 κ.σ. γεμάτες ταχίνι, αλάτι, πιπέρι, 2 λεμόνια (χυμό)

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε πρώτα τα μανιτάρια πολύ σχολαστικά και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά για τη μαγειρίτσα με μανιτάρια, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε.

Τα αφήνουμε στην άκρη. Θα χρησιμοποιήσουμε μεσαία κατσαρόλα πλασοτέ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών για 3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό. Προσθέτουμε το ρύζι, 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το ψιλοκομμένο μαρούλι και τα μυρωδικά. Από μυρωδικά ή χόρτα μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει να τρώτε. Άνηθο, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια κλπ.

Αφήνουμε την μαγειρίτσα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι την μαγειρίτσα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κοπεί ο βρασμός.

Για το ταχινολέμονο, σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι σε λίγες κουταλιές χλιαρό νερό. Το αραιώνουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας. Ανακατεύουμε καλά το ταχινολέμονο.

Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό από την νηστίσιμη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε με κουτάλι να αραιώσει τελείως. Αν χρειαστεί, προσθέστε ακόμα λίγο ζωμό από τη μαγειρίτσα ώστε το νηστίσιμο αυγολέμονο να έχει υγρή μορφή. Προσθέτουμε το νηστίσιμο αυγολέμονο με ταχίνι στην κατσαρόλα περιχύνοντας την μαγειρίτσα.

Ελέγχουμε το αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον άνηθο η μάραθο. Ανακατεύουμε καλά την μαγειρίτσα με τα μανιτάρια μέχρι να ασπρίσει από το ταχίνι που προσθέσαμε. Σκεπάζουμε την μαγειρίτσα με μανιτάρια και την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά. Την σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Συνταγή από εδώ 

Vegan κοκορέτσι, κι όμως υπάρχει!

Υλικά: 2 κούπες κιμά σόγιας ψημένο (ή ρεβύθια ψημένα και περασμένα σε μπλέντερ), 2 κούπες μανιτάρια από κουτί ή φρέσκα σε φέτες, στραγγισμένα, κομμένα στην μέση, 2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 κ.σ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη, 10 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. κοφτή πιπέρι , 1,5 κοφτές κ.γ. κύμινο, 1,5 κ.γ. κάρυ, 2 κούπες αλεύρι γλουτένης (ή άλλο αλεύρι αλλά δεν θα σφίξει τόσο εκτός αν βάλετε 1 κ.γ. άγαρ, γκουαμ γκαρ, ξάνθαμ γκαρ ή άλλο πυκνωτικό), νερό όσο πάρει, προαιρετικά

Για το γαρνίρισμα: 150 γρ μακαρόνια για παστίτσιο, ψημένα, καπνιστή πάπρικα, κάρυ

Εκτέλεση: Μαρινάρουμε τα μανιτάρια σε λίγο βαλσάμικο για 1-2 ώρες. Ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό με 1 κ.σ αλάτι τον ξερό κιμά σόγιας και στραγγίζουμε σφίγγοντας τον λίγο-λίγο στην χούφτα μας, με μέτρια δύναμη. Κρατάμε όσο θέλει η συνταγή και τον υπόλοιπο τον φυλάμε στον καταψύκτη. Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.

Σε ένα βαθύ σκεύος αναμειγνύουμε τα υλικά του κορμού, βάζοντας τελευταίο όλο το αλεύρι. Αναμειγνύουμε καλά ώστε να κάνουμε ένα στιβαρό και σφιχτό ρολό, όχι πλαδαρό-χαλαρό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να γίνει καλύτερη μείξη, αν και συνήθως δεν χρειάζεται.

Ψήνουμε τον κορμό σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 30-60 λεπτά περίπου, σε ελαφριά λαδωμένο ταψάκι ή σε λαδόκολα, ώστε να σφίξει αρκετά καλά και να είναι σχεδόν έτοιμο.

Βγάζουμε τον κορμό και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στρώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, βάζουμε από πάνω τον κορμό και τον τυλίγουμε. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγη καπνιστή πάπρικα και λίγο κάρυ.

Βάζουμε το κοκορέτσι στον φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα ή μέχρι να ξεροψηθεί (10-20 λεπτά περίπου) και είναι έτοιμο.

Συνταγή από εδώ. 

Μανιτάρια στον φούρνο με πράσα και κρεμμύδια

Υλικά: 500 γρ.    μανιτάρια πλευρώτους, 500 γρ. μανιτάρια portobello, 400 γρ. μανιτάρια champignon 2-3 πράσα, το άσπρο κομμάτι τους, 1 κρεμμύδι μεγάλο, ½  λεμόνι, τον χυμό του

Για τη μαρινάδα: 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, ½ κ.γ. πάπρικα, ½ κ.γ. θυμάρι ξερό, ½ κ.γ. ρίγανη ξερή, ¼ κ.γ., αλάτι, 1⁄8 κ.γ., πιπέρι, 2 κ.σ.             ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα πλευρώτους, ξεφλουδίζουμε τα πορτομπέλλο, καθαρίζουμε τα champignon και κόβουμε όλα τα μανιτάρια σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα υλικά για το μαρινάρισμα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσρόλα σωτάρουμε σε λίγο νερό το κρεμμύδι και τα πράσα για περίπου 5' μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 10'. Τέλος, σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού.

Μεταφέρουμε τα σωταρισμένα μανιτάρια σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20'-30' στις αντιστάσεις. Εάν τα θέλουμε πιο ξεροψημένα τα αφήνουμε στο γκριλ για 2-3΄ακόμη.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, γιαούρτι με σκόρδο, και πιτούλες.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v