10 πράγματα που δεν έχεις δει γύρω από το Ναύπλιο

Κάστρα, μονοπάτια, χωριουδάκια, αρχαίες πόλεις, θρυλικά σουβλάκια και… πυραμίδες σε 10 μίνι εκδρομές-βόλτες που μπορείς να κάνεις από το Ναύπλιο.
10 πράγματα που δεν έχεις δει γύρω από το Ναύπλιο
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι ναι, το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία τα έχεις (χιλιο)περπατήσει. Ήξερες όμως ότι πολύ κοντά στο Ναύπλιο υπάρχει… μια Πυραμίδα; Μια αρχαία πόλη που μοιάζει να την έχτισαν γίγαντες; Το καλύτερο σουβλάκι (καλαμάκι, Αθηναίοι μας) που έφαγες ποτέ; Σου φτιάξαμε μια μικρή πλην περιεκτική λίστα για να γεμίσεις την επόμενη εκδρομή σου και με κάτι άλλο πέρα από βόλτες στην παλιά πόλη και ηλιοβασιλέματα μπροστά από το Μπούρτζι.

Η Πυραμίδα του Ελληνικού είναι μια… κανονικότατη πυραμίδα χτισμένη γύρω στο 400 π.Χ. σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού λίγο έξω από το χωριουδάκι που λέγεται Ελληνικό.  Της λείπει μόνο η κορυφή της, κατά τα άλλα είναι άθικτη.



Η Αρχαία Ασίνη είναι το μέρος όπου βρέθηκε ο πρωταγωνιστής του γνωστού ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη, ο βασιλιάς της Ασίνης. Μια από τις λιγότερο γνωστές μυκηναϊκές πόλεις, είναι χτισμένη σε ένα λοφάκι που οι ντόπιοι αποκαλούν Καστράκι, με τα τείχη της όπως τα βλέπεις σήμερα να χρονολογούνται από το 300 π.Χ. Έχει και μια παραλιούλα ακριβώς στα ριζά του λόφου, ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές βουτιές.

Η Τίρυνθα, 5 μόνο χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο, ήταν η πόλη του Ευρυσθέα, του βασιλιά που ανέθετε στον Ηρακλή τους άθλους. Τα τείχη της, μας λέει ο Όμηρος, τα έχτισαν οι Κύκλωπες αυτοπροσώπως. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος είναι λιγότερο διάσημος αλλά εξίσου εντυπωσιακός με εκείνον του… αντίπαλου μυκηναϊκού δέους, των Μυκηνών του Αγαμέμνονα και των άλλων των παιδιών.

Tiryns

Το επίσης μυκηναϊκό Γεφύρι της Καζάρμας χτισμένο το 1300 π.Χ. θεωρείται το παλαιότερο γεφύρι της Ευρώπης. Ακριβώς δίπλα του ξεκινά ένα λιθόστρωτο στην αρχή και χωμάτινο εν συνεχεία μονοπάτι, που οδηγεί σε δύο ακόμα μυκηναϊκά γεφυράκια. Η διαδρομή είναι μικρή αλλά φαντασμαγορική, με τέλεια θέα στα καταπράσινα λοφάκια γύρω της.

Έντεκα χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο, οι Μύλοι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι φημισμένο για το old school σουβλάκι του. Εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι στο ψητοπωλείο του Κατσαούνη, για να δοκιμάσεις το πιο ζουμερό καλαμάκι (μη γελάτε οι Σαλονικιοί) που έφαγες ποτέ, συνοδεία σπιτικού τζατζικιού και τραγανής, φρεσκοκομμένης τηγανιτής πατάτας.

Οι λάτρεις των μικρών, άγνωστων αρχαιολογικών χώρων, μην φύγετε από τους Μύλους χωρίς να ρίξετε μια ματιά στον προϊστορικό οικισμό της Λέρνης, πατρίδας της γνωστής και μη εξαιρετέας Ύδρας –ναι, αυτής που της έκοβε μάταια κεφάλια ο Ηρακλής, και φύτρωναν νέα στη θέση τους.

Το Άργος μπορεί να μην το πιάνουν τα ταξιδιωτικά ραντάρ, το κάστρο του όμως είναι ένα από τα ωραιότερα –και πιο καλοδιατηρημένα– που έχεις επισκεφθεί. Λάρισα το λένε· στη γλώσσα των Πελασγών που το έχτισαν σήμαινε Ακρόπολη. Μια επίσκεψη αξίζουν επίσης η Αρχαία Αγορά και το γιγάντιο Αρχαίο Θέατρο του Άργους (λεπτομέρειες για όλα έχουν οι φίλοι μας στο All about Peloponnisos εδώ) κι επειδή μετά από τόσες βόλτες θα κουραστείς, σημείωσε για καφεδάκι, λαχταριστά brunch και άλλα νόστιμα τσιμπολογήματα το Εν Λευκώ που απλώνει και τραπεζάκια έξω στο πεζόδρομο.



Και μονοπάτια έχουμε εδώ γύρω –κι ας μην είναι ξακουστά όσο εκείνα άλλων περιοχών της Πελοποννήσου. Το 5,5 χιλιομέτρων μονοπάτι που συνδέει τις Μυκήνες με την Προσύμνη, ας πούμε, ήταν κάποτε, πριν από χιλιάδες χρόνια, κομμάτι του οδικού δικτύου που συνέδεε το Άργος με την Αρχαία Κόρινθο. Σήμερα είναι μια απολαυστική πεζοπορία, κατάλληλη και για αρχάριους πεζοπόρους, που περνά πλάι σε νερόμυλους, ρωμαϊκά λουτρά και ελληνιστικούς πύργους. Γίνεται και οργανωμένα, αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες προσανατολισμού σου, από την Unique Greek Tours

Δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο, η Μιδέα ήταν κάποτε η τρίτη σημαντικότερη πόλη του βασιλείου των Μυκηναίων, μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Σήμερα είναι ένας ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος με κυκλώπεια τείχη, σκαρφαλωμένος σε ένα λοφάκι 270 μέτρων. Η θέα από εδώ πάνω στις αργολικές πεδιάδες είναι φαντασμαγορική. Λεπτομέρειες και Ιστορία εδώ

Τα Πυργιώτικα, εφτάμισι χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, είναι ένα γλυκύτατο χωριό με μια χούφτα σπίτια και άλλα τόσα μονοπάτια που ξεκινούν από εδώ και ελίσσονται ανάμεσα σε μυρωδάτους πορτοκαλεώνες, αιωνόβιες ελιές και ηλιόλουστα λοφάκια, για να καταλήξουν πότε σε ένα ερημικό ξωκλήσι, πότε σε ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο (πεζοπορίες οργανωμένες εδώ αναλαμβάνει η Greco Paths). Έχει και ένα υπέροχο ξενοδοχείο, που λέγεται Perivoli Hotel, και σας το έχουμε συστήσει και παλιότερα, εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v