Εργολάβοι, μπαμπάδες, ροξάκια κι άλλα γλυκά που δεν πολυτρώμε πια

Καλά τα προφιτερόλ κι οι πάστες μπουένο όμως κάποιοι από εμάς μεγάλωσαν με άλλους γλυκούς πειρασμούς που δύσκολα τους αντιστεκόσουν.

Εργολάβοι, μπαμπάδες, ροξάκια κι άλλα γλυκά που δεν πολυτρώμε πια

Μια λαϊκή ρήση γνωστή στους ζαχαροπλαστικούς κύκλους λέει πως υπάρχουν μόνο δύο ειδών άνθρωποι. Από τη μία οι γλυκαντζήδες κι από την άλλη οι γλυκαντζήδες που δεν το παραδέχονται κοροϊδεύοντας τους γύρω τους. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία είσαι εξ ορισμού πολύ φίλος μας, για αυτό θα σου εξομολογηθούμε κάτι που έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι ένα, ούτε δύο τα γλυκά που κάποιοι από εμάς τρώγαμε συνέχεια όταν μεγαλώναμε, και πλέον έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις προθήκες των ζαχαροπλαστείων. Πριν αρχίσουμε τη συλλογή των υπογραφών για την άμεση επαναφορά τους, τα μοιραζόμαστε μαζί σου κι αφήνουμε τα σχόλια μας ανοιχτά για τις δικές σου προσθήκες (να το παίξουμε και λίγο διαδραστικοί που πουλάει).

Εργολάβοι

Πριν κάποιες δεκαετίες κάθε γιορτή γινόταν αφορμή να γεμίσει το σπίτι με εργολάβους (pun intented). Με την τραγανή τους κρούστα και την ζαχαρόπαστα που έλιωνε στο στοματάκι παρέμεναν για χρόνια ένα από τα πλέον αριστοκρατικά γλυκά για τρατάρισμα σε μαζώξεις συγγενών και φίλων. Τα τελευταία χρόνια οι εργολάβοι απουσιάζουν από τις περισσότερες βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων ωστόσο ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που κρατάνε Θερμοπύλες όπως ο Μπόζας (Κερκύρας 39, Κυψέλη, τηλ.:21 0821 1107) στην Κυψέλη ο οποίος βγάζει καθημερινά κάποιους από τους καλύτερους εργολάβους της αθηναϊκής πιάτσας.

Μπαμπάδες

Άλλο ένα λατρεμένο γλυκό που έκανε το σαλάκι μας να τρέχει στο άκουσμα του ονόματός τους, ήταν φυσικά οι μπαμπάδες, με ρούμι ή χωρίς. Η φήμη τους στη χώρα ήταν τόσο μεγάλη που έγιναν μέχρι και επιτυχημένο θεατρικό με την υπογραφή των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η επέλαση του προφιτερόλ και των τσιζκέικ, έχουν βάλει τους μπαμπάδες  σε δεύτερη μοίρα. Πάλι καλά που υπάρχουν ζαχαροπλαστεία σαν τον Κολέτσα (Μεταμορφώσεως 50, Χαλάνδρι, τηλ.:21 0685 2085) στο Χαλάνδρι που ετοιμάζουν αυτούς τους φρεσκότατους σιροπιαστούς μπαμπάδες  με μπράντι στο σιρόπι, εσπεριδοειδή, λουίζα και τσάι του βουνού. Αν πάλι είσαι των εκλεπτυσμένων γεύσεων πρέπει επειγόντως να δοκιμάσεις την μπαμπαδίσια εκδοχή του La Maison (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ.: 21 6700 6518) στην Καλλιθέα.

Ροξάκια

Γιαγιαδίστικο και φουλ νοσταλγικό γλυκό το ροξάκι βρισκόταν σε πάμπολλα ελληνικά σπίτια με κάθε χαρούμενη αφορμή που δινόταν στην οικογένεια. Σιροπιαστός πειρασμός από τον οποίο δεν μπορούσες ποτέ των ποτών να καταναλώσεις μόνο ένα, τα ροξάκια μάς ανάγκαζαν να γλείφουμε όλοι μας την παλάμη μην τυχόν και μας ξεφύγει μια σταγόνα σιροπιού. Το Desire (Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ.:21 0363 2333) στο Κολωνάκι κρατά ευτυχώς ψηλά τη σημαία των ροξακίων, αφού στη βιτρίνα του θα βρεις ίσως τα πιο νόστιμα των Αθηνών.

Πάστα ποντικάκι

Αν ήσουν παιδί στα τιμημένα 90s είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχες χύσει μπόλικο δάκρυ όταν οι γονείς ή τα παππούδια σου αρνούνταν να σου πάρουν κι άλλο ποντικάκι για να μην χαλάσεις τα δόντια σου από τη ζάχαρη. Πλέον οι πάστες κοιτάνε προς Cookies, Bueno, Ferrero και Lila Pause μεριά περιορίζοντας τις πάστες ποντικάκια σε ένα μικροσκοπικό κουτάκι που είναι κλειδωμένες οι αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας. Οι Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ.: 210 3610 092) στο κέντρο φτιάχνουν ευτυχώς ακόμη εξαιρετικά ποντικάκια που τρώει η μάνα κι ο μπαμπάς και του ασέβαστου παιδιού –που όλο ζητά pancakes- καλώς δεν δίνει.

Μπεζέδες

Οι μπεζέδες είχαν ζήσει μεγάλες δόξες τις δεκαετίες του 70 και του 80 στην Ελλάδα κι ειδικά στην Αθήνα. Γλύκισμα αφρός που μας ήρθε από τας Γαλλίας (αν κι η ακριβής καταγωγή του είναι από το Βέλγιο) και μας έκανε να λιμπιστούμε τη βελούδινη crème au beurre του και την τραγανή υφή του. Όσο πέρασαν τα χρόνια τα μακαρόν κέρδισαν περισσότερο τη γλυκιά καρδούλα του Έλληνα όμως οι αριστοκρατικοί μπεζέδες του Μικέ (Δημ. Σούτσου 9, πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 6463091) πάντα θα αποτελούν την τέλεια αφορμή για να σπάσουμε τη δίαιτά σου.

Καριόκες

Οι χρυσές μέρες της καριόκας έχουν περάσει, μιας και η πληθώρα γλυκών επιλογών που έχουμε στις μέρες μας φέρνει τεράστιο ανταγωνισμό στο πάλαι ποτέ γλυκό-σήμα κατατεθέν. Οι καριόκες πάντως, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη δόξα θα τραβήξουν με  πρωτεργάτες όπως ο Παπαπαρασκευάς από την Ξάνθη που έχει εδώ και χρόνια αθηναϊκό εργαστήριο το οποίο τροφοδοτεί (Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ.:210 8980220) τα σπίτια εκείνων των πιστών που δεν αλλάζουν με τίποτα το τυλιχτό γεμιστό σοκολατένιο γλυκό της καρδιάς μας.

Σάμαλι

Γιαγιαδίστικο γλυκό του ταψιού που έκανε μεγάλο χαμό παλαιότερα σε μικρούς και μεγάλους και πλέον έχει περιοριστεί στο να ικανοποιεί τους λάτρεις του είδους. Είσαι ένας από μας αν έχεις θύμησες από σιροπιαστά δάχτυλα γεμάτα σάμαλι σε κάποια γιορτή που σου είχαν προλάβει τις σοκολατίνες. Ο Κωνσταντινίδης συνεχίζει να βγάζει εκλεκτό σάμαλι ταψιού που δικαίως συγκαταλέγεται στις σπεσιαλιτέ του κι αξίζει ακόμη μια γερή βούτα στο σιροπάκι του.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v