Μήπως δεν είναι και τόσο τοξικά τα μπινελίκια στην οδήγηση;

Κίνηση, άγχος, νεύρα. Δεν φταις εσύ που είσαι αθυρόστομος/η, φταίει το χάος στο οποίο ζούμε. Και με ένα κάποιο μέτρο, όλα επιτρέπονται –και όλα απενοχοποιούνται.

Μήπως δεν είναι και τόσο τοξικά τα μπινελίκια στην οδήγηση;

Θα το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής, για να μην παρεξηγηθούμε: Δεν λέμε ότι είναι καλή ιδέα να ανοίγεις καυγάδες ή να τσαμπουκαλεύεσαι με άλλους οδηγούς ή/και πεζούς όταν οδηγείς. Αυτό που λέμε είναι ότι, όπως και τα αντίστοιχα στη δουλειά, τα μπινελίκια εκεί που οδηγείς δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Και να γιατί.

Όλα είναι θέμα IQ…

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να βρίζουν έχουν υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης, διαθέτουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο και, κατά μέσο όρο, τείνουν να έχουν υψηλότερο IQ (είτε το πιστεύεις είτε όχι). 

…και εκτόνωσης

Μην την υποτιμάς την εκτόνωση, είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Όταν νιώθεις θυμό τον οποίο προσπαθείς να καταπιέσεις, η προσπάθεια αυτή –έστω και υποσυνείδητη– σου αποσπά προσοχή και ενέργεια, δύο πράγματα που ιδανικά τα θέλουμε στο φουλ την ώρα που οδηγείς. Οπότε, είναι καλύτερα εκείνη την ώρα να εκστομίσεις ένα βροντερό μπινελίκι (κατά προτίμηση με τα παράθυρα κλειστά) παρά να προσπαθήσεις να σφίξεις τα δόντια και να συνεχίσεις, σενάριο στο οποίο θα σου πάρει περισσότερη ώρα να ηρεμήσεις, και άρα να ανακτήσεις την συγκέντρωσή σου.

Και αν δεν πιστεύεις εμάς, έχουμε και την σχετική έρευνα που το αποδεικνύει: Σε αυτό εδώ το πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βυθίσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό, και αποδείχτηκε πως όσοι μπορούσαν να βρίσουν κατά τη διάρκεια άντεχαν τον διπλάσιο χρόνο από εκείνους που υπέμεναν το μαρτύριο σιωπηλοί. Κι επειδή όλοι ξέρουμε τι μαρτύριο μπορεί να γίνει η κίνηση (ή η ακινησία) στους δρόμους, τα κορναρίσματα και εν γένει οι άλλοι οδηγοί, θα υποθέσουμε πως δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τη σύνδεση.

Οι ενδορφίνες που θα μας σώσουν

Δεν είναι μόνο η αυξημένη αντοχή και η όσο το δυνατόν μικρότερη διάσπαση προσοχής από την οδήγηση τα οφέλη του… μπινελικώματος στον δρόμο. Έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που βρίζουν στην καθημερινότητά τους τείνουν να έχουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αυξημένες ενδορφίνες και συνολική αίσθηση ηρεμίας, ελέγχου και ευεξίας.

Το coping mechanism, πώς το λέτε εσείς εδώ;

Πολύ χρήσιμη αγγλική έκφραση, χωρίς άμεση ελληνική αντιστοιχία, που σημαίνει τον μηχανισμό που χρησιμοποιούμε για να ανταπεξέλθουμε (για να την παλέψουμε, να το πούμε απλά) σε δύσκολες καταστάσεις. Ε λοιπόν, όπως λένε οι ερευνητές εδώ, το βρίσιμο είναι ένας άκακος, και κομμάτι χιουμοριστικός, τέτοιος μηχανισμός, ο οποίος αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας, κι αυτή με την σειρά της κάνει θαύματα για την αντοχή στην πίεση και εν γένει τις δύσκολες καταστάσεις.

Και τελικά, είναι και θέμα κουλτούρας

Για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε, σε σχήμα κύκλου, σε καμία περίπτωση δεν σε προτρέπουμε να ανοίξεις καυγάδες ή να αρχίσεις να μοιράζεις μούτζες από το ανοιχτό παράθυρο (κι αυτό θέμα κουλτούρας είναι, ναι, δεν στηρίζουμε). Το απλό, σκέτο μπινελίκι, αυτό που δεν παρεξηγεί τελικά κανείς στην χώρα που βρισκόμαστε γιατί είναι πιο συνηθισμένο και από μποτιλιάρισμα στην Εθνική βράδυ Κυριακής μετά από τριήμερο, αυτό είναι που λέμε ότι τελικά θα σε βοηθήσει να παλέψεις το χάος των ελληνικών δρόμων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v