Το Μουσείο Άλατος δεν ψηφίστηκε τυχαία «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς»

Σαν βρεθείς στο Μεσολόγγι μην προσπεράσεις το βραβευμένο Μουσείο Άλατος της περιοχής που θα σου αποκαλύψει όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις κι όσα είπαμε νερό κι αλάτι.

Το Μουσείο Άλατος δεν ψηφίστηκε τυχαία «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς»

Και κάπου στο Μεσολόγγι, εκεί που η θάλασσα γίνεται λιμνοθάλασσα και ο αέρας μυρίζει αρμύρα και ιστορία, ένα μικρό θαύμα στέκει ταπεινά – και αλατισμένα. Το Μουσείο Άλατος δεν είναι απλώς ένας χώρος που φιλοξενεί εκθέματα. Είναι ένα ταξίδι. Στον χρόνο, στον πολιτισμό, στη γεύση, στη ζωή. Και ναι, δεν βραβεύτηκε τυχαία ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» από το European Museum Forum, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το κέρδισε με το σπαθί του – ή καλύτερα, με το κρυσταλλικό του άγγιγμα.

Μπαίνοντας, δεν βλέπεις απλώς προθήκες. Βλέπεις την ιστορία του αλατιού να απλώνεται μπροστά σου. Από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη –όταν ακόμα οι θάλασσες ήταν οι πρώτες αλυκές της φύσης– μέχρι το σήμερα, όπου πρωταγωνιστεί σε διατροφές, οικονομίες, βιομηχανίες και… κουζίνες.

Καθώς περιηγείσαι στους χώρους, συνειδητοποιείς πως αυτό που θεωρούσες «απλό καρύκευμα», είναι τελικά μια ένωση με απίστευτο βάθος. Το αλάτι υπήρξε νόμισμα, πολύτιμο αγαθό, σύμβολο αγνότητας στη θρησκεία, εργαλείο γεωργίας και κτηνοτροφίας, μέσο εμπορίου, αλλά και συστατικό-κλειδί για την υγεία – ή και τον θάνατο. Δεν είναι υπερβολή να πεις πως πάνω του χτίστηκαν πολιτισμοί.

Το μουσείο σού δείχνει τα πάντα: Τη σχέση του αλατιού με την οικονομία, την οικολογία, τη θρησκεία και την καθημερινότητα. Μαθαίνεις για τα είδη του – από το λευκό του Μεσολογγίου, μέχρι τα ροζ των Ιμαλαΐων και τα μαύρα της Χαβάης. Για τα χρώματά του, την κοκκομετρία του, τις 14.000 (!) χρήσεις του. Ναι, δεκατέσσερις χιλιάδες. Σκέψου απλώς ότι χρησιμοποιείται από τη συντήρηση τροφίμων μέχρι την αποχιονιστική τεχνολογία και την παρασκευή… κραγιόν.

Αλλά δεν σταματάς εκεί. Το Μουσείο σού αποκαλύπτει τις αλυκές όλης της Ελλάδας – και ενεργές, και ξεχασμένες. Μαθαίνεις για την Άσπρη Αλυκή, την Τουρλίδα, τη Μαύρη Αλυκή και τη Σκοποβολή που λειτούργησαν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’30 στο Μεσολόγγι. Ιστορίες ανθρώπων, δουλειάς, μόχθου και αλατιού.

Το ίδιο το κτήριο είναι μέρος της αφήγησης: Χτισμένο το 1946, ο «Θάλαμος» υπήρξε χώρος διαμονής των αλυκάριων που έφταναν από το Μεσολόγγι και τα Ιόνια Νησιά. Πέντε ανεξάρτητα δωμάτια, με είσοδο και έξοδο προς τις αλυκές. Η τουαλέτα, όπως υπαγόρευαν τα πρότυπα της εποχής, χτισμένη απέναντι –μέσα στη θάλασσα. Και μια υδατοδεξαμενή από το 1939, που κάλυπτε τις ανάγκες των εργατών, μαζεύοντας το βρόχινο νερό μέσω υδρορροών. Όλα αυθεντικά, διατηρημένα και προσβάσιμα.

Και ύστερα… τέχνη. Έργα καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το αλάτι. Ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική – όλες με κοινή θεματική την αρμύρα και την εφήμερη δύναμή της. Ξεχωρίζει, βέβαια, η μοναδική στην Ελλάδα συλλογή από 1.500 αλατιέρες, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Μικροσκοπικά έργα τέχνης, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του ταξίδια.

Αν βρεθείς την κατάλληλη στιγμή, θα δεις μπροστά σου τη διαδικασία παραγωγής του αλατιού. Την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τα παλιά μηχανήματα – σαν να ταξιδεύεις στον χρόνο, ανάμεσα σε γκρίζες λεκάνες και ασπρισμένα εργαλεία. Και μόλις τελειώσεις την περιήγησή σου μέσα, σε περιμένει απ’ έξω η πραγματική μαγεία: η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Εδώ δεν κοιτάς απλώς το νερό. Εδώ παρατηρείς. Φλαμίνγκο, ερωδιούς, αβοκέτες, κι άλλα σπάνια πτηνά, που έχουν βρει καταφύγιο στον υδροβιότοπο. Ο ήχος του αέρα σμίγει με το φτερούγισμα και το νερό αφηγείται τα δικά του μυστικά. Είναι από εκείνες τις στιγμές που δεν βγάζεις το κινητό – όχι γιατί δεν αξίζει η φωτογραφία, αλλά γιατί προτιμάς να τη ζήσεις. Ο ιδρυτής του Μουσείου Νίκος Κορδώσης έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά, στήνοντας από το μηδέν έναν μουσειακό χώρο που όμοιο του σπάνια συναντάς εντός των ελληνικών τειχών κι όχι μόνο.

 

Μουσείο Άλατος

Δημοτικές Αλυκές Τουρλίδας

Τηλ.: 2631 025293

Λινκ εισιτηρίων

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v