Οι καλύτεροι μπακλαβάδες της Αθήνας

Μας πήραν τα σιρόπια με τους καλύτερους μπακλαβάδες των αθηναϊκών γειτονιών και δεν ντρεπόμαστε καθόλου να σ'το ομολογήσουμε.

Οι καλύτεροι μπακλαβάδες της Αθήνας

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι εκεί έξω. Αυτοί που λατρεύουν το μπακλαβά κι εκείνοι που δεν έχουν δοκιμάσει τον σωστό μπακλαβά. Μπορεί να φαντάζουν υπερβολικά τα γραφόμενά μας, όμως η αγάπη μας για το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό είναι τέτοια, που μας κάνει κι υπερβάλλουμε. Πριν μας κρίνεις, σου προτείνουμε να περάσεις μια βόλτα από τα καλύτερα μπακλαβαδοσπότ της πρωτεύουσας και να διαπιστώσεις ιδίοις στόμασι του λόγου μας το αληθές.

Παυλίδης

Κατεχάκη 59, Αθήνα, τηλ.: 210 6911912

Από το 1946 κρατάει αυτή η σιροπιαστή κολώνια στον Παυλίδη καθώς ο φημισμένος μπακλαβάς του είναι λόγος να βρεθείς στην Ελληνορώσων (το συγκεκριμένο κατάστημα άνοιξε το 1957) και να πάρεις κι εσύ το απολαυστικό ταψάκι που σου αναλογεί. Εδώ όλη τη δουλειά την κάνει το -πιο- τραγανό- πεθαίνεις φύλλο του που καλοψήνεται με μεράκι από τους μετρ των γλυκών του ταψιού που έχει ο Παυλίδης στην ομάδα του. Το ταψί μπακλαβά που θα βγάλει 8 γενναίες μερίδες κοστίζει 16€.

Anatolia Sweets

Γρυπάρη 128, Καλλιθέα, τηλ.: 211 4205553

Ένα Πολίτης ζαχαροπλάστης πάντοτε ξέρει και για αυτό να τον εμπιστεύεσαι. Αν τώρα δεν εμπιστεύεσαι ούτε αυτόν ούτε εμάς μια βόλτα στο Anatolia Sweets είναι αρκετή για να σου αλλάξει τη γνώμη. Εδώ ο μπακλαβάς μπαίνει πρώτη μούρη στη βιτρίνα κι είναι ένας από τους καλύτερους που θα δοκιμάσεις σε όλη την Αθήνα χάρη στο γλυκοφάγωτο λεπτό σιροπάκι του και τα έξτρα τραγανά φύλλα του.

Τα Γιούλια

Αναγεννήσεως 49-51 και Αλέκου Παναγούλη 74 και Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 27 91 538

Ο ήχος από το ιδανικά σιροπιασμένο, τραγανό φύλλο Βηρυτού όταν σπάει, αποτελεί τη ναυαρχίδα λατρείας των ανατολίτικων γλυκισμάτων. Το άρωμα βουτύρου και οι καβουρντισμένοι ξηροί καρποί είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του, και στα Γιούλια η ποιότητά τους είναι τουλάχιστον εξαιρετική. Με μακρά πολίτικη παράδοση στα σιροπιαστά και στο τσουρέκι, αυτό το ζαχαροπλαστείο στη Νέα Ιωνία (τρία τα εργαστήρια) είναι μπακλαβάς γωνία, όνομα και πράγμα. To ταψάκι στα 16,5€.

Κοσμικόν

Με έξι καταστήματα στην Αττική (Αγ. Νικόλαο, Αγ. Ελευθέριο, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Παρασκευή, Γλυφάδα, Π. Φάληρο) το Κοσμικόν είναι γνωστό ως ο ναός του γαλακτομπούρεκου. Παρόλα αυτά ο μπακλαβάς του παραμένει ήρεμη δύναμη, καθώς οι γνώστες των σιροπιαστών τον επιλέγουν φανατικά για την νοστιμιά και την τραγανότητά του, οι οποίες δεν αφήνουν δαχτυλάκι άγλειφο. Τα υπέροχα μπακλαβαδάκια του θα τα βρεις με 10€ το κιλό.

Παπαδιαμαντοπούλου 74, Αθήνα, τηλ.:21 0777 4012

Με οδηγό τη δημιουργική έμπνευση, την παράδοση και την μακρόχρονη εμπειρία, το εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο προσφέρει κολασμένες γλυκολιχουδιές από το 1969. Ο μπακλαβάς του Παύλου είναι τουλάχιστον εθιστικός με τη μυστική συνταγή του να δημιουργεί ουρές πελατών στο κατάστημα εδώ και πέντε δεκαετίες. Το ποτισμένο στο σιρόπι φύλλο του παραμένει τραγανό σε κάθε μπουκιά την ώρα που η γέμισή του δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια αφού σε αναγκάζει να κόψεις κι άλλο ένα κομμάτι για πάρτη σου. Το ταψάκι του μπακλαβά στα 15€ η ατομική μερίδα στα 3€.

Maxim

Τσακίρογλου 23, Πλατεία Βασ. Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210-93.24.603

Από το 1983 που άνοιξε το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο Maxim, δημιουργήθηκε το απόλυτο place to be για όσους λατρεύουν τα πολίτικα γλυκά που φέρουν ένα αέρα κωνσταντινοπολίτικο. Ο μπακλαβάς εδώ κλέβει δικαίως τις εντυπώσεις αφού φτιάχνεται με την παραδοσιακή ανατολίτικη συνταγή. Βουτυρώνεται όσο πρέπει και σιροπιάζεται μαεστρικά ενώ η γέμιση με το κελυφωτό φιστίκι από το Γκαζιαντέπ στέλνει πολλούς διαιτολόγους στο ταμείο ανεργίας. Από εμάς είναι μεγάλο ναι.

Baklavas

Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3213959 & Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9840 733

Η εικόνα των μαστόρων του μπακλαβά σε δράση, αποτελεί αξέχαστη εμπειρία. Ο καθένας απ΄ αυτούς περνάει 8-10 χρόνια σε κάθε στάδιο της παραγωγής του μπακλαβά, μέχρι την τελειοποίησή του, την προετοιμασία του ζυμαριού, τη μετατροπή του σε λεπτά φύλλα, την προετοιμασία του σιροπιού, το ψήσιμο στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μόνο αν είσαι μεταξύ των εκλεκτών μπορείς να βρεθείς στην ομάδα του Baklava και να απογειώσεις την γευστική εμπειρία του αγαπημένου μας σιροπιαστού.

Εδώ θα δεις τον μπακλαβά αλλιώς δοκιμάζοντας διαφορετικές κι εξίσου γλειφοδαχτυλικές εκδοχές του. Μπακλαβά αμύγδαλο, φυστίκι, σοκολάτα, ντούρουμ (Τυλιγμένος ζαχαροπλαστικά με ένα φυλλοειδές ρολό από φιστίκι. Το 90% είναι φιστίκι ενώ το σιρόπι του είναι ελαφρώς λιγότερο από αυτό του κλασικού μπακλαβά) αλλά και σομπιγιέτ (έχει 13 στρώματα και περιέχει σιμιγδάλι και άφθονα φιστίκια). Αφού δοκιμάσεις θα μονολογάς σαν τον μπακλαβά δεν έχει και με το δίκιο σου. Η τιμή του κιλού ξεκινά από τα 23€ το κιλό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v