Τα ιστορικά καφενεία της Αθήνας που υπάρχουν ακόμα

Η Μουριά, η Δεξαμενή, το Zonar’s και τα άλλα θρυλικά καφενεία της Αθήνας που μετρούν την ιστορία τους σε δεκαετίες –ενίοτε και αιώνες.

Τα ιστορικά καφενεία της Αθήνας που υπάρχουν ακόμα

Μπορεί κάποια από τα ιστορικά καφενεδάκια της Αθήνας να έκλεισαν οριστικά τις πόρτες τους και να μας λείπουν μέχρι σήμερα, κάποια άλλα όμως συνεχίζουν ακάθεκτα να μας σερβίρουν τον ελληνικό καφέ μας με δυο φουσκάλες νοσταλγίας. Ιδού πού πιάνουμε τραπεζάκι όταν λαχταράμε λίγο άρωμα παλιάς Αθήνας.

Η Ωραία Ελλάς
Μητροπόλεως 59, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3213023

Αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας dream team λαϊκών καλλιτεχνών (από τον Νίκο Γιαλλούρη που ζωγράφισε τον μεγάλο πίνακα με το όνομα του καφενείου, μέχρι την ομάδα του μέγα Δημήτρη Πικιώνη που επιμελήθηκε τα μαρμάρινα πατώματα και το πέτρινο πάσο) η Ωραία Ελλάς πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ιστορικό καφενείο που βρισκόταν ως το 1879 στη γωνία των οδών Αιόλου και Ερμού. Το δε κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα, μαζί με το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, χτίστηκε τη δεκαετία του 1920. Εδώ πιάνουμε τραπεζάκι για μυρωδάτο ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη και σερβιρισμένο με λουκουμάκι από τις 8.00 το πρωί, για να το γυρίσουμε όσο παίρνει να μεσημεριάζει σε ουζάκια και μεζέδες –κι αν σε βρει το βράδυ μην ανησυχείς, το καφενείο ξενυχτάει ως τις 2.00 το άλλο πρωί.

Δεξαμενή
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι

Το ότι στο καφενεδάκι της Δεξαμενής σύχναζαν κάποτε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης σίγουρα το πήρε το αυτί σου καμιά εκατοστή φορές πριν από μια δεκαετία, όταν το ιστορικό καφενείο ανακαινίστηκε και επανήλθε δριμύτερο στην αθηναϊκή ζωή. Από τότε μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να μας σερβίρει καφεδάκια από νωρίς, και πεντανόστιμους μεζέδες αργότερα. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε τις κλασικές κι αγαπημένες τηγανιτές πατάτες με αυγά, τον ντάκο με τριμμένη ντομάτα και ξινομυζήθρα, το ψητό χαλούμι με μαρμελάδα σύκου και βαλσάμικο, και τις φακές με μανούρι και λιαστή ντομάτα. Συνοδεύεις με τα απαραίτητα ουζάκια και πληρώνεις γύρω στα 15€ το άτομο.

Καφενείον το 111 
Ερμού 111, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3237967

Κουκλίστικο και κοσμαγάπητο, με τα τραπεζάκια του να απλώνονται στο μικρό πλακόστρωτο της Αγίου Φιλίππου, το 111 είναι ένα από τα μακροβιότερα καφενεία της Αθήνας: Σερβίρει τα καφεδάκια του ανελλιπώς από το 1918 μέχρι σήμερα. Ανοίγει από τις 8.00 το πρωί, και το ξενυχτά μέχρι τις 5.00 το άλλο πρωί, με ζωντανές μουσικές, ρακόμελα, μεζεδάκια και την παρεΐστικη εκείνη ατμόσφαιρα που θα περίμενες από ένα αυθεντικό καφενείο.

Η Μουριά 
Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3812607

Ένα από τα μακροβιότερα αθηναϊκά καφενεία, μετράει κι αυτό πάνω από έναν αιώνα ζωής: Πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1915. Ο κύριος Χρήστος, που θα συναντήσεις σήμερα πίσω από τον πάγκο, είναι ο έκτος κατά σειρά ιδιοκτήτης –ανέλαβε το τιμόνι το 1982, και συνεχίζει αδιαλείπτως από τότε μέχρι σήμερα να σερβίρει παραδοσιακό ελληνικό καφέ από τις 7.00 το πρωί, αλκοόλ και μεζεδάκια αργότερα, μέχρι τις 23.30 το βράδυ. Το σκηνικό του φτιάχνουν πολύχρωμα τραπεζάκια, νοσταλγικό μωσαϊκό στο πάτωμα και μεγάλες τζαμαρίες που προσφέρουν το απαραίτητο χάζι στην περαντζάδα απέξω η οποία ειδικά τα Σάββατα, χάρη στη λαϊκή αγορά, μετατρέπεται σε σωστό πανηγύρι.

Athenee (το γνωστό Zonar's)
Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, τηλ: 2103251430

Κοίτα, ψέματα δεν θα πούμε: Αμφιταλαντευτήκαμε αν θα το συμπεριλάβουμε στη λίστα ή όχι, καθότι στην τελευταία του μετεμψύχωση το Zonar’s είναι σχεδόν αγνώριστο. Η αναβίωση, ωστόσο, ήταν πιστή στο πνεύμα, που το ήθελε πάντα ένα σαλόνι κοσμικό, να θυμίζει περισσότερο lobby 5άστερου ξενοδοχείου παρά καφενεδάκι. Από τον Αύγουστο του 1940, που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του, τραπέζι εδώ έχουν πιάσει ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Σοφία Λώρεν, ο Άντονι Κουίν και πολλοί ακόμα. Σήμερα, το Zonar’s με τις μπουαζερί στους τοίχους, το βελούδο στα έπιπλα, και μια από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες μπάρες της πόλης, στήνει ένα σούπερ σικάτο σκηνικό για καφέ, φαγητό και χαλαρό ποτάκι ή κοκτέιλ όσο βραδιάζει, συνοδεία live κλασσικής μουσικής. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 13€. Περισσότερα έχουμε εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v