Χαλβαδοποιεία για βραβείο

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα καλύτερα χαλβαδοποιεία της χώρας και θα το κάνουμε χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος για το λατρεμένο παραδοσιακό γλυκό.

Χαλβαδοποιεία για βραβείο

Κάποιος ασέβαστος μπορεί να πει ότι επειδή διανύουμε τη Σαρακοστή, ζούμε τις χρυσές μέρες του χαλβά. Μην τον ακούς γιατί δεν ξέρει και καλό θα ήταν να μάθει πως ο χαλβάς δεν έχει εποχή και σε αυτό δεν σηκώνουμε κουβέντα. Αφού τα είπαμε νέτα, σκέτα και τα ξεκαθαρίσαμε, ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα βραβείο στα χαλβαδοποιεία που το κρατάνε αληθινό και παραδοσιακό εδώ και χρόνια, γλυκαίνοντάς μας από τους καημούς και τους αναστεναγμούς. Στο χαλβά λέμε όλοι μεγαλόστομο ναι, στις γεύσεις δεν θα τα χαλάσουμε ικανοποιώντας όλα τα γούστα.

Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη- Γαβρίλη

Μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή, αλλά πολλοί θεωρούν τον χαλβά Δραπετσώνας τον καλύτερο χαλβά του κόσμου. Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί πολλά ευτράπελα και πολύς συνωστισμός στην προσπάθεια να προμηθευτούν χαλβά πελάτες από όλη την Ελλάδα μιας και πέρα από το όνομα έχει και τη γλυκιά χάρη. Μαζί του κουβαλά μια ιστορία που αγγίζει τον έναν αιώνα αφού το πρώτο εργαστήριο άνοιξε στη Δραπετσώνα το 1924. Από γεύσεις όσες τραβά η ψυχή σου αφού μπορείς να βρεις με βανίλια, ανάμεικτο, με φιστίκι, με κακάο και μπισκότο, αμυγδάλου, με ταχίνι ολικής άλεσης και μαύρη ζάχαρη, με χαρουπόμελο, με πορτοκάλι και σοκολάτα και με λευκή σοκολάτα και μπισκότο.

Τα καταστήματα της Αττικής εδώ 

Κρητικός

Από τη Δραπετσώνα πάμε τώρα στην κοντινή γειτονιά της Παλαιάς Κοκκινιάς. Εκεί θα συναντήσουμε τέσσερις γενιές  μυρωδάτου  χαλβά, αφού η χαλβαδοποιία Κρητικός (Νταλιάνη 10, Π. Κοκκινιά, τηλ.:2104926326) αρχίζει την ιστορία της το 1894 στη Μικρά Ασία. Για την παραγωγή του ταχινιού οι χαλβαδομάστορες χρησιμοποιούν σουσάμι το οποίο πλένεται, ξαλμυρίζεται, καθαρίζεται από ξένα σώματα και καβουρδίζεται σε μεγάλες μηχανές παλαιού τύπου που βρίσκονται στο εργαστήριο. Ύστερα αλέθεται στο μύλο, μέχρι να δώσει το ρευστό και μοσχομυριστό ταχίνι. 100% ταχίνι από 100% σουσάμι. Μέσα σε ένα σιδερένιο καζάνι, που μοιάζει με υψικάμινο, μπαίνουν γλυκόζη, ζάχαρη, νερό και ένα μυστικό υλικό που ξέρει μόνο η οικογένεια και καλά κάνει αφού κρατά τον ποιοτικό πήχη πολύ ψηλά.

Χαλβάς Αργουδέλης

Στο χαλβαδοποιείο Αργουδέλης ο χαλβάς είναι οικογενειακή υπόθεση που κρατάει από το 1860, μεταφέροντας μεράκι από Σμύρνη ενώ περιπλανιέται στο Αιγαίο. Κάπως έτσι η οικογένεια χτίζει την τεχνογνωσία της με διαδοχικούς σταθμούς τη Λέσβο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο, για να καταλήξει να ιδρύσει το πρώτο της εργοστάσιο στον Πειραιά στις αρχές του 20ου αιώνα.

Εδώ ο χαλβάς είναι χειροποίητος, ζυμωμένος στο χέρι, ακριβώς όπως το έκαναν οι τεχνίτες εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Με βάση το δικό τους ταχίνι, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο αγνότερος χαλβάς. Το ταχίνι και η λιωμένη ζάχαρη υπό μορφή "καραμέλας" ανακατεύονται με το χέρι στα μεγάλα ημισφαιρικά "μπασίμια". Έτσι ο χαλβάς αποκτά αυτή την χαρακτηριστική υφή σαν τρίχα, που του επιτρέπει να κόβεται με το μαχαίρι χωρίς να τρίβεται και παράλληλα του προσδίδει και τη γεύση της πολυτέλειας. Πέρα από τις κλασικές γεύσεις ο χαλβάς με καφέ και εκείνος με μαστίχα Χίου είναι must επιλογές.

Περισσότερες πληροφορίες και γεύσεις εδώ 

Wild Souls

Η ομάδα του Wild Souls εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τον χαλβά, που κρατώντας την παραδοσιακή του γεύση εξελίσσεται και κερδίζει χώρο στις βιτρίνες των new age ζαχαροπλαστείων. Ερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη το Wild Souls κατέκτησε και την Αθήνα (Βουλής 36, Σύνταγμα, τηλ.:210 3231438) δίνοντας στους χαλβαδολάτρεις πολλούς και καλούς λόγους για να σχηματίζουν ουρές έξω από το κεντρικό του κατάστημα. Από γεύσεις οι επιλογές με το φουντούκι και το κακάο, με μέλι και κάσιους κι ο χαλβάς φιστικιού με μέλι θα σε ενθουσιάσουν.

Xαλβάς Ελευθερίου, Δράμας

Η Οικογένεια του Λευτέρη Παπαδόπουλου έφτασε στη Δράμα πολλά χρόνια πριν κουβαλώντας μαζί ένα καλά ριζωμένο μυστικό: Την παρασκευή του χειροποίητου, παραδοσιακού μαστιχάτου χαλβά, ο οποίος μέχρι και σήμερα καίει καρδιές. Από το 1900 μέχρι σήμερα τα μαγικό ταξίδι των γεύσεων συνεχίζεται με προϊόντα μοναδικά που συνδυάζουν αρμονικά την πλούσια γεύση και την ποιότητα με το αυθεντικό άρωμα της παράδοσης. O μαστιχάτος χαλβάς με δημητριακά, κράνμπερι, γκότζι μπέρι, αμύγδαλο, φιστίκι Αιγίνης και παπάγια, όπως κι αυτοί με το φιστίκι Αιγίνης αλλά και την κουβερτούρα, ανεβάζουν σε άλλο level.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v