Μια βραδιά ή και περισσότερες στο Βερολίνο

Η πιο ολοζώντανη πόλη της Ευρώπης είναι πάντα η καλύτερη αφορμή για να θυμηθούμε τις γειτονιές, τις βόλτες και τα αξιοθέατα του λατρεμένου Βερολίνου.

Μια βραδιά ή και περισσότερες στο Βερολίνο

Όσοι έχουν ταξιδέψει στο Βερολίνο ξέρουν ότι μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή. Όσοι δεν έχουν ταξιδέψει, καλό θα ήταν να το βάλουν στο πρόγραμμα για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι εννοούμε. Η πολυαγαπημένη γερμανική πόλη έχει ξεχωριστή αύρα, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ξεσηκωτική ζωντάνια, η οποία συναντάται σχεδόν σε κάθε της γειτονιά 24/7. Το Βερολίνο είναι ο απόλυτος προορισμός παντός καιρού κι εποχής κι εμείς αφορμή ψάχναμε να του πλέξουμε άλλη μια φορά το εγκώμιο.

Πώς πάμε εκεί;

Αεροπορικώς όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις με τις τιμές για Απρίλιο- Μάϊο να είναι κάπως τσιμπημένες, καθώς οι οικονομικότερες τιμές για απευθείας πτήσεις ξεκινούν από τα 250€ μετ’ επιστροφής με την Aegean (με συνολική διάρκεια πτήσης τις 3 ώρες). Παρόλα αυτά υπάρχει κι η επιλογή της Air Serbia με μια μικρή ενδιάμεση στάση (με συνολική διάρκεια ταξιδιού τις 5 ώρες) για να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα, αφού τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής δεν θα ξεπεράσουν τα 162€.

Βγάλε λίστα και σημείωνε τα sos αξιοθέατα

Ξεκινάμε με το Νησί των Μουσείων φυσικά (Pergamonmuseum, Bodemuseum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie και Altes Museum) σε μια εκπληκτική τοποθεσία στην καρδιά του Βερολίνου, όπου και φιλοξενούνται 5 από τα σπουδαιότερα μουσεία της Γερμανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα πολυταγκαρισμένο στα social media τεχνητό νησί που υπάρχει μεταξύ των ποταμών Spree και Kupfergraben και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά οι οποίοι δικαιολογημένα το βάζουν στην κορυφή της sightseeing λίστας τους.

Συνεχίζουμε με την Πύλη του Βραδεμβούργου που χτίστηκε τον 18ο αιώνα κι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σύμβολα ειρήνης μετά την πτώση του Τείχους. Συνακόλουθα, το Τείχος του Βερολίνου αποτελεί δικαιωματικά ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και εκείνο που χώρισε την πόλη στα δύο. Αντίστοιχα επιβεβλημένη είναι κι η στάση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος όπου και ξετυλίγεται η ανατριχιαστική ιστορία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός (Berliner Dom) του Βερολίνου στέκεται όρθιος από το πολύ μακρινό 1415 κι είναι το φόντο σε πολλές φωτογραφικές αναμνήσεις των επισκεπτών της πόλης, όπως συμβαίνει και με τον θεόρατο Πύργο Τηλεόρασης στην πλατεία Alexanderplatz. Η περιστρεφόμενη κορυφή του μπορεί να σου χαρίσει μια αποστομωτική θέα, φαντάζοντας ως το ιδανικό σημείο για να ανανεώσεις τις φωτογραφίες σου στα social media. Το αντίτιμο εισόδου στον Πύργο κυμαίνεται μεταξύ 10-15€ ανάλογα τη περίοδο και τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσεις τα εισιτήρια.

Στην East Side Gallery και στο Πάρκο Tiergarten πήγες ή είσαι κανένας/μια ακατάδεκτος/η;

Από τη μια η East Side Gallery  είναι ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, με μήκος που ξεπερνά το 1,3 χιλιομέτρα επί της οδού Mühlenstrasse στην περιοχή του πρώην ανατολικού Βερολίνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη έκθεση σε ανοιχτό χώρο στον κόσμο με 105 τοιχογραφίες στο σύνολο. Όπως εύκολα καταλαβαίνεις πρόκειται για ένα μνημείο της street art κουλτούρας που δεν πρέπει να λείψει από το ταξίδι σου. Η φωτογραφική στάση μπροστά στο «mortal kiss» που απεικονίζει τον Erich Honecker, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας να δίνει ένα φιλί στο στόμα με τον Leonid Brezhnev, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, είναι απαραίτητη κι ας μην είσαι Influencer.

Από την άλλη το πάρκο Tiergarten είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Βερολίνου συγκεντρώνοντας καθημερινά ορδές Γερμανών αλλά και τουριστών που απολαμβάνουν τις ανέσεις του. Προς το τέλος του, θα συναντήσεις και τη Στήλη της Νίκης (Siegessaule) η οποία έχει συνολικό ύψος 66.89 μέτρα και χτίστηκε ως μνημείο της νίκης στον πρωσοδανικό πόλεμο του 1864. Αν ανέβεις στην κορυφή της (έναντι μικρού αντιτίμου) θα μπορέσεις να απολαύσεις άλλη μια φαντασμαγορική βερολινέζικη θέα.

Τίποτα άλλο έχει να κάνουμε στο Βερολίνο;

Στη δυτική πλευρά του Βερολίνου ξεχωρίζει το Schloss Charlottenburg ένα τεράστιο κι επιβλητικό παλάτι, με απέραντους κήπους, δάσος, λίμνες και ποταμούς να τον διαπερνούν, μετατρέποντάς το σε έναν εξοχικό παράδεισο. Αντίστοιχα μια βόλτα με το ιπτάμενο WELT Balloon στους βερολινέζικους ουρανούς (τα εισιτήρια ξεκινούν από 25€)  θα αποζημιώσει κι όσους κοψοχολιάζουν και μόνο στην ιδέα.

Καλά τα αξιοθέατα δεν λέμε αλλά αν έχεις έρθει περισσότερη για τη ζωή κι όχι για τις πληροφορίες τότε επιβάλλεται να κάνεις το κλάμπινγκ και το bar hopping το σωστό, για να αντιληφθείς τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο έχει ανακηρυχθεί ως η απόλυτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της διασκέδασης. Η queer techno underground καρδιά της Ευρώπης συνεχίζει να χτυπά εδώ, την ώρα που τα θρυλικά rave parties που διοργανώνονται στην περιοχή συνεχίζουν να μοιράζουν ηλεκτρονικό πόνο στους ξενέρωτους.

Το Berghain μπορεί να έγινε εκθεσιακός χώρος τέχνης με έργα ντόπιων καλλιτεχνών για λίγο αλλά ξανά προς την electro δόξα τραβά. Στο Anomalie Art, στο Loophole, στο Ritter Butzke Clärchens Ballhaus συνεχίζουν να το ζουν αληθινά και πολύ καλά κάνουν.

Πού να μείνουμε;

 Στη δημοφιλή εμπορική οδό "Schlossstraße" το Hotel Pension Stella μοιάζει ιδανική επιλογή, προσφέροντας τις ανέσεις ενός ευρύχωρου δίκλινου στα 95€ ανά βραδιά συμπεριλαμβανομένου πρωινού.  Στο Ηotel Pension Kima από την άλλη μπορείς να έχεις μια πολύ ευχάριστη διαμονή δίνοντας 87€ ανά διανυκτέρευση συμπεριλαμβανομένου πρωινού. Αν πάλι ψάχνεις κάτι πιο οικονομικό το Hostel Nena είναι μια εξαιρετική Value for money επιλογή αφού με 60€ το βράδυ μπορείς να μείνεις σε ένα cozy δίκλινο με ιδιωτικό μπάνιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v