Λαχταριστές συνταγές για να αγαπήσεις το ρύζι

Βαρέθηκες το ίδιο, σκέτο, άνοστο ρύζι; Δες μερικές συνταγές για να το ενισχύσεις με άρωμα και γεύση.

Λαχταριστές συνταγές για να αγαπήσεις το ρύζι

Το ρύζι είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα πιάτα μας, όμως, αν δεν είσαι από εκείνους που αγαπούν τη ρουτίνα, τότε το πιθανότερο είναι να το έχεις βαρεθεί στην απλή του μορφή.

Ώρα να το δεις αλλιώς, με μερικές… ενισχυμένες συνταγές.

Ρύζι μπασμάτι με κουρκουμά, κουκουνάρι και δυόσμο

Υλικά για 6 άτομα: 350 γρ. ρύζι μπασμάτι. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη, 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 – 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα, 1 κ.γλ. κουρκουμάς, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το ρύζι και νερό τόσο που να το καλύπτει και το μουλιάζουμε για περίπου 15 λεπτά. Αδειάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά. Με τον τρόπο αυτό το ρύζι βράζει ευκολότερα, χωρίς να χάσει το σχήμα του και χωρίς να «λασπώσει».

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά, αλατοπίπερο και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.

Ρίχνουμε 650 ml νερό και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 12 – 14 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, το δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και καλύπτουμε με πετσέτα. Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά, να απορροφήσει η πετσέτα τους υδρατμούς, και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Τηγανητό ρύζι με μπρόκολο και αυγό

Υλικά:

Χτυπάμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε δόσεις στο μούλτι με διακεκομμένη λειτουργία να γίνει ψιλοκομμένο, σαν κόκκους ρυζιού. Ψιλοκόβουμε στο μούλτι και το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο μπρόκολο μαζί με 2 κουταλιές της σούπας νερό, 1/4 πιπεριάς τσίλι και όλη την κόκκινη πιπεριά και σοτάρουμε για 5΄ μέχρι το μπρόκολο να βράσει να καραμελώσει. Προσθέτουμε το καρότο και τα φασόλια σόγιας.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη σόγια σος, την πάστα ταμάρινθου, τη ζάχαρη και τον χυμό από το μισό λάιμ και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μπρόκολο μαζί με αλάτι. Μαγειρεύουμε για 5΄.

Μοιράζουμε σε δύο πιάτα και γαρνίρουμε με ένα αυγό τηγανητό, φιστίκια, την υπόλοιπη πιπεριά τσίλι και λάιμ.

Συνταγή από εδώ 

Ρύζι με λαχανικά

Υλικά: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 φλ. αρακάς, 2 καρότα ψιλοκομμένα, 200 γρ. τρυφερά φασολάκια ψιλοκομμένα, 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά καρέ, 2 φλ. κασταανό ρύζι (ή κίτρινο μακρύκοκκο ρύζι), 1 κ.σ. άνηθος, 5 φλ. ζωμός κότας

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, να γυαλίσουν για 2 με 3 λεπτά.

Κατόπιν ρίχνουμε την πιπεριά, το καρότο, τον αρακά και τα φασολάκια, το ρύζι, το ζωμό το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το πιλάφι έως ότου εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνειά του (για περίπου 18 με 20 λεπτά).

Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα, τοποθετούμε από πάνω το καπάκι, και αφήνουμε το πιλάφι για 5 με 10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του.

Συνταγή από εδώ 

Ρύζι με μαύρες σταφίδες και κουκουνάρι

Υλικά: 2 φλ. ρύζι μπονέτ, 5 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών, 2 σφηνοπότηρα κρασί λευκό, ½ φλ. σταφίδα μαύρη, 6 κ.σ. κουκουνάρι, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Καβουρδίζουμε σε κατσαρόλα το κουκουνάρι και προσθέτουμε τις σταφίδες, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι. Σβήνουμε το ρύζι με το κρασί και 2 λεπτά αργότερα προσθέτουμε το ζωμό.

Μόλις πάρει βράση το ρύζι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ενώ έχει ζωμό ακόμη το ρύζι και αφήνουμε το ρύζι να ρουφήξει όλο το ζωμό για περίπου 10 λεπτά.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v