Σούπερ συνταγές με φασόλια, φακές και ρεβύθια

Βρήκαμε σούπερ-γευστικές συνταγές με όσπρια που θα κάνουν τους αλλόθρησκους να νηστέψουν και τους κρεατοφάγους, vegan.

Σούπερ συνταγές με φασόλια, φακές και ρεβύθια

Διανύουμε πλέον την περίοδο της Σαρακοστής, εντός της οποίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα νηστέψουν αποφεύγοντας για αρκετές ημέρες το κρέας και το ψάρι. Έτσι λοιπόν πολλοί θα στραφούν στα όσπρια φτιάχνοντας μια μεγάλη vegan/vegeterian παρέα η οποία θα του δώσει να καταλάβει με φακές, ρεβύθια αλλά και φασόλια, φέρνοντας στο τραπέζι της τις υψηλές διατροφικές αξίες τους. Ψαχουλέψαμε τον θαυμαστό κόσμο των ιντερνετικών συνταγών και βρήκαμε εξαιρετικά γευστικές προτάσεις που θα κάνουν οσπριοφάγους μέχρι και τους κοψιδολάγνους.

Φακές με μελιτζάνες και μανιτάρια

Υλικά: 100 γρ. ελαιόλαδο, 80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 120 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε μέτρια καρέ, 2 γρ. ξύσμα λεμόνι, 60 γρ. μανιτάρια shitake σχάρας, με γλάσο σόγιας (βλ. συνταγή Μανιτάρια σχάρας με γλάσο σόγιας και σουσάμι), 250 γρ. φακές, βρασμένες, 400 γρ. ζωμό κοτόπουλο (ή νερό), 20 γρ. βούτυρο (ή λάδι), 10 γρ. τσάιβς, αλάτι

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει και να πάρει έντονο χρώμα. Αποσύρουμε τη μελιτζάνα σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.

Επαναφέρουμε το τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.Βάζουμε τα μανιτάρια, τις φακές, τον ζωμό (ή το νερό) και το ξύσμα λεμονιού και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά.

Στο τέλος προσθέτουμε το τσάιβς και το βούτυρο (ή λάδι) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Κεφτεδάκια από φακές και πληγούρι

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 2 σκ. σκόρδο, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, 150 γρ. φακές, βρασμένες, 150 γρ. πλιγούρι, βρασμένο, 1 αυγό, μέτριο, 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας, 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη, 90 γρ. ψωμί, τριμμένο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

Προσθέτουμε στο μπολ τον μαϊντανό, τις φακές, το πλιγούρι, το αβγό, τον πελτέ ντομάτας, την παρμεζάνα, το ψωμί, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια 30 γρ. το καθένα. Θα δημιουργήσουμε περίπου 17 κεφτεδάκια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμα λίγο τριμμένο ψωμί στο μείγμα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα κεφτεδάκια στα μισά του χρόνου ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κοκκινιστά φασόλια στην κατσαρόλα με πιπεριές

Υλικά: 350 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς,  1 κρεμμύδι, τριμμένο,  2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες,  1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο,  700 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες,  4 ντομάτες, τριμμένες, 4 πιπεριές κέρατο, σε καρέ,  70 ml ελαιόλαδο,  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση: Για τα κοκκινιστά φασόλια στην κατσαρόλα με πιπεριές, αρχικά βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν και τα σουρώνουμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι και 250 ml ζεστό νερό.

Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τα σουρωμένα φασόλια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα, την οποία ενισχύουμε με αγγουράκια τουρσί, κάππαρη και πιπεριές τουρσί.

Η συνταγή εδώ 

Ρεβύθια σούπα

Υλικά: 500 γρ. ρεβύθια, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα), 1 σκελ. σκόρδο (σπασμένη), 1 καρότο (τριμμένο), 1 λεμόνι, 2 κουταλιές ταχίνι, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Για να μαγειρέψεις χυλωμένα ρεβύθια, χρειάζονται καλό μούλιασμα. Ειδικά όταν δεν γνωρίζεις την ποιότητα του οσπρίου. Μουλιάζουμε πρώτα τα ρεβύθια για 24 ώρες. Ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά. Καθαρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται κατά το βρασμό.

Σουρώνουμε τα ρεβύθια σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε 3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και την αφαιρούμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να γυαλίσει για λίγα λεπτά στο λάδι. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1 ½ λίτρο, να καλυφθούν τα ρεβύθια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους, να μην ξεφλουδιστούν και να μην λιώσουν, περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου 

Nuggets ρεβυθιού

Υλικά: 150 γρ. μπέικον, καπνιστό, σε φέτες, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. μανιτάρια champignon, σε κονσέρβα, 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 500 γρ. νερό, 1 σκ. σκόρδο, 1 κλ. θυμάρι, φρέσκο, αλάτι, 600 γρ. ρεβίθια, κατεψυγμένα, 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, προαιρετικά, πιπέρι , προαιρετικά, 1 κλ. μαϊντανό, φρέσκο, προαιρετικά.

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε αλάτι, τα ρεβίθια και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τη βρόμη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το κύμινο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και χτυπάμε καλά.

Βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τα ρεβίθια και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει ένα σφιχτό μείγμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά και χτυπάμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε το πάνκο. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά να κάψει.

Πλάθουμε σε μικρά nuggets και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας για να δέσουν. Μεταφέρουμε διαδοχικά από τα αβγά και το πάνκο και μεταφέρουμε στο καυτό λάδι σε δόσεις. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με γιαούρτι, κόλιανδρο και λεμόνι.

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v